Ankkurirastit 17.4.

 

Jukka Luukko kertoi, että keväinen sää näytti monet puolensa Ankkurirasteilla. Lämpöä oli ilmassa 15 astetta ja lumihangessa +/- 0. Lunta oli varjoisella lähtösuoralla niin, että järjestäjät olivat aamulla auranneet traktorilla uran auki pellolta ylös mäen reunaan. Ylhäällä mäellä ei sitten lunta ollutkaan, ainakaan haitaksi asti tosi suunnistajille. Vertailuna kuitenkin Jukka muisteli, että kaksi vuotta sitten hiihdettiin Kuortaneella vähemmässä lumessa SM hiihtosuunnistuksen keskimatka.

Lumen takia oli kilpailuissa tänä vuonna yhteislähtö. H70 juoksi kolmilenkkisen hajonnan. Alku juostiin peräkkäin kuin köyhän talon porsaat. Letkassa Jukka mietti, kun välillä käveltiinkin ylämäissä, että kyllä vauhdin pudotus kuusvitosesta nyt uuteen seisemänkymppisen sarjaan on selkeä. Ja muutenkin on menossa leppoisia elementtejä. Jukka kehoitti edellä juoksevia juoksemaan hangessa lyhyempiä askelia, että perässä juoksevat yltävät samoihin jälkiin! Hajonnat purivat ja vähemmän ulkoilleiden heikompi peruskuntopohja hajoitti lisää loppumatkasta. Virheitä Jukka teki pari minuuttia ja lentopallossa viikolla saatu pieni revähtymä takareidessä juoksutti varovaisesti. Maalissa hienosti 3. sija, sata metriä keulan perässä! Huonommin on kuulemma yleensä mennyt. Perjantaina Jukka mittaa keskenäistä paremmuutta Hempan ja Esan kanssa Billnesin pikalla… ilman kirveitä… niitä maan kuuluja. Ja jos on jalka kunnossa, niin Jukka lupaa käyttää taktiikkana poikiin kenialaista hajontaa… mitä se lie tarkoittaakaan?! Tämän saa selvittää tämän viikon tiedotusvastaava Timo.

Jani Hämäläinen jännitti alkuviikon pääsyä E-sarjaan. Muutamat viime hetken sarjamuutokset edesauttoivat ja pääsy E-sarjaan varmistui. Hämis lähti melko rauhallisesti liikkeelle ja suunnisti varmasti ensimmäiset rastit. Tämän jälkeen Hämis lisäsi vauhtia ja sen seurauksena rynnistys alkoi tuntua jaloissa ja mies tajusi kauden ensimmäisen kovavauhtisen maastolenkin olevan meneillään, kun jalat eivät olleet tottuneet erilaiseen juoksutekniikkaan sekä epätasaiseen maastopohjaan. Loppua kohti juoksu kuitenkin helpottui. Hämis teki mielestään ehjän ja hyvän suorituksen, eikä oikeastaan pummannut, mutta muutamalle rastille oli pientä epävarmuutta ja parit olemattomat koukut. Hämis perinteiseen tapaan olisi voinut saada jotain ajasta pois. Tällä kertaa vain alle minuutin. Sijoitus H21E-sarjassa 37.

Aleksi Anttolaisella puolestaan oli paskareissu ihan kirjaimellisesti. 3. rastilla Allu oli letkan ekana, mutta 2-3 välillä kivistämään alkanut vatsakipu yltyi ja Allu joutui laskemaan vauhtia ja lopulta housut pari kertaa puskassa. Jatkuva vatsakipu esti sen, että koko matkan olisi voinut juosta kovaa. Allulla ei juurikaan positiivista sanottavaa kisasta jääny, paitsi ehkä pari ekaa väliä, mutta viikon päästä eli nyt pääsiäisviikonloppuna mies lupasi iskeä! Sijoitus H18-sarjassa 20.

Juha Hirvonen piti yhteislähtöä kivana, vaikka yksin suunnistikin 2/3 osa matkasta. Virheitä tuli liikaa, mutta sen Jusbelius pistetää kauden ensimmäisen Suomi-suunnistuksen piikkiin. Sijoitus 8. H21AL-sarjassa.

Miia Karetjoella ei ennakkoasetelmat antaneet parasta lähtökohtaa hyvin sujuvalle suunnistukselle, Joelin ollessa 39 asteen kuumeessa ja Eemilin jäädessä itkemään muksulan portille. Onneksi ajatukset kuitenkin kasautuivat ennen lähtölaukausta ja matka taittui ilman suurempia virheitä. Juoksu kulki kuntoon (lenkkien määrään) nähdän hyvin. Kilpailun toteutus yhteislähtönä ja perhoslenkein tuntui sopivan kauden ekaan kisaan oikein loistavasti ja Miia sai sopivasti kilpasiskoista vetoapua, mikä siivittikin Miian mielestä yllättävän hyvään sijoitukseen D21AL:ssä 3. Loppusuora oli silkkaa tiukkaa ylämäkeä ja parin kilpailijan takana pitäminen tuotti melkoiset maitohapot jalkoihin, mutta maalissa Miia olin ylpeä itsestään! Niin mekin Miiasta!

Paluun seuramme väreihin tehneelle Juha Junior Matilaiselle kisa oli ensimmäinen kunnon maastosuunnistus tänä keväänä, mikä näkyi suunnistuksen epävarmuutena. Juhan mukaan yhteislähtö olisi antanut tässä suhteessa paljon anteeksi, jos olisin pitäytynyt kiltisti letkoissa. Toisen perhoslenkin lopussa Juha lähti omille teilleni, eikä rasti sitten ihan heti löytynytkään. Viimeisen, pitkän perhosen Juha suunnisti yksin, ja vauhti tippui. Billnäsissä ja Siljassa Juha lupaa, että sujuu jo paljon paremmin. Juoksu oli Juhalle ensimmäiseksi kisaksi kevyen oloista, mikä toi positiivsta fiilistä. Vaikka Juha ei suuri yhteislähdön ystävä olekaan, oli se toisaalta hänen mielestään ihan mukavaa, ja olisi ollut ehkä vielä enemmänkin, jos alla olisi ollut jo pari kisaa. Sijoitus 46. H21A-sarjassa ja.

Juha vanhempi veli Jarno Senior Matilainen kommentoi, että juoksu tuntui yllättävän hyvältä pitkän sairastelujakson jälkeen. Tosin se oli vielä kaukana parhaasta, mutta parempaa kuin odotti. Pari pientä virhettä tuli muuten, mutta tokavikalla tuli sitten reilu pariminuuttinen, jonka takia Matikka hävisi veljelleen hitusen päälle 1,5 minuttia. Se pisti harmittamaan. Sijoitus 48. H21A-sarjassa.

Geza Molnaria ei tavoitettu kommentteja varten, mutta sijoituksesta päätellen, H50-sarjassa 9., kauden avaus sujui Gezalta vähintäänkin kohtuullisesti.