SM-yö 2015 Vierumäellä

 

Lakanen ja Rantanen yösuunnistuksen suomenmestareiksi

Yösuunnistuksen suomenmestaruudet kilpailtiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Heinolan Vierumäellä. Miesten ja naisten pääsarjojen voittoon suunnistivat Kooveen Jani Lakanen ja Jämsän Retki-Veikkojen Merja Rantanen.

Jani Lakanen otti varman voiton miesten 11 kilometrin vaativalla radalla. Edellisen päivän karsinnan virheestä oppineena Lakanen suunnisti varmasti ja eroa hopealle yltäneeseen Lynxin Aapo Leskiseen tuli reilu minuutti. Yllätyspronssia otti nuori jo karsintasarjansa voittanut Ikaalisten Nousevan Voiman Ville Parkkinen.

Naisten pääsarjassa Merja Rantanen suunnisti selkeään voittoon ilman suurempia virheitä ja juoksi ainoana naisena alle tuntiin reilun seitsemän kilometrin radan. Kilpailuun tyytyväinen nainen ei ollut juuri yösuunnistanut ennen kisoja. Hopeaa sai kanadalainen Angelniemen Ankkureita edustava Emily Kemp reilu kolme minuuttia Rantasta hitaampana. Kisan kolmas oli SK Pohjantähden Marttiina Joensuu.

Pääsarjojen lisäksi Vierumäellä jaettiin mitalit kaiken kaikkiaan 34:ssä eri sarjassa aina 15-vuotiaista 85-vuotiaisiin asti. Vaativa maasto tarjosi kilpailijoille monipuolista ja vaihtelevaa suunnistusta aina korpikallioista mäntykankaisiin.

***

Online tulokset

Kilpailukutsu

Kilpailuohjeet

Tävlingsdirektiv

Lähtöajat

GPS seurattavat

Ratamestarin lausunto

Opastus

Kuvia maastosta

Kuvia kisasta

Majoitus

Oheisohjelma Ruskarieha

***

21.9.2015

Tervetuloa Vierumäelle kaikki 1369 kisoihin ilmoittautunutta yösuunnistajaa!

Kilpailuohjeet molemmilla kotimaisilla on julkaistu kisasivuilla. Lisäksi maastotuntumaa voi hakea ratamestarin lausunnosta ja maastokuvista.

***

12.9.2015

Kuntoyösuunnistus

SM-yön aikana on tarjolla myös kuntoyösuunnistus sekä perjantaina että lauantaina kilpailukeskuksen viereisessä maastossa. Vierumäki Areenalta johtaa opastus lähtöpaikalle lämpökeskuksen eteen.

Kartan kuntoyösuunnistukseen voi ostaa lähtöpaikalta klo 19.30-21.30. Klo 21.30 on viimeinen lähtö maastoon. Käytössä on kolme eri rataa: helppo (n. 1.5 km), keskivaikea (n. 2.5 km), vaikea (n. 3.5 km). Radalle saa halutessaa mukaan myös oppaan. Karttamaksu 5 € maksetaan käteisellä lähtöön.

***

Ratamestarin mietteitä 8.9.2015

Syksyn illat alkavat pimetä ja kilpailu lähestyy kovaa vauhtia. Ilmoittautuminen päättyy reilun viikon päästä torstaina ja silloin näemme päästäänkö 1500 kilpailijan tavoitteeseen. Kartat ja radat painettiin eilen maanantaina Granolla ja tulos näyttää hyvältä. Kartta on kymppitonnin mittakaavassa selkeälukuinen myös vanhemmille kilpailijoille.

Maastossa syksyn merkit näkyvät lehtien putoamisena, joka parantaa paikoin näkyvyyttä, myös heinät ja saniaiset ovat lakastuneet. Tarvittaessa tulen pahimpien paikkojen heinät lanaamaan kumoon. Sateita ei tarvitsi tulla ennen kisoja, jotta kallioalueet olisivat turvallisimpia liikkua. Varallisimpiin rinteisiin tulen vetämään valkoista varoitusnauhaa kulkureittien läheisyyteen.

Maalit ovat kumpanakin iltana etämaaleja, mutta lämmin tilava kilpailukeskus on käytössä molempina iltoina. Perjantai-illan karsintaan jääneille lupaan seuraavalle illalle tiukan radan, jossa saa suunnistaa ”koko rahalla”.  Tarkemmin palaan aiheeseen lähempänä kisaa Ratamestarin lausunnossa.

Toivotan kaikki nauttimaan Vierumäen monipuolisesta maastosta ja tehtävistä.

Pasi Valkonen

***

18.8.2015

Hienofiilausta ratamaastossa

SM-yöhön on enää kuusi viikkoa.  Kilpailun järjestelyt ovat hyvässä vaiheessa:  työryhmillä on selkeät toimenpidesuunnitelmat valmiina.  Toimenpiteet käynnistyvät ennalta laadittujen aikataulujen mukaisesti.

Ratamaasto odottaa suunnistajia.  Kartoitukset ja ajantasaistukset on tehty.  Rastipisteet määritetty. Vielä tehdään viimeistelyjä: ratamestariryhmän johtaja Pasi Valkonen paikkaa ruokintakatoksen kattoa silmiä hivelevän männikköharjanteen rinteellä.  Hän testaa myös, että kilpailuja varten rakennettu pitkospuu silta kantaa tukevammatkin suunnistajat.

***

4.8.2015

Kiellettyä aluetta on laajennettu

SM-yön kiellettyä aluetta on laajennettu 3.8.2015. Uusi kilpailu- ja harjoittelukieltoalue löytyy SSL:n karttarekisteristä sekä kisasivuilta.

