Lasten Hippo-suunnistuskoulu on tarkoitettu aloittelijoille ja jo pidemmälle ehtineille 6-14 vuotiaille lapsille ja nuorille. Suunnistuskoulusta “ylikasvaneille” yli 15-vuotiaille on tarjolla nuorten harrasteryhmä. Lasten Hippo-suunnistuskoulussa opitaan suunnistuksen perustaitoja erilaisin harjoittein, liikutaan monipuolisesti sekä kehitetään suunnistuksen lajitaitoja huomioiden lapsen ikä ja taitotaso. Lapset oppivat liikkumaan luonnossa ja kunnioittamaan sitä. Suunnistuskoulussa liikutaan turvallisesti eri tasoryhmissä kokeneiden ja koulutettujen ohjaajien johdolla. Suunnistus lajina tarjoaa haasteita, elämyksiä ja uusia kavereita kaikenikäisille. Katso suunnistuskoulun esittelyvideo tämän sivun alareunasta. Alle kouluikäisille on tarjolla suunnistuskoulun ohessa rastikerho, jossa tutustutaan metsään liikkumisympäristönä ja leikitään luonto- ja liikuntaleikkejä. Tervetuloa liikkumaan mukavan lajin pariin!

Hippo-suunnistuskoulu 2024 infodiat

Ryhmät
Suunnistuskoulussa on eri tasoryhmiä, joihin voi tulla iän, taitotason ja kokemuksen perusteella. Ryhmästä toiseen on mahdollista siirtyä taitojen karttuessa kesken kauden. Keskustele kuitenkin aina ryhmän ohjaajien kanssa, jos haluat vaihtaa ryhmää. Tutustu lasten suunnistusratoihin ja termeihin Suomen Suunnistusliiton sivuilta.

RASTIKERHO: Alle kouluikäisten oma luontoliikuntakerho (12 kertaa). Tutustutaan metsään ja leikitään luonto- ja liikuntaleikkejä samanikäisten kanssa. Tutustu tarkemmin ja ilmoittaudu mukaan Rastikerhon omilla sivuilla.

ALKEIS- JA HARRASTERYHMÄT:

Oravat: aloittelevat, 6-10 -vuotiaat, luontoliikuntaa, ja -kasvatusta, leikkejä sekä tutustumista suunnistuksen perustaitoihin kuten karttamerkkeihin ja RR-rataan yhdessä huoltajan kanssa. Tässä ryhmässä on lapsella oltava oma huoltaja mukana kaikilla kerroilla.

Ketut: 7-10 -vuotiaat, selviytyy itsenäisesti RR-radasta/erittäin helposta suorasta radasta, luontoliikuntaa ja -kasvatusta, leikkejä sekä suunnistuksen perustaitojen kertaamista ja syventämistä.

Hirvet: 10-14 -vuotiaiden harrasteryhmä, selviytyy itsenäisesti TR-radasta tai oman ikäluokan tasoisesta suorasta radasta, luontoliikuntaa ja -kasvatusta sekä mukava harrastus lajitaitoja parantaen.

KILPARYHMÄ:

Tsempit: 11-14 -vuotiaiden aktiivisesti kilpailevien lasten kilparyhmä, jossa tavoitteena kehittyminen kilpasuunnistajana. Tsemppiläinen selviytyy itsenäisesti helpohkosta suorasta radasta. Tsemppi-ryhmäläinen osallistuu aktiivisesti oman ikäluokkansa kansallisiin kilpailuihin myös Päijät-Hämeen alueen ulkopuolella. Harjoituksia on 2-3/vko osittain yhdessä nuorten Tsempit Pro -valmennusryhmän kanssa. Huom; Tsemppi-ryhmään haetaan erillisellä hakulomakkeella (linkki hakulomakkeeseen löytyy Ilmoittautuminen-kohdasta).
-> Tsemppien omat sivut

Tutustu: LS-37 SUUNNISTAJAN POLKU

Ohjelma

Suunnistuskoulun harjoituksia on ympäri Lahtea ja ne ovat pääsääntöisesti maanantaisin. Harjoitus alkaa  klo 18.00, ellei muuta ole sovittu ja päättyy harjoituksen luonteesta riippuen Oravilla ja Ketuilla klo 19-19.15 ja Hirvillä ja Tsempeillä klo 19.30. Olethan ajoissa paikalla, niin voimme aloittaa harjoitukset täsmällisesti. Harjoituksiin ilmoittaudutaan (osallistun/en osallistu) SuomiSportissa. Kompassi-tapahtumat ovat osa lasten suunnistuskoulua ja niihin ilmoittaudutaan IRMA-palvelussa. Muutokset mahdollisia. Seuraa nettisivuja ja SuomiSporttia!

