Erasmus+ -liikkuvuushankkeet on suunnattu eri koulutusasteille ja uutena toimintona oli nyt ensimmäistä kertaa haettavissa urheiluhenkilöstön ulkomaanjaksot, joihin jaossa oli 127 250 euroa. Erasmus+ Sport tarjoaa liikunta- ja urheilusektorin toimijoille mahdollisuuksia eurooppalaiseen yhteistyöhön ja toiminnan kehittämiseen. Urheiluhenkilöstön liikkuvuus (KA1) on ensisijaisesti urheiluseurassa toimivien valmentajien, henkilöstön sekä vapaaehtoisten ulkomaanjaksolle, jossa on mahdollisuus parantaa osaamistaan, pätevyyttään ja hankkia uusia taitoja liikkuvuusjaksolla toisessa organisaatiossa. Toiminnon painopisteenä on ruohonjuuritason eurooppalainen yhteistyö.
Seuran Erasmus+ yhteyshenkilö on Virpi Remahl ja ohjausryhmässä on lisäksi Antti Orkola ja Kauko Suhonen, joiden tehtävänä on hankkeen seuranta ja ohjaus, että liikkuvuusjaksot ja niiden sisällöt toteutetaan suunnitelmien mukaisesti. LS-37 liikkuvuusjaksot suuntautuvat Italiaan Primieron alueelle, jossa kumppaniseurana on Unione Sportiva Primiero ASD. Ensimmäinen liikkuvuusjakso seuratoimijoille ja mahdollisille tulevien kilpailutapahtumien järjestäjille seurassa toteutettiin jo heinäkuussa, kun Kiiskisen perhe osallistui Primiero O-weekille tutustuen kilpailujen järjestelyihin. Siitä matkakertomus alla.
Seuraava reilu parin viikon liikkuvuusjakso on seuran valmennus- ja ohjaajatoiminnassa mukana oleville neljälle valmentajalle ja se toteutetaan vuoden 2024 aikana. Tavoitteena on hakea oppia ja kokemusta keskieurooppalaisen suunnistuksen erityispiirteistä ja samalla viedä suomalaista valmennusosaamista Italiaan. Edustusryhmässä jo pitkään toimineet ja hyväksi havaitut ’taitoporkkanat’ toimivat tässä tiedon ja osaamisen jakamisen välineenä.
Kilpailujärjestelyihin tutustumassa Italiassa
Italiassa joka toinen vuosi järjestettävä Primiero O-week (POW) sisälsi tänä vuonna kaksi kyläsprinttiä (Fiera di Priemiero ja San Martino di Castrozza) ja kolme maastokilpailua (Col Margherita, Val Venegia ja Passo Rolle). Järjestävänä seurana toimi 14 eri lajin yleisseura Unione Sportiva Primiero.
Kyläsprintit ja maastokilpailut olivat kuitenkin erilliset kilpailunsa, joissa molemmissa lopputulos laskettiin yhteisajan mukaan. Kilpasarjoja oli 10-vuotiaista 85-vuotisiin. Lisäksi tarjolla oli sprinteissä kaksi ja maastotapahtumissa neljä eripituista ja -vaativuustasoista kuntosarjaa (direct).
Village staget
Ensimmäinen kyläsprintti järjestettiin Fiera di Primierossa tiistaina 4.7.2023. Kyseisessä kylässä sijaitsi myös koko Primiero O-weekin kilpailutoimisto. Toinen kyläsprintti järjestettiin San Martino di Castrozzassa keskiviikkona 5.7.2023.
Ensimmäisen tapahtuman kilpailukeskus oli kylän ytimessä kunnantalon piha-aukiolla. Toinen kilpailukeskus sijaitsi urheilukeskuksessa. Radat pyörivät molemmissa kilpailuissa kylän kortteleissa. Teltoilla oli katettuna info, tulospalvelu ja pukeutumistila. Kartta oli sprinttisuunnistuskuvauksella 1:4000 mittakaavalla. Rastirakenteet vaihtelivat: ident-tikkuja, puisia rastipukkeja ja myös joitakin rasteja oli viritelty kiinni esim. valotolppaan. Village Stage palkinnot jaettiin kahden sprinttitapahtuman yhteisaikojen perusteella. Eliittisarjoissa palkittiin kolme parasta, 10- ja 12- sarjoissa kaikki ja muissa sarjoissa voittajat.
