Pääsiäisviikonlopun tulosraportti – Tuplavoitto Paraisilta!

Lahden Suunnistajien kevätretket Varsinais-Suomeen jatkui pääsiäisenäkin. Taisi olla jo vähintään kolmas reissu niille suunnille kevään leirin ja Kevätyön viestin jälkeen. Suunnaksi oli tällä kertaa otettu Parainen ja siellä järjestettävät perinteiset kansalliset kilpailut Saaristorastit 15.4.

Saaristorastit järjestettiin 21:n kerran ja tällä kertaa pitopaikkana oli Kirjala ja kilpailukeskuksena toimi Livian kalatalous- ja ympäristöopisto. Paraisillakin oli lunta ollut paljon talven aikana ja maastossakin sitä oli vielä niin paljon, että kaikkia kilpailuratoja joudutiin lyhentämään noin puoli kilometriä alkuperäisestä suunnitelmasta ja joitain rastipaikkojakin oli vielä viime hetkellä jouduttu muuttamaan. Myös yksi uusi lähtöpaikka oli jouduttu järjestämään, jotta lapsille ja nuorille saatiin turvalliset radat. Lähtöruudukossa ei sentään jouduttu jakamaan suksia tai lumikenkiä osallistujille.

Mutta herran jestas kylläpäs Lahtelaiset sitten olivatkin hirmuisessa vireessä varsinaissuomalaisilla avokallioilla ja silti välillä hyvinkin peitteisillä maastonkohdilla. Molempien pääsarjojen VOITTO tuli punasinivalkonutuille. Miesten H21 sarjan voitto reilun puolen minuutin erolla seuraviin Aleksi Anttolaiselle. Toiseksi kisassa suunnisti Helsingin Suunnistajien Einari Heinaro ja kolmanneksi Ikaallisten Nouseva-Voiman Eetu Savolainen. Naisten D21 sarjassa ei haluttu olla yhtään sen huonompia ja voittoon siinäkin suunnisti Lahden Suunnistajia edustava Elisa Mattila. Voitto tuli lähes minuutin erolla Tampereen Pyrinnön Saila Kinniin. Jämsän Retki-Veikkojen Venla Taulavuori oli kolmas jääden Elisalle jo lähes puolitoista minuuttia. Lahtelaisittain Elisaa säesti hyvin kuudenneksi sijoittunut Karoliina Ukskoski, joka jäi voittajasta noin kolme minuuttia. Karon hyvä kevät sai siis edelleenkin jatkoa. Nuorten sarjoissa Top10 paikoille pääsivät H20 sarjassa kympiksi sijoittunut Vili Väkeväinen ja D12 sarjan Ella Hakkarainen ollen kahdeksas. Myös muilta lahtelaisilta nähtiin hyviä suorituksia, jotka lupaavat hyvää tulevalle kesälle.

Elisa Mattila (Kuva: Ilkka Metsälä @rikhardmets)

Karoliina Ukskoski (Kuva: Ilkka Metsälä @rikhardmets)

Ella Hakkarainen (Kuva: Berndt Lönnberg)

Vili Väkeväinen (Kuva: Ilkka Metsälä @rikhardmets)

Miesten pääsarjan kilpailuun ratamestari oli piilottanut 19 pääsiäsyllätystä hankaliin paikkoihin. Maasto oli haastava ja paikoin peitteinenkin. Lumi ei onneksi paljoa haitannut menoa. Onneksi vihjeetkin olivat hyvät ja aarteiden paikat merkittynä punaisin ympyröin karttaan. Lahden Suunnistajien Aleksi Anttolainen oli tarkkana ja piti suunnistuksen hallussa heti radan vaikeiden ensimmäisten rastien kanssa ja pysyi kärjen tahdissa alusta alkaen.

-”Oli tiukkoja rastipisteitä varsinkin alkuradasta, jolloinka siellä piti tosiaan olla tarkkana ja muistaa suunnistaa, niin hyvin pärjäsi”. Kuudennesta rastista lähtien sitten Allu pitikin valtikkaa hallussa yhtä pientä lainausta lukuunottamatta.

-”Parannettavaakin jäi vielä. Parit rastinottovirheet, kun ei ollut tarpeeksi tarkkana lähtösuuntien kanssa ja rastiympyrän kohteiden kanssa”

Loppuun asti hallittu ja vauhdikas suoritus silti takasi makoisan voiton Paraisilta.

-”Isona plussana tällä hetkellä se, että fyysisesti peruskisavauhti tulee aika helposti ja pystyy pitämään aika vertailukelpoista vauhtia ihan koviinkin nimiin nähden. Hieno kisa ja hyvä jatkaa seuraaviin koitoksiin ja vähän vielä paremmalla tatsilla.”

Aleksi Anttolainen (Kuva: Berndt Lönnberg)

Naisten pääsarjan kisaan pääsiäisaarteita oli piilotettu 16 kappaletta. Elisa otti kisan heti ensimmäisistä rasteista alkaen haltuunsa. Alkupään pienen herpaantumisen jälkeen suunnistus jälleen löytyi ja loppuun asti sai viilettää kärjessä.

-”Yhdelle mäelle tulikin muutamalle rastille vähän virheitä, koska ei malttanut katsoa tarpeeksi tarkasti karttaa.”

Alkukeväästä Elisa on leireillyt paljon mm. nuorten maajoukkueen kanssa, joten Paraisten kilpailu oli ensimmäinen tälle kaudelle ja heti kärkipaikalle.

-” Maasto oli ihan haastava erityisesti rastinottojen kannalta. Siellä oli myös paikka paikoin jonkin verran lunta ja kivikkoa, jotka vähän hidastivat etenemistä tai ainakin antoivat lisähaastetta vauhdin pitämiseen. Kokonaisuudessan suoritus oli ihan hyvä ja tulos oli yllättävänkin hyvä.”

Elisa Mattila (Kuva: Berndt Lönnberg)

Tulokset Saaristorastit 15.4.2022

Osa joukkueesta jatkoi pitkää viikonloppua seuran kevätleirin ja “leikkimielisten” leirikisojen parissa, mutta kilpailut jatkuivat myös sunnuntaina Varsinais-Suomen harvinaisen lumisissa ja normaaleissa avokalliomaisemissa. Paimion kansalliset kisat, Viking Line -rastit, järjestettiin keskustan välittömässä tuntumassa pääsiäissunnuntaina 17.4.

Ei päivää ilman voittoa. Tällä kertaa Lahden Suunnistajista nuoret ryntäsivät isolla rintamalla kärkisijoille. Sarjavoiton otti itselleen H10 sarjassa Eerikki Hirvonen 20 sekunnin erolla kakkoseen. Loistavaa poikien panosta samassa sarjassa täydensi Okko Hakkarainen kolmossijallaan. D12 sarjassa palkintopallille toisella sijallaan nousi loistavalla suorituksella Ella Hakkarainen. H12 sarjassa Eikka Kiljunen jäi vain todella niukasti Top10 sijoituksesta ollen hienosti 11. Muutkin nuorista suoriutuivat hienosti radoistaan.

Veteraanisarjojen parhaasta sijoituksesta vastasi H50 sarjan Harri Hytönen sijoittumalla komeasti sijalle 7.

Sarjansa parhaan Eerikin kommentti varmasti kuvaa hyvin tätä  pääsiäisviikonloppua

– “Lumiset polut olivat vaikeita havaita. Kivointa oli päästä metsään suunnistamaan”