Valmennuksen kuukausikatsaus 4/2021 – Viestitreenejä, Taitoporkkanoita ja Karon terveiset ?❤️?

Kesä ja myös kisat lähestyvät vääjäämättä! Vaikka korona varjostaa edelleen kisa- ja leirisuunnitelmia vahvasti, ovat tulevaisuuden merkit kuitenkin vahvasti positiiviset. Kisaamaan päästäneen enemissä määrin jo alkukesän aikana ja silloin kannattaa olla valmiina! Nyt on aika kehittää itseään ja hioa lajitaidon perusteet kuntoon. Valmennusjohto suosittelee erityisesti ottamaan haltuun taitonurkkaukset sekä viestireenit! Hyvä on kuitenkin muistaa edelleen seuran koronaohjeistukset. ?Yhdessä, ❤️Yksinkertaisesti, ?Avoimesti

Olkaahan yhteydessä jos kysymyksiä tai huolia ilmenee – ?❤️? AAA

Maaliskuu ja Huhtikuun alku

”Koti”leiri

Maaliskuun kotileirillä sprintattiin haastavissa olosuhteissa Hennalassa ja Saksalassa pääosin omatoimisesti. Pienryhmissä haettiin sparria koronaturvallisesti ja etenkin naisten ryhmän kovaa ajoa oli sprinttitreeneissä mukava seurata. Kiitokset rastienviejille sekä Teemulle jälleen loistavasti sprinteistä.

Sprinttien analyyseihin pääset tutustumaan täältä.

Kaisa Salin ravintoluento

Tärkeimmät opit

 1. Ruoka rakentaa urheilijan
 • Vuodessa noin 600 treenikertaa, 1500 ruokailukertaa
 1. Energiaa tarvitaan reilusti
 2. Laadukas perusruoka ratkaisee
 3. Kilpailuravitsemus hioo hyvän suorituksen

Kaisa Salin ravintoluennon diat saatavilla. Kyse Vipeltä tai Allulta materiaaleja.

Viestitreenipäivä Kopparnäs

Lumirikkaan talven jäljeltä haettiin sulaa maata Kopparnäsin upeilta kalliolta. 5-6 hengen pienryhmissä kahden viestiharjoituksen myötä. Talven hiihtojen jäljiltä Kopparnäsin vaativa maasto ei päästänyt helpolla ja välillä meinasi jalat viedä päätä. Tärkeitä muistutuksia suunnistuksen ja viestitoiminnan perusteista saatiin – ollaan taas askeleen verran valmiimpia kohti kisakautta.

Viestipäivän tunnelmiin pääset tutustumaan Paulin kokoaman videon muodossa sekä jälkimmäisen treenin GPS-seurannan kautta.

Erinomaisesti järjestetty harjoitus kokonaisuus Matiaksen ja Nikon toimesta – Kiitos!

Ensimmäiset taitonurkkaukset

Ensimmäisessä taitonurkkauksessa 2.4 käsiteltiin sprinttitekniikka ja analysoitiin pääsiäissprinttejä Teemun johdolla. Teemu oli koostanut loistavat analyysit sprinteistä ja etenkin Fellmannin puiston tekniikkapointit ovat jokaiselle itseään kehittävälle sprintterille äärimmäisen arvokkaita. Tarkemmin Teemun analyyseihin pääset tutustumaan täältä

Tärpit analyyseistä

 • Valmistaudu seuraaviin väleihin jos pystyt
 • Pelkistä – tehokas isokohde saattaa löytyä sivuilta tai rastin takaa!
 • Katse ylös!

Toisessa taitonurkkauksessa valmistautuduttiin kevään ensimmäiseen viestitreenipäivään. Matiaksen loistavaan taitoporkkanaan pääset tutustumaan täältä.

 

Arkitreenit

Arkitreenien alustavat kuukausisuunnitelmat löytyvät täältä. Edustuksen (pääsarja ja SM-ryhmä) osalta viikon päätreenit pyörivät pääosin tiistaina, keskiviikko aamu ja torstai. Erityisenä keskittymiskohteena on kisanomaisen suunnistamisen lisääminen harjoituksiin.

Perjantain TEAMS-jumppa, jatkuu sen mukaan mitä vetäjiä ja innostuneita jumppaajia riittää. Ilmoita Allulle jos haluat ottaa jumpan vetovuoron!

16.4 klo 18.00 Julia Korhonen

23.4 ?

30.4 ?

Muistakaa kaikkien harjoitusten osalta seurata seuran kalenteria ja ilmoittautua Suomisportiin.

 

Taitonurkkaus ja -porkkanat

Kuukausittainen taitonurkkaus.

Saattaa sisältää muunmuassa alla olevia asioita

 • Urheilijan analyysi omasta huippukisasuorituksesta ja siihen johtaneista toimista yms.
 • Kokeneempi keskustelemassa jostain taitoon liittyvästä (vahvuuksien mukaan)
 • Lähiaikojen kisojen taitoporkkanoiden käpikäynti
 • Edellisten yhteistreenien tai kisojen analysointia.

