Koulu kartalla-teemaviikot 2022

Koulu kartalle -teemaviikot lyhyesti:

Kenelle?

Koulu kartalla -teemaviikoille valmistetaan materiaalia koulujen, varhaiskasvatuksen ja seurojen käyttöön. Varhaiskasvattajat ja opettajat saavat ladattavaa materiaalia itsenäistä harjoittelua varten.

Mitä?

Teemaviikolla lapsia tutustutetaan lajiin eri tavoin. Päiväkodeille, esikouluille ja kouluille on kullekin omat materiaalinsa ja toimintaohjeensa päiväsaikaan toteutettavaksi:

4-5-vuotiaat: tehtäväkortit
Esikoulut: tehtäväkortit
1.-2.-luokat: tehtäväkortit, suunnistusradat lähialueella.
3.-luokat ja sitä vanhemmat: suunnistusradat lähialueella.

Materiaalit toimitetaan teemaviikkoja edeltävällä viikolla ja toivomme, että ehtisitte tehdä näitä tehtäviä lasten kanssa.

Miksi?

Suunnistus on upea luontoliikuntalaji, jota voi harrastaa ikään katsomatta. Lapsi innostuu, kun tehtävät ja kartta on ikätasolle sopivia tarjoten mukavia haasteita.

Koulu kartalla -teemaviikon tarkoituksena on innostaa lapsia suunnistamaan ja liikkumaan luonnossa. Painopiste on nuorimmissa lapsissa, joilla ei välttämättä ole vielä harrastuspalettia arjessaan! Suunnistus on liikuntamuotona perhehenkinen ja toimii loistavasti koko perheen yhteisenä harrastuksena.

Olemme ajatelleet myös isompia koululaisia ja ihan aikuisiakin. Pidämme yllä omatoimisesti suoritettavia Granlund – Koululaisrasteja viikoilla 18-22. Koululaisrasteille on suunniteltu eritasoisia ratoja erityisesti 1.-6.-luokkalaisia ajatellen. Rasteilla on oranssivalkoinen rastilippu/-lappu ja rastikoodi, jonka avulla oppilaat voivat varmistaa olevansa oikealla rastilla. Radat ovat lyhyitä ja ne on suunniteltu niin, että eksymisen vaaraa ei pitäisi olla. Radat voi mennä itsenäisesti, kaverin kanssa tai pienissä ryhmissä. Suunnistamaan voi tulla vaikka kauempaakin esimerkiksi pyörillä tai osana keväistä/kesäistä/syksyistä retkipäivää!

Tarkempia tieoja Granlund – Koululaisrasteista löydät alempaa sivustolta.

Näiden lisäksi teemaviikon lopulla järjestämme kaikille avoimen Koulu kartalla Grandlund – Perheseikkailun 22.4.2022 klo 18.00 – 19.30

GRANLUND – PERHESEIKKAILU 22.4.2022 klo 18

Paikka: Kariston koululla klo 18.00 – 19.30

Aika: Perjantaina 22.4.2022 klo 18.00 – 19.30

Tarkemmat tiedot: Perheseikkailussa pääsette koko perheen voimin tutustumaan suunnistukseen hauskoilla ja hieman erilaisten suunnistustehtävien merkeissä. Mukana mm. suosittu leimausrata, pistesuunnistus ja tietysti myös perinteisempää suunnistusta urbaanimmassa ympäristössä.

GRANLUND – KOULULAISRASTIT 2022

Granlund – Koululaisrastit ovat kaikille avoimia ja täysin ilmaisia!

Koululaisrasteille on suunniteltu eritasoisia ratoja erityisesti 1.-6.-luokkalaisia ajatellen, mutta osa radoista toimii oikein hyvin myös vanhemmillekin.

Rasteilla on oranssivalkoinen rastilappu ja rastikoodi, jonka avulla oppilaat voivat varmistaa olevansa oikealla rastilla. Radat ovat suhteellisen lyhyitä ja ne on suunniteltu niin, että eksymisen vaaraa ei pitäisi olla. Radat voi mennä itsenäisesti, kaverin kanssa tai pienissä ryhmissä. Suunnistamaan voi tulla vaikka kauempaakin esimerkiksi pyörillä tai osana keväistä/kesäistä retkipäivää!

Suunnistamaan voi siis mennä koulun kanssa osana liikuntatuntia, perheen kanssa nautiskelemaan tai kaverin kanssa seikkailemaan!

