FinnSpring-suunnistusviikonloppu jatkoi kisarumbaa!

FinnSpring-suunnistusviikonloppu tarjosi aurinkoa, lumessa kahlaamista, upeaa kalliobanaa, onnistumisia ja tietysti myös jotain pikku pummejakin.

Lauantaina kirmattiin henkilökohtainen pitkän matkan osakilpailu Askolan Nietoonmetsän laakeilla ja paikoin peitteisillä, sekä myös hyvin lumisilla kallioalueilla.

Eerikki Hirvonen jatkoi vakuuttavia otteitaan pokaten 2.sijan sarjassaan H10.

Kuva: Inari Karppinen

Napsun vanhempien poikien sarjassa Hermanni Latonummi avasi kisakauden sijalla 6. (H12) ja Eevert Nurmela luovi mukavasti sijalle 4. (H13).

– Lauantain kisa meni ihan hyvin, ottaen humioon 2 rastin pientä pummia ja 6 tuli kierrettyä vähän liian kaukaa.
Fyysinen kulku oli kohtalaisen hyvä, mutta lumikohdissa ja mäissä jalkoja hapotti. Olen ihan tyytyväinen suoritukseen, kommentoi Eevert toimitukselle.

Naisten D50A-sarjassa Kirsi Koivuniemi väläytteli kevätkuntoaan onnistuneesti kauden avauksessaan ja kurvaili upeasti 2.sijalle. Sijoitus on upea siihen nähden minkälaiset kommentit toimitus sai napattua Kirsiltä: “Lunta oli paikoin niin paljon, että meinas mennä motivaatio. Yksi virhe ja sekin johtui kartalta puuttuvista kivistä. Kauden eka metsäsuunnistus, talven aikana oli unohtu, miten pummataan nopeasti.”

H80 -sarjassa Risto Anjala oli 3. Myös Risto hieman yllättyi hyvästä sijoituksestaan.

Paljon upeita muitakin hyviä suorituksia saatiin henkilökohtaisessa kisassa. LS-37 värien lauantain tuloksia pääset tutkailemaan täältä.

Sunnuntaina kilpailtiin perinteinen FinnSpring -viesti, joka oli samalla H/D21A sarjoissa Viestiliigan 2.osakilpailu.

Upea määrä sini-puna-valkonuttuja oli jälleen kerran viivalla sarjassa kuin sarjassa.

Parhaimmat sijoitukset (2.sijat) LS:n väreistä nappasivat HD12 sarjan Hermanni Latonummi, Ella Hakkarainen, Aaro Yrjölä ja kun vähän muutellaan sarjaa niin päästään H120-sarjaan jossa Ari Hämäläinen, Harri Hytönen ja Jani Hämäläinen vetivät nousujohteisen viestisuorituksen.

Kuva: Roosa Muukkonen

Hermanni, Ella ja Aaro pysyivät kärkitaistossa läpi koko viestin. Resepti oli selkeä: Hermannin varma aloitus, Ellan osuupohjat omalla kakkososuudellaan ja Aaron vakaa ankkurointi.

Viestiliigan 2.osakilpailussa naisten ykköstiimi Karoliina Ukskoski, Anna Närhi, Elisa Mattila taistelivat läpi koko viestin podium paikasta.

Naisten viesti lähti liikenteeseen tuttuun ja varmaan tyyliin kun Karoliina vaihtoi sijalla 2. aivan vain 7 sekuntia Jämsän Retki-Veikkojen Merja Rantasen jälkeen. Tossu Karoliinalla ainakin liikahtaa ja nainen on kunnossa. Pientä ajelehtimista radan alkuvaiheilla, mutta sitten homma taas haltuun ja keulaan vetämään.

Kuva: SSL/ Marko Kantaneva

Anna jatkoi viestiä hyvin ensimmäisiin väliaikoihin, mutta radan keskivaiheilla oli ongelmia. Loppu taas taattua Annamaista taisteluilmettä. Vaihtosija 4. ja +2:44 keulaan.

Kuva: SSL/ Karoliina Ukskoski

Huippukuntoinen Elisa pääsi siis loistavasta takaa-ajotilanteesta matkaan. Elisa pitikin loistavaa vauhtia läpi osuuden ja nappasi Rastikarhujen Mira Kaskisen kiinni, mutta lopun heikko microreitinvalinta pilasi haaveet podiumista!

Kuva: SSL/ Karoliina Ukskoski

Lopputuloksena neljäs sija, joka saattaa tuntua karvaalta, mutta peli on kovaa ja pienetkin virheet ratakaisevat. Nousukiitoa kuitenkin havaittavissa ja odotammekin innolla mitä Ruotsissa kilpailtava Tvåmila tuo tullessaan.

