Iltarastit Hahmajärvellä 8.8.2023

Hahmajärven kartta on oikein mukava, pieni metsäalue, jossa on kivaa suunnistaa. Maasto vaihtelee vihreän sammaleisesta peikkokuusikoista mäntyvoittoisiin mäkialueisiin. Kuusikoissa on paljon isojakin kiviä, mutta pohja on verrattain mukavaa juosta. Mäkialueilla on aavistuksia avokalliosta ja näkyvyys on yleisesti ottaen hyvä. Pohja on mäntyisillä mäillä osin kivisempi.

Huom! Kartalle on päivitysten jälkeen tullut yksi iso aukko, joka on piirretty punaisilla katkoviivarajoilla karttoihin. Aukko vaikuttaa vain pidempiin ratoihin. Lisäksi kartan pohjoisosassa on metsäkoneen tuoreet jäljet ja hiukan uutta hakkuuta. Pohjoisella mäellä käy vain A ja B-radat, eikä muutokset vaikuta suunnistustehtäviin juurikaan.

A-rata tarjoaa vaihtelevarytmistä suunnistusta 5,7 kilometrin verran. B-rata on 4,5 km pitkä ja siltä löytyy kartanlukua ohjaavia ja selkeitä pysäyttäviä kohteita rastiväleille, mutta mitä suoraviivaisemmin rasteille etenee sitä enemmän rata tuo haasteta kenelle vaan. C-rata puolestaan tarjoaa 2,9 km:n verran täyttä suunnistusta alusta loppuun saakka. Koska maastossa on vähän polkuja ja teitä, D-ratakin on hiukan normaalia suunnistuksellisempi. Kuviorajat, ojat ja suuren avosuon reuna tarjoavat kuitenkin riittävästi turvaa myös nuoremmille suunnistajille ja rastiliput on laitettu näkyvästi tulosuuntaan. Aloittelevan lapsen kannattaa kiertää 1,7 km pitkä D-rata ehkä vanhemman kanssa tai ainakin katsoa selkeät kohteet kartalta etukäteen.

Ratamestari varoittaa myös isoista mustikoista ja sienivaarasta. Moiset saattavat sekoittaa suunnistajan pään!