Kesäkauden 2024 ohjelma

Ohjaajat
LS-37:n Hippo-suunnistuskoulun toteutuksesta vastaa yli 20 hengen osaava ja ammattitaitoinen ohjaajaporukka. Suurin osa ohjaajista on käynyt Suomen Suunnistusliiton lasten ohjaajakoulutuksen. Tsemppi-ryhmän valmentajilla on taso 1 -valmentajakoulutus. Kaikki ohjaajamme ovat sitoutuneet noudattamaan LS-37:n suunnista turvallisesti -ohjeita.

Hinta
LS-37 Hippo-suunnistuskoulun hinta on 115€. Lapsen tulee olla myös LS-37 nuorisojäsen (40€) ja hankittava suunnistuslisenssi (11€ alle 14v).

Alennukset:

 • OP Häme omistaja-asiakkaille ja heidän lapsille 5€:n alennus suunnistuskoulun hinnasta. Etukoodi (toimii isoilla kirjaimilla) löytyy OP-mobiilista.
 • OP Yhdessä tuki:
  OP Häme lahjoitti meille 1000€ tukea vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten harrastamisen tukemiseen. Tuen avulla mahdollistamme vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten sekä useampi lapsisen perheen kaikkien lasten osallistumisen Hippo-suunnistuskouluun.

Tee vapaamuotoinen hakemus yhteystietoineen suunnistuskoulun rehtorille (kirsi.kiiskinen[at]gmail.com) 30.4. mennessä. Valituille perheille lähetämme alennukseen oikeutetun koodin toukokuun alussa.

Suunnistuskoulumaksu sisältää mm.

 • Ryhmittäin suunnitellut suunnistusharjoitukset tai järjestetyt tapahtumat (reilu 20 kpl)
  • Kompassi-leiripäivässä pieni omavastuu
 • Ammattitaitoisen ohjauksen (n. 20 ohjaajaa)
 • Startti- ja Tsemppi-vihkon ja karttamerkkijulisteen
 • Suunnistuskoulutuotteen
 • Bussikuljetuksen Särkänniemi-suunnistukseen
 • Osanottomaksut tapahtumiin ja kilpailuihin (max 200€ / Tsempit 350€)
 • Mahdollisuus tilata t.sininen LS-37 tekninen treenipaita hintaan 20€ (vaatii väh. 10 tilausta)

Suunnistuskoulumaksu maksetaan Suomisportissa ilmoittautumisen yhteydessä. Jäsenmaksu maksetaan Suomisportissa eräpäivään mennessä. Lisenssi (ja mahdollinen vakuutus) maksetaan ostohetkellä Suomisportissa.

Ilmoittautuminen Hippo-suunnistuskouluun Suomisportissa 
LS-37 Hippo-suunnistuskoulu alkaa kolmella maksuttomalla tutustumistapahtumalla. Myöhemmin voi tulla yhden kerran tutustumaan maksutta. Suunnistuskouluun tulee ilmoittautua 5.5. mennessä. Ilmoittautuminen on päättynyt. Ota yhteyttä suunnistuskoulun rehtoriin. Ilmoittautuminen tapahtuu SuomiSportissa (Ohjeet alla).

Ilmoittautumista varten tarvitsee tehdä huoltajalle ja lapselle Suomisport-tili. Seuraavassa ohjevideo Suomisport-tilin tekemiseen ja sisäänkirjautumiseen. Lapsen voi lisätä vasemmasta palkista “Lisää lapsi”.

Tilin luomisen jälkeen
1) Liitä lapsi ensin LS-37 nuorisojäseneksi. Ohje jäseneksi liittymiseksi. Jos lapsi on jo LS-37:n jäsen, voit siirtyä kohtaan 2. Muista maksaa jäsenmaksu Suomisportissa kohdassa “maksut”.

2) Ilmoita lapsi LS-37 Hippo-suunnistuskouluun (Oravat, Ketut, Hirvet) TÄSTÄ 
Huom;
Tsemppi-ryhmään haetaan vuosittain hakulomakkeella ja ryhmään valitaan hakemuksien perusteella.

3) Osta suunnistuslisenssi Suomisportin kautta. Ohje lisenssin ostoon Suunnistusliiton sivuilta kohta 6: Lisenssin ostaminen (profiilin luomisen jälkeen). Lisenssiin voi halutessaan ostaa myös tapaturmavakuutuksen.