Alla vielä naisten “lyhyet” kommentit kun toimitus lyhyitä kommentteja pyysi 😉

Karoliina: – Kisassa oli voimakas ja jaksava olo, mikä näkyi myös vauhdissa. Kakkosvälin suunnasta harhautuminen toi vähän sähläystä koko suoritukseen ja ei ollut mentaalisesti ihan niin rauhallinen olo kuin oli esim kevätyössä. Kakkosvälin virheen takia en myöskään ollut varma, oliko joku jo ehtinyt karata pääjoukosta mikä loi myös vähän levottomuutta, mutta onneksi niin ei ollut ehtinyt käymään. Vedin aika paljon letkoja, ehkä vähän liikaakin, mutta en halunnut tyytyä muiden vauhtiin vaan halusin väsyttää muita koko matkan ja myös tiputtaa kyydistä. Lumi teki kisasta melko raskaan, samoin aika ryteikköinen maasto. Vaikea eteneminen turhautti paikoin myös henkisesti, joten sellaista suunnistamisen riemua ei ollut niin paljoa vaan rata täytyi ruimia raivolla läpi. Lopun juoksupätkällä vedin letkaa mutta menetin osuusvoiton harmillisesti, kun en uskaltanut tarpeeksi ajoissa hypätä hankeen vaan kiersin viimeiselle rastille polkua loppuun asti. Joka tapauksessa hyvä avaus jälleen meidän viestille, vaikka kakkosvälillä mahdollisuuksia olisi ollut paljon rumempaankin tulokseen.

Anna: – Oma suoritus ihan ok, arvosana ehkä 7-8. Vähän harmittaa että pitkällä välillä tipahdin siitä kärjen kyydistä. Yritin minimoida vihreässä juoksun mutta juutuinkin aika pahasti syvään ja isoon lumihankeen ja sen jälkeen iski vähän turhautuminen ja toteutin loppuvälin tosi huonosti, retkahti siinä sitten liikaa eroa. Pitää muistaa jatkossa luottaa omaan tekemiseen enemmän, kuvittelin koko ajan jääväni valovuosia kun kärki tosiasiassa menikin ihan nenän edessä vaikken pyrsän Annin selkää nähnytkään. Jälkispekuissa oli sitten ylläri ett oltiinkin Rastikarhujen Ellin kanssa vaan 20sek keulan perässä. Luotto omaan fyysiseen kuntoon ei oo kovin kova ja aika keskenkuntoinen olo, niin se herkästi näkyy sitten suorituksessa keskittymisen harhailuna ihan epäoleellisuuksiin. Mutta nyt oli positiivista että en sählännyt suunnistuksen kanssa kuten edellisissä parissa kisassa, vaan tuntu että homma on gripissä, vaikka sujuvuus pitkällä välillä ei ollukaan riittävän hyvää. Iso plussa myös että selkäjunttura ei tänään oikeastaan häirinny. Muuten onnistuin ihan hyvin kuitenkin pitämään homman kasassa vaikka fyysinen tunne ei oo vielä sitä mitä toivon sen jossain vaiheessa olevan. Eli semmonen ihan jees mutta odotan iteltäni enemmän.

Elisa: – Omalle osuudelle ajatuksena oli lähteä tekemään omaa työtä ja yrittää saada edellä olevia kiinni. Pitkälle välille asti sujui ihan hyvin, vaikka Pyrintöön ja Espoon suuntaan ero kyllä säilyikin aika samana. Pitkällä välillä tein huonon reitinvalinnan johon tuli virhettä noin puolitoista minuuuttia. Sen jälkeen suunnistus muuttui vähän levottomaksi. Lopussa olin Rastikarhujen ankkurin kanssa samoissa mutta hän löysi nopeamman reitin 2. viimeiseiselle rastille, mistä syntyi liian iso ero enää kiinni ajettavaksi. Jälkikäteen ajateltuna olisi ehkä pitänyt vain seurata ja lopussa yrittää jaksaa juosta. Loppu jäikin jonkin verran harmittamaan, mutta ehkä siitä jotain oppiakin tuli. Joukkueelta suoritus oli kokonaisuudessaan ihan hyvä, vaikka napsun verran pitäisi parantaa, jotta taisteltaisiin kärkisijoista.

Naisten 2.joukkue (Emmi Kiljunen, Tytti Kirvesmies, Eerika Riutto) sijoittui sijalle 36. Erityismaininta Tytin hyvästä toisen osuuden vedosta, osuussija 13.