Primiero 3-days
Ensimmäinen osakilpailu järjestettiin Val Venegiassa, toinen 2500 metrin korkeudessa Col Margharetissa ja viimeinen Passo Rollessa. Kaikki kilpailukeskukset olivat pitkälti valmiilla paikoilla, joista mm. parkkipaikat ja ravintolat löytyivät valmiiksi. Parkkipaikoista ei otettu erillistä maksua. Jokaisessa tapahtumassa oli oma ratamestari ja valvoja. Yhteensä tapahtumia oli järjestämässä noin 60 henkilöä.
Rastirakenteina oli käytössä pelkät Ident-tikut. Tikut vietiin maastoon jo aiemmin ja vasta kilpailuaamuna tikkuihin lisättiin Ident-yksiköt ja rastiliput Rastien viejiä oli n. 10 ja heillä oli päällään liivit, joissa oli taskuja Ident-yksiköille. Merkille pantavaa oli, että lasten radoilla (10-12 – vuotiaat) oli käytössä lähes jokaisessa kisassa jollakin välillä lippuviitoitus (merkitty karttaan violetilla katkoviivalla) auttamaan hankalamman maastoalueen ohittamista. Lasten karttojen mittakaava oli 1:5000, 50+ -ikäisillä 1:7500 ja muilla 1:10 000. Etenkin lasten radoilla oli todella paljon rasteja, millä saatiin helpotettua ratoja.
Lähtöön johdatti viitoitus, jonka alkupäässä oli kyltti muistuttamassa Sport-Identistä, numerosta ja kompassista. Lähtöpaikkojen sijainnit oli ilmoitettu joko minuutteina ja/tai matkana. Lisäksi saattoi olla ilmoitettu myös nousumäärä. Lähdössä oli teltta ja kaksi karsinaa kilpasarjoille ja yksi kuntosarjoille teltan ulkopuolella. Kilpailija näki näytöstä, mikä lähtöaika oli vuorossa. Tablet-näytön ruudusta näki myös oman nimen. Lähtökarsinaan siirryttiin kolme minuuttia ennen omaa lähtöaikaa. Ensimmäisessä karsinassa nollattiin Sport Ident ja sai katsoa mallikarttaa. Laminoituja mallikarttoja roikkui teltan rakenteista ja niihin oli merkattu neliöllä lähtöpaikka. Tällainen kiinnitystapa mahdollisti kartan ottamisen omaan käteen ja sen suuntaamisen. Kartta otettiin lähtöhetkellä (myös pienimpien sarjoissa). K-pisteelle johdatti Primiero O-week liput.
Palkintojen jako tapahtui seremoniallisesti yhteistulosten perusteella. 10- ja 12-sarjoissa palkittiin ensin kolme parasta, jonka jälkeen kaikki osallistujat kutsuttiin riviin saamaan osallistumispalkinto. Kolmelle parhaalle oli mitalit ja kangaskassit, joissa oli mm. paikallisia herkkuja ja Primiero O-week -logolla varustettu retkipullo. Muissa sarjoissa palkittiin kolme parasta mitalein ja mm. paikallisilla herkuilla. Palkintojen jako meni jouhevasti, koska palkinnot jaettiin sarjoittain yhtä aikaa sekä naisille että miehille.
Vinkkejä järjestelyihin
Yleisseura mahdollistaa tapahtuman järjestämisen yli lajirajojen esim. Unione Sportiva Primierolla on käytössä useita seuran ilmeellä varustettuja pakettiautoja ja telttoja, joita voi hyödyntää erilaisissa tapahtumissa. Pienellä alueella voi järjestää oikein toimivat suunnistuskisat, vaikka osallistujia on yli 600. Kevyet rastirakenteet helpottavat rastien vientiä ja hakua. Lähtöön kutsutaan vasta kolme minuuttia ennen, minkä takia lähtötoimitsijoita ei tarvita niin paljon. Viitoituksiksi (esim. loppusuora, K-pisteviitoitus) riittää hyvin liput. Etämaalin hyödyntäminen, kun tapahtumapaikka sitä vaatii. Seremonialliset palkintojen jaot nopeutuvat, kun yhtä aikaa jaetaan samanikäiset naiset ja miehet. 10- ja 12 -sarjojen kolme parasta palkittiin seremoniallisesti ensin, jonka jälkeen kaikki osallistujat kutsuttiin saamaan osallistumispalkinto.
Lisätietoja:
Seuran Erasmus+ – hanke: Virpi Remahl, virpi.remahl(at)pajulahti.com, 044-7755 350
Erasmus+ -ohjelma: www.oph.fi/erasmusplus#ErasmusPlus #ErasmusPlusFi
Ig: @beactivefi @erasmusplusfinland
X: @BeActive_Finland @EUSport @ErasmusplusFi