Ratamestarin lausunto

Ratamestarin lausunto

Tämän vuoden SM-yö juostaan Suomen Urheiluopiston maastossa Vierumäellä. Alueella järjestettiin Leimaus-leiri vuonna 2013, ja Jukolan viesti juostiin vuonna 1984. Maastoa on kuvattu hyvin Youtubessa Vierumäen Jukola -lähetyksessä. Linkki löytyy kirjoituksesta ”Radat viilausta vaille valmiita” (8.4.2015) kisajärjestäjien SM-yö 2015 -valikosta.

Kilpailussa käytetään kahta lähtöpaikkaa. Lähtö 2 on vanhemmille ja aivan nuorimmille yösuunnistajille. Maapohja on hyväkulkuista. Lähtö 1 tarjoaa suunnistusta heti K-pisteeltä alkaen, ja korkeuserot ovat huomattavasti suurempia ja maastopohja muutenkin raskaampaa. Kalliot ovat syksyisessä säässä erittäin liukkaita ja muutamaan rinteeseen on vedetty valkeaa nauhaa varoitukseksi.  Maastoon on rakennettu joitakin ojien ylityspaikkoja ja ne on merkitty karttaan. Niitä on hyvä käyttää etenkin soistuneilla alueilla, koska ojien pohjat ovat hyvin upottavia. Ylityspaikat on merkitty heijastimilla maastoon.

Kartoitus on kolmen henkilön tekemää, ja Jussi Silvennoinen on ajantasaistanut koko alueen elokuussa 2015. Kangasalueilla on kuvattu myös alle metrin korkuisia kiviä, mutta jyrkkäpiirteisessä ja runsaskivisessä maastossa kuvatun kiven alaraja lähentelee 1,5 metriä.

Kartan mittakaava on 1:10 000. Se on riittävän selkeä myös ikäihmisille. Karsinnan kilpailumaasto antaa hyvän kuvan finaalin kaikista elementeistä. Kulkukelpoisuus on kivisyyden vuoksi finaalia huonompaa alueen joissakin osissa. Kivien runsauden vuoksi niihin ei kannata perustaa suunnistustaan. Vaikka karsinnan radat ovat melko lyhyitä, ne ovat suunnistuksellisia ja hyvin kuormittavia, joten parhaat ja kovakuntoisimmat pääsevät taistelemaan suomenmestaruudesta. B-finaaliin jääneet jaetaan kahteen ryhmään, ja lupaan heille SM-tasoisia ratoja lauantaille pari kilometriä lyhyemmillä matkoilla.

SM-yöhön panostavan kannattaa osallistua yökuppiin, joka pidetään 23.9.2015 Heinolassa. Maasto on hyvä mallimaasto viikonloppua varten, linkki kisaan.

Pasi Valkonen
Pääratamestari