Esan muistorastit 22.9.

Lahden Suunnistajien iltarasteilla on pitkät perinteet. Kuvassa yllä on kartta talkoosuunnistuksesta vuodelta 1946. Ensimmäiset varsinaiset iltarastit järjestettiin Tapanilan hiihtomajalla 12.5.1980. Iltarastien ansiokkaana puuhamiehenä ja harrastesuunnistusjaoston puheenjohtajana iltarastien alkuvuosina toimi Esa Kolstela. Alkuaikoina suunnistusradat piirrettiin itse omalle kartalle mallikartoista. Lähtö tapahtui lähtökellon mukaan minuutin välein. Maaliin tultiin toimitsijan pöydän luo, jossa aika kirjattiin muutaman sekunnin tarkkuudella aikalistaan ylös. Leimaukset tehtiin aluksi väriliidulla, myöhemmin piikkileimasimilla. Suoritusajat laskettiin käsin. Emit-leimaus tuli pihtileimauksen rinnalle käyttöön vuonna 1999 ja kokonaan emit-leimaukseen siirryttiin vuonna 2002. Tietokone tuli reaaliaikaiseen tulospalveluun käyttöön vuonna 2003. Tulostekarttoihin siirryttiin loppukaudesta 2004. Vuosien saatossa Lahden Suunnistajien iltarastit ovat tarjonneet suunnistuksen riemua tuhansille suunnistajille lapsista vanhuksiin. (Lähde: Lahden Suunnistajat 37 – Suunnistuksen riemua 75 vuotta)

Esa Kolstelaa ja muita iltarastitoiminnan uranuurtajia kunnioittaen järjestetään joka syksy Tapanilassa Esan muistorastit. Iltarastien A-radan nopein sekä nopein nainen palkitaan. Palkitut saavat nimensä kiertopalkintoon sekä kiertopalkinnon haltuunsa seuraaviin muistorasteihin asti.

Tämän vuoden muistorastien radat ovat seuraavat:
A-rata 6,8 km 13 rastia 1 : 10 000
B-rata 4,4 km 10 rastia 1 : 10 000 ja 1 : 7 500
C-rata 3,0 km 9 rastia 1 : 10 000 ja 1 : 7 500
D-rata 1,8 km 5 rastia 1 : 7 500

Rastiliput jäävät metsään tiistaista lauantaihin. Omatoimisuuunnistajat voivat ladata kartat Rastilippu-palvelusta ilmoittautumisen jälkeen.

Iltarastien isäntänä on yhteistyökumppanimme Avenla. Paikalla on myös Suunnistajan Kauppa.

avenlalogo

Vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi pidämme rastit iltarastikärrystä eikä hiihtomajan sisältä. Tällöin jonot voidaan muodostaa väljemmin, eikä suunnistajien tarvitse koskea esim. ovenkahvoihin. Hiihtomajan ovet ovat kuitenkin auki.

Ratamestarien toive on, että mahdollisimman moni laittaisi suunnistusreittinsä reittihärveliin.

Tervetuloa Esan muistorasteille!

t. ratamestarit Sanna ja Antti

 

Koronatartunnoilta suojautumiseksi ja välttämiseksi ota nämä seikat huomioon:

  • Sairaana tai yhtään huonovointisena ei saa lähteä mukaan iltarasteille
  • Avaimet säilytetään itse, avainteline ei ole käytössä
  • Käsidesiä tulee käyttää ennen ilmoittautumista iltarastikärryn luukulle sekä metsästä paluun jälkeen ennen metsästä paluun todentamista ja tulosten lukua iltarastikärryllä
  • Metsään pääsee klo 17-18.30, joten kannattaa hyödyntää koko aikaväli, aikaisemmin lähtijöitä on ollut yleensä eniten heti alussa. Paluu metsästä viimeistään klo 20.00.
  • Pidä riittävä etäisyys (2 m) muihin niin lähtö- ja maalijonoissa kuin rasteilla leimatessakin – anna rastilla olijalle leimausrauha ja pyri leimattaessa välttämään koskemista rastileimasimeen
  • Maksa mielellään Rastilippu-sovelluksessa etukäteen Paikan päällä käteisellä maksettaessa vain tasaraha on mahdollinen!
  • Silloin, kun omatoimirasteja on tarjolla, niitä suositellaan erityisesti heille, jotka kuuluvat mahdollisiin riskiryhmiin tai myös heille, joille tulospalvelu ei ole niin oleellinen ja tärkeä asia.