Lahden Suunnistajien Venlat historialliseen tulokseen

Tomu alkaa pikkuhiljaa olla laskeutunut Kauhavan lentokentällä menneen viikonlopun Lakia-Jukolan jäljiltä. Lakia-Jukola jää Lahden Suunnistajien historian kirjoihin naisten kaikkien aikojen parhaana tuloksena, kun Lahden Suunnistajien naiset saavuttivat Venlojen viestissä upean kolmannen sijan joukkueella Karoliina Ukskoski, Sanna Kauppila, Minna Kauppi ja Elisa Mattila.

Venlojen viesti tarjosi jälleen useita mielenkiintoisia vaiheita naisten ratkoessa paremmuuttaan, mutta LS:n sinipunavalkoiset värit puksuttivat vakaasti kärkikamppailussa osuus osuudelta hilautuen koko ajan parempiin asemiin.

Lahden ykkösjoukkueen viestin avasi kukapa mukaan kuin Karoliina Ukskoski. Pohjanmaan tykki, kuten Minna Karoa Kvarken-viestissä nimitti, eteni hänelle hyvinkin tutussa maastotyypissä varmasti napsien rastin toisensa jälkeen.  Pieni kauneusvirhe matkalle mahtui, mutta Karo arvioi kutosrastilla väärällä hajonnalla pyörähtämisen vieneen vain noin 30s.

”Hieman parempaa fyysistä kulkua olisin kaivannut, mutta sille ei kisatilanteessa enää mitään voi. Olen kuitenkin suoritukseen tyytyväinen ja homma pysyi koko matkan hallussa. Riittävä”, sijalla 25. vaihtoon tullut Ukskoski kertoo.

Ensimmäiseltä osuudelta maaliin ehti ensimmäisenä odotetusti Andrine Benjaminsen 1min karussa muilta. Benjaminsenin seurajoukkueella OK Pan Århusilla ei ollut tänä vuonna voitosta kamppailevaa joukkuetta kasassa, joten ero todelliseen kärkikamppailuun oli ensimmäisessä vaihdossa noin 2min vaikka Ukskosken ero Benjaminseniin venyi kolmeen minuuttiin.

Kuva: Kimmo Hirvonen

Toisella osuudella Sanna Kauppila jatkoi tasaisen varmaa työtä ja nosti sija sijalta Lahden Suunnistajien sijoitusta väliajoissa. 19., 18., 14… Kauppila kertoi osuutensa alun ja lopun olleen hyvät, mutta keskisekrotilla oli tullut haparointia. Vaihdossa sija 12 olikin ollut iloinen yllätys Kauppilalle. Ero tässä kohtaa kärjessä yksin kulkeneeseen Kalevan Rastiin oli edelleen kohtuullinen +4:24.

Kuva: Kimmo Hirvonen

Kolmannella osuudella Minna Kauppi teki sen mitä häneltä voi parhaimmillaan odottaa ja nosti Lahden Suunnistajat todelliseen kärkikamppailuun. Jälleen sijoitukset suorastaan vilisivät silmissä pienemmiksi tv-rasteilla kun Kauppi ohitti joukkueen toisensa jälkeen. Kilpailun tohinassa kuultiin Kaupin kommentoivan suoristustaan lyhyen ytimekkäästi sanalla ”hyvä” ja se yleensä kertoo Kaupin suorituksesta kaiken olennaisen. Niin oli tälläkin kertaa Kaupin kellottaessa osuutensa kolmanneksi nopeimman ajan ja nostaen Lahden värit viimeiseen vaihtoon sijalle 5. Myös ero kärkeen pysyi lähes samana kuin lähtiessä kun Elisa Mattila starttasi ankkuriosuudelle +4:38 perässä sillä hetkellä viestiä johtanutta IFK Göteborgia.