3. joukkueen (Anna-Lea Rantalaiselta ja Aino Simolalta) suoritus jäi toiseen osuuteen kun ankkuri puuttui. Sijoitus toisen osuuden jälkeen 51.

Miesten ykköstiimin viesti oli hieman kaksi vai jopa kolmijakoinen. Viesti lähti jälleen totutun varmasti liikenteeseen kun Topi Anjala vaihtoi sijalla 10. Eroa keulaan vain 43 sekuntia.

– Alussa ja tiepätkillä meinasin jäädä jalkoihin, mutta loppua kohti meno piristyi. Kärjen takana tilannetta tarkkaillen, kertasi Topi osuuden jälkeen.

Kuva: SSL/ Karoliina Ukskoski

Hyvään ja kovaan paikkaan päässeellä Valtteri Kinnusella ei ollut kuitenkaan ollut helpoin reissu. Nilkan kanssa ongelmia, eikä fyysisestikään paras vire ja pientä ajelehtimista tuli myös paikoin liikaa. Sijoitus vaihdossa 31. ja eroa viestiä johtaneeseen Ikaalisten Nousevaan-Voimaan 9:01.

– Topi toi hienon paikan ja pääsin hyvässä letkassa maastoon. Pitkän tiepätkän jälkeen maaston puolella tuli fyysisesti hankalaa. Kroppa ei oikein siedä vauhtia vielä ja lumikin toi omat haasteensa. Suunnistuksellisesti alku sujui ihan kohtuullisesti. Harmikseni pyöräytin vanhaa nilkka toisen rastin jälkeen, mikä hidasti vauhtia entisestään. Pari virhettä ja hankaluuksia etenemisessä mukkelikkoisessa sekä lumisessa maastossa. Virheitä ja huonoa jaksamista lukuunottamatta kohtuu tekemistä, ensimmäiseksi maastokisaksi. Eroa kärkeen on, mutta nyt täytyy kuntouttaa nilkka nopeasti kuntoon ja tähdätä kohti kauden seuraavia kisoja, kommentoi Valtteri.

Kuva: SSL/ Karoliina Ukskoski

Ankkuri Pauli Leinonen hyökkäsi maastoon suhteellisen tyhjään rakoon. Eroa edessä olevaan letkaan vajaat minuutti. Pauli aloitti myös vahvasti ja onnistui myös pitkän välin toteutuksessa hyvin. Pauli saavutti pitkän välin päätteksi myös LS-37 2.joukkueen Mikael Fabritiuksen. Miehet tulivat maaliin myös peräkkäin sijoilla 21. (1.joukkue) ja 22. (2.joukkue). Paulilta kaikinpuolin tasapainoinen veto.

– Varsin ehjä veto tyhjään metsään. Kevätyön viestin eksymisen jälkeen koitin vetää sen verran käsijarrua, että välttyisin isommilta virheiltä, ja tällä kertaa se onnistui, tiivisti Pauli viestin jälkeen.

Kuva: SSL/ Karoliina Ukskoski

Miesten joukkueiden sijoitukset. 1.joukkue: Topi Anjala, Valtteri Kinnunen, Pauli Leinonen (sija.21.), 2.joukkue: Aki Saari, Petteri Huikko, Mikael Fabritius (sija 22.), 3.joukkue: Pyry Wiillman, Tatu Leirimaa, Joni Solonen (sija 36.), 4.joukkue: Henri Arvela, Vili Väkeväinen, Niilo Ahonen (sija 80.), 5. joukkueen (Henri Määttä, Juha Hirvonen) suoritus jäi toiseen osuuteen kun ankkuri puuttui. Sijoitus toisen osuuden jälkeen 82.

Erityisnostona miesten puolelta vielä hyvät aloitukset tehneile Aki Saarelle ja Pyry Willmanille.

Kuva: SSL/ Karoliina Ukskoski

Kuva: SSL/ Karoliina Ukskoski

FinnSpring-viestien kaikkien sarjojen lopputulokset löydät täältä

Tulospalvelun pääsivulle, josta löytyy reittihärveli ym. https://www.kokkens.fi/kilpailut/2022/finnspring/

Ja H/D21A-sarjojen gps-seuranta täältä: https://www.tulospalvelu.fi/gps/

Viestiliigan TV-lähetys ilmestuu Suunnistusliiton Youtube-kavalle 2-4 päivän päästä: https://www.youtube.com/user/Suunnistusliitto

Ensi viikonloppuna kansalliset kilpailut jatkuu eri puoella Suomea ja sitten onkin aika kääntää katseet kohti Tiomilaa!

Hommat jatkuu, mennään eteenpäin!