Valmennuksen kuukausikatsaus 2021/2 – Muutoksia tapahtumiin, valmentajakoulutukset ja Minnan terveiset ?❤️?

Korona tekee muutoksia tapahtumiin ja kotikunnan lenkkipolut ja hiihtoladut tulevat tutuksi. Vaikka leirien ja kisojen siirtyminen tai peruminen varmasti koettelee itsekunkin motivaatiota kannattaa asia kääntee niin, että nyt on loistavasti aikaa keskittyä perusharjoitteluun. Kun kaikki ylimääräinen reissaaminen jää pois, jää aikaa paremmin toteuttaa fysiikkaharjoittelua sekä palautumiseen – tämä on hyvä lähtökohta ottaa askel seuraavalle tasolle. Käytä aika hyödyksi ja ole entistä valmiimpi kuin kisakausi starttaa!

Tammikuu

Sprinttimaestro Teemu tarjosi taas priimaa Tammikuun kotileirillä!

Tammikuun kotileiri 15.-17.1 toteutettiin talvisissa olosuhteissa. Treeniviikonloppu laitettiin käyntiin voimavalmentaja Aki Laitisen vetämällä voimademolla. Voimademosta otettuja videoita saa Allulta.

Akin tiivistykset kestävyysurheilijan voimaharjoittelusta:

  • Lajinomaisesta harjoittelusta tulee lihaskestävyyttä. Selkeät voimaharjoitukset perusvoima-maksimivoima-nopeusvoima. ”Ennemmin tehokkaasti ja vähän vähemmillä toistoilla”
  • Liikkeitä myös mahdollisimman isoilla liikeradoilla – syväkyykky yms.
  • ”Microannokset” – lyhyet voimatreenit esim. Kaksi pääliikettä 3×5/liike kohtuullisen suurilla painoilla (huomioi hyvä monipuolinen verryttely)
  • Keskikropan tukilihaksisto mukana voimatreeneissä erilaisilla aktiivisilla lankkuvariaatioilla yms.

Viikonlopun treenit käytiin talvisessa kelissä. Kovien pakkasten takia sprinttipäivä siirrettiin sunnuntaille ja lauantaina käytiin nautiskelemassa mahtavista hiihtokeleistä pitkän peruskestävyysharjoituksen muodossa.

Sunnuntaina sprintattiin tiukka kisanomainen setti Suunta Jyväskylän ja Kuopion Suunnistajien kanssa – aamupäivällä prologi ja takaa-ajo sekä iltapäivästä suunnistusvedot Knockout-sprintin hengessä!  Takaa-ajon hajonnot tarjosivat vähän spekuloitavaa, mutta muuten tarjolla oli taattua priimaa by Teemu.

Jälleen isot kiitokset harjoitusten järjestäjille ja runsaalle määrälle koutseja! Sprinttipäivän tunnelmiin pääset palaamaan PaLen tekemän videon muodossa

 

Kausikeskustelut

Lähes kaikkien seuran valmennusryhmäläisten kanssa on käyty valmennuspäällikkö Allun johdolla. Tällä hetkellä 25 urheiljan kanssa käydyt keskustelut ovat olleet erittäin antoisia ja antaneet valmennuksella hyvän kuvan urheilijoiden tavoitteista ja ajatuksista urheilua kohtaan.

Yleisinä nostoina keskusteluista ?

”Suurviestit ja viestiliiga kiinnostavat, ja niissä pärjääminen ajaa vahvasti eteenpäin.”

”Kisavalmistautumiseen sekä ”suorituksen”hallintaan (omien ajatusten ja tunteiden hallintaan kisanaikana) kaivataan lisää työkaluja”

”Elämän kokonaisuuden toimiminen suuressa roolissa! Hyvinvoiva ihminen menestyy! Tekemisestä pitää nauttia!”

 

Valmentajakoulutukset ja valmentaja osaamisen kehittäminen

Suunnistusliiton valmentajakoulutuksiin seuran valmentajia osallistuu seuraavasti.