Radoista tulee tarkemmat tiedot alle! Karttoja voi hakea Tapanilan ulkoilumajalta (ma-pe klo 9-12) tai tulostaa itse!

Laitathan suoraan viestiä Petterille (0504956661) mikäli rasteja hävinnyt.

1. Karisto lähimetsä

Aika (rastit maastossa): 2.5. – 5.6.2022

Tarkemmat tiedot: Kariston koulun lähimäessä keväisen lyhyet ja mukavat polkuihin tukeutuvat radat! Todella hyvät radat esimerkiksi juuri osaksi liikuntatuntia tai iltareippailu ja rastien bongailua. liikuntatunnille! Tarjolla kolme eri rata vaihtoehtoa + kaikki rastit!

Kannattaa tulla nautiskelemaan vähän kauempaakin 🙂

Ratamestarina Kaapo Lehtonen.

Kartat tulostamiseen (pdf):

Lyhyt (1,2 km)

Keskipitkä (1,6 km)

Pitkä (2,5 km)

Kaikki rastit

2. Radiomäki

Aika (rastit maastossa): 2.5. – 5.6.2022

Tarkemmat tiedot: Tänä vuonna tarjoillaa myös maistiaisia sprinttisuunnistuksesta kun Granlund-Koululaisrastit rantautuu tai no paremminkin kiipeää Radiomäen maastoihin. Tarjolla kolme erilaista rataa aina helposta haastavaan ja lisäksi kaikki rastit-kartta! Muistakaa noudattaa varovaisuutta mahdollisissa teiden ylityksissä ja antaa tilaa muille liikkujille Radiomäen vilkkaalla ulkoulualueella. Sprinttisuunnistuksessa on tiettyjä kiellettyjä kohteita ja niitä tulee suunnistajan itse noudattaa. Radat on pyritty kuitenkin suunnittelemaan niin, ettei kielletyt kohteet aiheuta suurta päänvaivaa 🙂 Suunnistusliiton sääntöjen mukaisiin sprinttisuunnistuksen kiellettyihin kohteisiin voit tutustua etukäteen (Sprinttisuunnistuksen kielletyt kohteet).

Ratamestarina Teemu Niskanen

Kartat tulostamiseen (pdf):

Helppo (0,8 km)

Helpohko (1,1 km)

Haastava (1,7 km)

Kaikki rastit

3. Lahden Urheilukeskus

Aika (rastit maastossa:

Aiemmasta poiketen rastit maastossa 16.5. – 5.6.2022 välisen ajan.

Tarkemmat tiedot: Urheilukeskuksen polkurikas maasto tarjoaa oivat puitteet Granlund-Koululaisrasteille. Maasto alkaa olla täysin lumeton ja rasteja pääsee kiertämään 16.5. klo 12 alkaen aina 5.6. asti. Ensilumen baanalla lunta vielä melko runsaasti, mutta muuten maaston puolella täysin lumetonta ja mukava kulkea. Ratoja tuttuun tyyliin kolme erilaista aina helposta haastavaan ja lisäksi kaikki rastit-kartta! Kevään viimeiset Granlun-koululaisrastit hieman normaalia pidemmät, varsinkin pidempien ratojen osalta. Helppo rata soveltuu erinomaisesti perheen pienimmille ja alaluokkalaisille. Pidemmät radat tarjoavat sitten haastetta jo kokeneemmillekin suunnistajille! Polkuja Urheilukeskuksen maastossa on valtavasti, joten ole suunnan kanssa tarkkana. Ihan kaikkia pienimpiä polkuja ei ole merkattu karttaan! Huomioithan myös, että alueella kulkee fillarireitistö, joten liian kiire ei tarvitse olla, ettei törmäyksiä synny. Kaikki mahtuu sulassa sovussa ulkoilemaan 🙂

Ratamestarina Petteri Huikko

Kartat tulostamiseen (pdf):

Helppo (1,5 km)

Helpohko (2,9 km)

Haastava (4,5 km)

Kaikki rastit

Mukavia Koululaisrastien suunnistushetkiä toivottaa Lahden Suunnistajat -37 ja Grandlund Lahti Oy

Lisätietoja Koulu kartalla -teemaviikoista ja Granlund-koululaisrasteista:

Petteri Huikko

petteri.huikko@ls37.fi

p. 0504956661

Anu Nurmela

anu.o.kopra@gmail.com

p.0445819746