Kannattaa ladata omaan älypuhelimeen Suomisportin ilmainen sovellus. Sovelluksen kautta on helppoa ilmoittautua harjoituksiin ja tapahtumiin.

Tiedottaminen ja valokuvaus
Hippo-suunnistuskoulun yleisinfo ja ohjelma löytyvät LS-37:n nettisivuilta. Tarkempi tiedotus (mm. mahdolliset äkilliset muutokset) hoidetaan Hippo-suunnistuskoulun WhatsApp-ryhmän kautta. WhatsApp-ryhmään voi liittyä tästä linkistä.

Suunnistuskoululaisista otetaan kuvia kauden aikana. Kuvia voidaan julkaista LS:n omissa tiedotteissa/uutisissa. Mikäli lapsestanne ei saa ottaa/julkaista kuvia, ilmoittakaa siitä erillisellä viestillä suunnistuskoulun rehtorille.

Varusteet
Varusteiksi riittävät aluksi säänmukainen ulkoiluvarustus ja pitäväpohjaiset kengät, joilla voi liikkua metsässä. Harrastuksen syventyessä tärkeimmät varusteet ovat suunnistuskengät, suunnistuspuku, EMIT-leimauskortti ja kompassi. Niiden hankinnasta ja muista varusteista kannattaa keskustella ohjaajien kanssa ennen ostopäätösten tekemistä. Keväällä suunnistuskoulussa järjestetään varustekirppis, jossa on mahdollisuus myydä pieneksi jääneitä varusteita ja ostaa vastaavasti sopivia tilalle.

Vakuutus ja lisenssi
Jokainen osallistuu suunnistuskouluun omalla vastuulla. LS-37 vastaa siitä, että suunnistuskoulussa on asianmukainen ohjaus ja valvonta. Huolehdithan, että lapsellasi on ajantasainen tapaturmavakuutus. Suunnistuskoululaisen tulee olla LS-37:n jäsen. Ohje jäseneksi liitymiseen löytyy täältä. Suunnistuskoululaiselle tulee hankkia suunnistuslisenssi. Lisenssi ostetaan Suomisportin kautta. Suunnistusliitto seuraa harrastajamääriä lisenssin lunastaneista. Lisenssi oikeuttaa osallistumaan myös suunnistuskilpailuihin ml. suunnistuskouluun kuuluvat Särkänniemi-suunnistus ja Kompassi-tapahtumat (saattaja- ja For Fun -sarjoissa ei vaadita lisenssiä). Neuvoa jäsen- ja lisenssiasioissa saat suunnistuskoulun rehtorilta.

Lapsi kilpailee
Suunnistuskilpailuihin (ml. Kompassi-tapahtumat) ilmoittaudutaan Irma-palvelussa. LS-37 maksaa alle 20-vuotiaiden kilpailuiden osanottomaksut IRMAn kautta ilmoittauduttuaessa (max. 200€ / Tsempit 350€). Tarkasta kilpailutiedoista viimeinen ilmoittautumispäivä. Seura ei maksa jälki-ilmoittautumisia! Ohjeita lapsen kilpailemiseen täältä.

Vanhemmat ja huoltajat
Suunnistus on perinteisesti koko perheelle sopiva laji. Se antaa kaikenikäisille haastetta ja mielekästä toimintaa vuoden ympäri. LS-37 tarjoaa suunnistavien lasten vanhemmille mahdollisuuden osallistua toimintaan oman mielenkiinnon mukaan. Kaikki tehtävät eivät edellytä omaa suunnistuskokemusta. Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi apuriksi suunnistuskoulun rehtorille.

Tervetuloa mukavan harrastuksen pariin!

 

Hippo-suunnistuskoulun rehtori
Kirsi Kiiskinen (Alkeis- ja harrasteryhmät, yleinen tiedotus ja Kompassi-tapahtumat)
p. 044 2204168
kirsi.kiiskinen(at)gmail.com

Hippo-suunnistuskoulun koordinaattori
Outi Mustonen (Suunnistuskoulun suunnittelu, Hippo-perheseikkailu, Kompassi-tapahtumat)
p. 050 3475052
outimustonen(at)gmail.com

Tsemppi-ryhmän vastuuvalmentaja
Anu Nurmela (alle 14 v. viestivalinnat, nv-jaoston jäsen)
p. 044 5819746
anu.o.kopra(at)gmail.com

Leimaus-leiri ja Särkänniemi-suunnistus
Peter Lind
p. 040 3565995

 

LS-37 rekisteriseloste löytyy täältä.