Taso 1 – Koulutus on tarkoitus järjestää SM-ryhmäläisille ja halukkaille seurassa kevään/kesän aikana. Lisätiedot myöhemmin

Taso 2 – Petteri Huikko, Matias Sankari, Tuomo Niskanen, Niko Vaenerberg

Taso 3 – Aleksi Anttolainen, (Pauli Leinonen)

Jos olet kiinnostunut osallitumaan taso 1 koulutukseen tai muuten kehittämään valmennusosaamistasi, ole yhteydessä Alluun!

Suunnistusliitto järjesti tiistaina 19. tammikuuta workshopin yhteistyössä Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön ja Kihun kanssa. Tilaisuuden pääteemana oli Suunnistajan fyysismotorinen harjoittelu ja testaus. Erinomaista materiaalia tarjolla oman osaamisen päivittämiseen.

 

Arkitreenit

Jatkossa edustuksen kannalta merkittävimmistä treeneistä löytyy myös tarkemmat suunnitelmat harjoituksista kuukausisuunnitelmista.

Jatkossa arkitreeneistä löytyy kuukausittain tarkemmat suunnitelmat myös täältä.

Torstain mäkipolkulenkki. Jatkossa torstaille on tarjolla kartalle piirretty mäkipolkulenkki. Tavoitteena kehittää lajinomaista lihaskestävyyttä ja ylläpitää maastoaskelta talven keskellä. Ilmoittautumiset tutusti Suomisportiin.

Perjantain TEAMS-jumppa. Salivuoron ollessa peruttu, toteutetaan (ainakin) helmikuun aikana etäjumpat TEAMSn välityksellä. Ensimmäinen jumppa 12.2 by Ansku. Ilmoittautumiset Suomisportiin.

 

Tulevien tapahtumien muutokset

Ahvenanmaan leiri peruttu. Ahvenanmaalle suunniteltu leiri on sinne suunniteltujen kisojen ja valmiiden harjoitusten perumisen vuoksi muutettu Lahden alueella toteutettavaksi kotileiriksi.

Kevätleirin siirto 8.-10.4 –> 30.4-2.5

10mila peruttu keväältä

 

Helmikuun ja Maaliskuun tärpit

12.2 klo 18.00 Ensimmäinen TEAMS-jumppa

21.2 klo 18.00 Avoin edustuksen TEAMS-palaveri

19.-21.3 Kotileiri

30.3 Tiistai klo 15-> Tasotesti, ilmoittautuminen Suomisportiin 21.3 mennessä!

 

Urheilijan terveiset 2021/2

Helmikuun urheilijan terveiset tulevat suunnistusmaailman huipulta maailmanmestari Minna Kaupilta –

”Huippu-urheilun jälkeen suunnistusmotivaatiota pitää kilpatasolla minulla yllä viestit. Nyt meillä on LS:ssä vielä astetta kovempi jengi koossa, kun Karo ja Anna vaihtoivat väriä, joten äitiyslomalla on vedettävä välillä muutakin lenkkiä kuin kärryjä edessä ja stigaa perässä. Pitkähköjä pk-lenkkejä teen lähinnä hiihtäen, jotta saan yli puolen vuoden liikuntatauon jälkeen kakulle hyvää pohjaa. Kovempia treenejä varten aion kaivaa juoksumaton varastosta.

Kun pohjat on menneiltä vuosilta helposti herätettävissä, niin uskon, että muutamat iltarastit tai taitotreenit viikossa nostaa keväällä perustason jo melko hyväksi myös taidon ja metsäjuoksun osalta.

Tavoite on Venloissa parantaa sitä (10.), mihin jäätiin ja siihen vaaditaan muutama kuukausi ihan oikeitakin treenejä juosten ja suunnistaen. Kuuhun ei tällä menolla enää päästä, mutta jonnekin taivaankannelle saakka hyvänä päivänä nousen varmasti. Minä uskon niin ja se uskohan on yksi tärkeimmistä asioista onnistumisessa!”

 

“Mennään eteenpäin!”

#?❤️? #ls37