***

24.7.2015

Varaa majoitus Vierumäeltä kisaviikonlopuksi 3.9. mennessä

Vierumäki tarjoaa majoitusta SM-yön aikana perjantaista sunnuntaihin 25.–27.9.15.

Samalla lomakkeella voit tehdä majoitusvarauksen perjantai- ja lauantai-illoille sekä varata asuntoautopaikan Kaskelan parkkipaikalta, hinta 40€/asuntoauto, sis. sähkötolpan.

Huom! Asuntoautopaikan varaus tämän lomakkeen kautta on pakollinen.

Majoituspaketit:
Pe-La 25.-26.9.
Pe-Su 25.-27.9.
La-Su 26.-27.9.

Majoitusta tarjolla opisto-, huoneisto- ja lomahuoneistotasoisena.

Majoitusvaraukseen

***

12.5.2015

SM-yön kilpailukutsu julkaistu – löytyy täältä

***

23.4.2015

Vierumäellä oheisohjelmana Ruskarieha

Suomen Urheiluopiston liikuntaneuvojaopiskelijoiden järjestämä Ruskarieha on räätälöity myös SM-yöhön osallistuvia suunnistajia ja heidän perheitään ajatellen.

Ohjelmaa löytyy perjantai illasta aina sunnuntai aamuun asti. Tarjolla on paljon erilaisia pallopelejä, lihashuoltoa, golfia, vesidisco sekä kuntoyösuunnistus.

Tarkemman ohjelmarungon löydät täältä.

***

8.4.2015

Radat viilausta vaille valmiita

SM-yön kaikkien sarjojen radat ovat tällä hetkellä ratavalvoja Reijo Kuoppalan käsittelyssä, kertoo pääratamestari Pasi Valkonen.

Valkosen mukaan pientä hienosäätöä ratoihin tullaan vielä tekemään, mutta seuraava askel on prikkojen vienti maastoon ja rastipisteiden tarkka määrittäminen.

“Teemme myös toukokuun aikana kartantekijä Jussi Silvennoiselle listaa maastossa tapahtuneista muutoksista kartan päivitystä varten. Ajantasaistettu kartta valmistuu kesä-heinäkuussa.”

Kilpailumaasto vaatii suunnistajalta Valkosen mukaan monen eri osa-alueen hallintaa.

“Tarjolla on tiukkaa suunnistusta, mutta on osattava myös lyödä vauhtia. Maasto on näkyväisyydeltään, muodoiltaan ja maastotyypeiltään hyvin vaihtelevaa.”

Saman totesi myös vuoden 1984 Jukolan viestin ratavalvoja, jonka kommentteja voi kuunnella täältä.

***

2014

SM-yö 2015 Vierumäellä

SM-yö kilpailun valvoja ja ratavalvoja kävivät tarkastamassa kilpailumaaston. Sen todettiin olevan mitä parhainta SM-yömaastoksi.  Kuvassa jyrkänteen reunalta vasemmalle: kilpailun valvoja Jouni Mähönen, ratamestariryhmän johtaja Pasi Valkonen, tulospalveluvastaava Hannu Korhonen, ratavalvoja Reijo Kuoppala, kartta- ja kilpailujaoston jäsen Pekka Nieminen, kartoitusvastaava Jarmo Pikkarainen, Urheiluopiston valmennuskeskuksen johtaja Ismo Hämäläinen ja ratamestari Esko Jokinen.
SM-yö kilpailun valvoja ja ratavalvoja kävivät tarkastamassa kilpailumaaston. Sen todettiin olevan mitä parhainta SM-yömaastoksi. Kuvassa jyrkänteen reunalta vasemmalle: kilpailun valvoja Jouni Mähönen, ratamestariryhmän johtaja Pasi Valkonen, tulospalveluvastaava Hannu Korhonen, ratavalvoja Reijo Kuoppala, kartta- ja kilpailujaoston jäsen Pekka Nieminen, kartoitusvastaava Jarmo Pikkarainen, Urheiluopiston valmennuskeskuksen johtaja Ismo Hämäläinen ja ratamestari Esko Jokinen.

Ensi vuoden yösuunnistuksen SM-kilpailu järjestetään Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä 25. – 26.9.  Kilpailujen järjestelyseura on Lahden Suunnistajat -37.

Sekä karsinnan että finaalien radat laaditaan Urheiluopiston maastoon, joka on nautinnollista, mutta samalla vaativaa suunnistusmaastoa. Kilpailun rataurille osuu niin nopeakulkuisia mäntykankaita kuin jyrkkäpiirteistä korpimaastoakin – ja useaa maastotyyppiä edellisten väliltä. Kilpailun ratamestariryhmän johtaja Pasi Valkonen lupaa haasteellisia suunnistuksellisia ratoja.

Kilpailun valvoja (TA) Jouni Mähönen Tampereen Pyrinnöstä ja ratavalvoja Reijo Kuoppala Nastolan Terästä kävivät viikko sitten tarkastamassa maaston ja kilpailukeskuksen. Herrat olivat tyytyväisiä näkemäänsä ja rohkaisivat järjestäjäseuran edustajia toteamalla, että tässä on edellytykset tehdä ikimuistoinen suunnistustapahtuma.

Kilpailumaaston harjoitus- ja kilpailukieltoalue löytyy Lahden Suunnistajat -37 kotisivuilta ja julkaistaan joulukuun Suunnistaja-lehdessä.

Yösuunnistajia tervehtien,

Paavo Nikkari
kilpailunjohtaja

Anniina Niiranen
kilpailun sihteeri