Kuvaaja: Timo Mikkola

Mattila pääsi herkullisesta matkaan, sillä vain 14s edellä meni IFK Göteborgin kakkosjoukkue ja alle minuutin perään lähtivät Västerviks OK ja Tampereen Pyrintö. Tässä kohtaa varmaan suurimmalla osalla Lahden leirissä oli ajatuksena, että nyt kamppaillaan tiukasti sijoituksesta viiden parhaan joukkoon. No, mitäs sitten kävikään. Suunnistus osoitti taas lajin luonteen niin hyvässä kuin pahassa aivan viimeisille metreille asti. Tukevan oloisessa johtoasemassa ollut IFK Göteborg menetti otettaan jo ensimmäisellä rastilla ja näin keulapaikka vaihtui Kalevan Rastille jo ensimmäisessä väliajassa. Samaan aikaan Stora Tuna OK oli myös aloittanut kovan mutta odotetun rynnistyksensä kohti voittokamppailua Tove Alexanderssonin toimesta yli kolmen minuutin takaa. Taaempana Tampereen Pyrintö saavutti Lahden Mattilan, mutta Mattila ei kuitenkaan antautunut Pyrinnön punaiselle Venla Harjulle – Västerviks OK kuitenkin tiputettiin taistosta näiden kahden kovan naisen toimesta. Aivan loppuun asti näytti siltä että mitalisijat tultaisiin jakamaan Stora Tunan, IFK Göterborgin ja Kalevan Rastin kesken, IFK Göteborgin kakkosen varmistaessa nelossijansa ja Pyrinnön ja LS:n taistellessa vitossijasta. Mutta mitä vielä! Kauhavan uuvuttavat maastot tekivät tepposet IFK Göteborgin ankkurille Lundanesille aivan viimeisillä hajontarasteilla ja hänen 7min virheensä johdosta takana tulleet IFK-G2, TP ja LS ohittivat hänet. Kilpailun kolmanneksi viimeinen rasti osoittautui ankkureille Alexanderssonia lukuunottamatta hyvinkin kinkkiseksi ja ratkaisevaksi. Stora Tunan karatessa Venlojen viestin voittoon ja Kalevan Rastin ottaessa kakkossijan viimeisestä piruetista huolimatta tiivistyi kamppailu pronssisijasta kun sekä Lahden Mattila, Pyrinnön Harju sekä Göteborg 2:n Agervig Kristiansson ajautuivat yhdessä sivuun rastista. Kuka löytäisi rastin ensin?

”Näin kiven oikealla puolellani ja päättelin siitä että rastin täytyisi olla siis enemmän vasemmalla, mutta samalla näin Venlan ja Göteborgin toisessa suunnassa. Puntaroin teenkö oman valinnan ja saatan löytää rastin ennen heitä tai he löytävät rastin yhdessä ilman minua. Pidin pääni ja se kannatti”, kylmäpäinen, vasta 22-vuotias Mattila kuvaili ratkaisun hetkiä.

Samaan aikaan oli viimeiselle rastille kokoontunut iso joukko huippu-suunnistajia erilaisissa seura-asuissa kädet hioten ja hermostuneen naurun saattelemana odottamaan omaa ankkuriaan tulevaksi esiin Jukolan mainoskylttien takaa. Ja mikä fiilis se olikaan kun kolmantena näkyville pyrähti meidän Elisa! Huutoa, itkua, naurua, kukkia, yksisarvisia – niitä kaikkea oli ilmassa kun Lahden Suunnistajat saavutti jo talvella asettamansa tavoitteen ja saapui Venlojen viestin maaliin kolmantena joukkueena.

Kuvaaja: Timo Mikkola

Onnistumisten, menestyksen ja tunteiden täyttämä päivä huipentui Jukolan juhlalavalle palkintojenjakoon, johon suuren suuri joukko LS-perhettä oli kokoontunut satojen muiden Jukola-vieraiden kanssa hurraamaan meidän taikaponeille kun heidän kaulaansa pujotettiin pronssiset Venlojen viestin mitalit. Ja jos kovimmasta kannustuksesta olisi mitaleja jaettu olisi se ollut lahtelaisille varmasti kultainen! Jos vielä tähän mennessä ei ollut saanut silmäkulmia kosteiksi, kostuivat ne viimeistään kun huimat Midnight Hawkit esittivät vaikuttavia kiemuroitaan palkittujen kunniaksi tunnelmaan sopivan musiikin soidessa taustalla. Alakaa peellä, loppuu aalla, hienoo olla pohojanmaalla!

Kuva: Kimmo Hirvonen
Kuva: Kimmo Hirvonen

Onnittelut Venlojen pronssi-joukkueelle, huoltotiimille, valmentajille ja koko huimalle LS-D tiimille.

Te teitte sen!