Jos sinulla on toiveita mistä aiheista tai miten suunnistustaitoa, kisavalmistautumista, kisanaikaista suorittamista yms. käsitellään voit laittaa toiveet tähän-kyselyyn.

Taitoporkkanat

Loistava esimerkki ensimmäisestä taitoporkkanasta ala Matias! Sinulla on myös mahdollisuus päästä tutustumaan Allun ajatuksiin porkkanan osalta.

Tulevat taitoporkkanat

Case Jukola 2022 – Mynämäen viestitreenipäivään valmistautuminen – Allu

Case Kymenrastiviesti – Urheilijat suunnittelee

Case Jukola 2021 – Jämin viestileiriin valmistautuminen – Matias

Case Lakeuden viesti – Urheilijat suunnittelee

Case Näyttökisat – Urheilijat suunnittelee

Case SM-keskimatka – Urheilijat suunnittelee

Jos haluatte kehittää omaa suunnistusajatteluanne niin nämä kannattaa ehdottomasti ottaa haltuun 🙂

 

Tärpit

Seuratkaa harjoitus ja mahdollisten kilpailujen infoja ensisijaisesti seuran kalenterista.

18.4 EM- ja MM-näyttösprintti, Kerava

20.4 klo 18.00 Viestisuunnistusvedot, Urheilukeskus

21.4 klo 18.00 Avoin edustuksen palaveri ja taitonurkkaus, TEAMS

24.4 Viestitreenipäivä Mynämäki

27.4 klo 18.00 3000m/5000m testi, Radiomäki

2.5 klo 18.00 Taitonurkkaus ja viestipalaveri, TEAMS

8.5 Kevätkeskari, Kouvola

9.5 Kymen rastiviesti, Kouvola

14.-16.5 Viestileiri, Jämi

Viestiliigan ja Suunnistusliigan osakilpailuihin jokaiseen pyritään seuran puolesta nimeämään huoltaja-valmentaja kisapaikalle, joka on tukena käytännön asioissa.

 

Urheilijan terveiset 2021/4

Urheilijan terveiset tulevat tällä kertaa yhdeltä talven ”silly season” seuravaihtajista! Rohkeasti seurasiirto palatin käyntiin räjäyttänyt Karo uhkuu kisanälkää, vaikka monen tavoin poikkeuksellinen talvi luokin epävarmuuksia urheilijaelämään. Karon terveiset löydät alta ?

“Harjoituskausi on mennyt pääosin hyvin vaikka se onkin ollut kaikille poikkeuksellinen. En edes muista milloin olisi viimeksi mennyt talvi näin vähällä suunnistusharjoittelulla johtuen lumitilanteesta ja ulkomaanleirien puuttumisesta. Toisaalta luminen talvi tarjosi hyvät olosuhteet pitää hiihto harjoitusohjelmassa läpi talven. Harjoituskaudella on otettua joitain uusia juttuja mukaan harjoitteluuni, joista ehkä isoimpana muutoksena säännöllinen ja nousujohteinen saliharjoittelu. Jännittävä nähdä, miten sen tulokset tulevat näkymään.

Odotan toki innolla kisakauden alkamista, vaikka ei ehkä ole helpoin tapa avata sitä suoraan MM-katsastuksissa. Vaikka kisaamaan on hauska päästä, on tilanne osin epämiellyttävä, kun suunnistusharjoittelua on alla niin vähän tälle keväälle ennen startteja. Toivottavasti korona ei aiheuta kauteen enempää takapakkia, kun nyt jo useampi kisa alkukaudesta jouduttiin perumaan. Onhan se  harmillinen tilanne urheilijoille kun edelleenkään ei ole varmuutta, tullaanko arvokisoja järjestämään tänäkään vuonna. Kyllä se motivaatiota vaatii valtavasti treenata pitkä talvi tietämättä pääseekö kilpailemaan ollenkaan vai onko kaikki kova työ ollut “turhaa”. Täytyy kuitenkin pitää mieli toiveikkaana ja yrittää olla murehtimatta asioita, joihin ei itse voi vaikuttaa.

Ison uuden innostuksen kisakauteen tuo tietenkin uuden seuran edustaminen. Erityisesti viesteissä on jännittävää päästä uudella porukalla juoksemaan, varsinkin kun naisten puolella seuravaihtoja on tapahtunut runsaasti ja kokoonpanot ovat menneet uusiksi useilla seuroilla. Vaikka seuran harjoitusleirejä on jouduttu perumaan, on ollut hauska päästä kuitenkin muutamiin treenipäiviin ja yhteistreeneihin mukaan ja tutustua uusiin seuratovereihin. En malta odottaa että kisapaikalla pääsee laskemaan kisarepun muiden sini-puna-valkonuttujen kanssa samaan leiriin ja fiilistelemään sitä kauan kaivattua kisatunnelmaa”

”Mennään eteenpäin!”

#?❤️? #ls37