Naisten edustukseen superlupaus – Elisa Mattila vaihtaa LS-37 väreihin!

Vauhtiin kun on päästy, niin mitä sitä jarruttelemaan vaan annetaan rullata!
Hetki ehdittiin hengähtää ja erityisesti Edustuksen pikaviestintäpalveluiden ryhmien ylläpitäjätkin jo meinasivat vaipua horrokseen, kun taas rytisi! Tällä kertaa rytinä alkoi kuulua idän suunnalta, kun kahden lajin superlupaus Elisa Mattila singahti Kouvolan Suunnistajista sini-puna-valkonuttuihin!

Kuva: Teppo Salmia

Turhaan ei voi puhua superlupauksesta sillä, Elisan mitalikaappia koristaa lukuisat SM-mitalit nuorten sarjoista niin hiihdosta kuin suunnistuksesta. Löytyypä kaapista myös ulkomailta saavutettuja ”arvometalleja”! Mutta annetaanpa tämän nuoren naisen itse kertoa tarkemmin itsestään, ts. vastailla toimituksen tiukkaakin tiukempiin kysymyksiin!

1. Hei Elisa ja ensiksi tervetuloa sini-puna-valkonuttuihin! Kerro hieman taustoistasi: Kuka olet, mistä tulet ja mitä teet? Parhaimpia saavutuksia urheilun saralla?

Kiitos! Olen Elisa Mattila ja asun Kouvolassa. Olen 19-vuotias ja kirjoitan tänä keväänä ylioppilaaksi. Suunnistusta ja hiihtoa olen harrastanut pienestä pitäen. Suunnistuksessa kuulun nuorten maajoukkueeseen. Parhaita saavutuksia ovat SM-mitalit nuorten sarjoissa, sekä hiihdossa että suunnistuksessa. Suunnistuksessa olen edustanut Suomea nuorten EM- sekä MM-kisoissa, joista EM-kisoista pitkän 2. sija ja viestikulta ovat parhaimmat saavutukset.

2. Miten päädyit LS-37 väreihin? Taustat LS:ään siirtymisen takana?

Lahden suunnistajien virkeä toiminta ja naisten kova taso innostivat ja ajattelin niiden antavan lisäpotkua myös kehittymiselle. Muutaman soiton, nettisivujen tutkailun ja melko pitkän harkinnan jälkeen päädyin lopulta LS-37 väreihin. Lahden keskeinen sijainti sopii todennäköisesti hyvin myös jatkosuunnitelmiin. Päätös ei kuitenkaan ollut helppo. KS oli erinomainen kasvattajaseura, josta jäi paljon hyviä muistoja.

3. Onko sinulle entuudestaan tuttuja seurassamme?

Muutamia henkilöitä tunnen entuudestaan. Kisoista on jäänyt nimeltä mieleen monia, mutta ehkei heitä ihan tutuiksikaan voi vielä sanoa. Ehkä tuttujakin tulee enemmän, kun saan itseni paikan päälle harkkoihin.

4. Kuvaile hieman itseäsi suunnistajana? Mitkä ovat vahvuutesi/heikkoutesi suunnistuksessa?

Suunnistajana vahvuutena on ollut tasapaino fyysisen kunnon ja suunnistustaidon välillä. Kummatkin ovat olleet melko samalla tasolla eikä kumpikaan ole ollut toisen hidasteena. Heikkoutena voisin pitää kompassin käyttöä. Suunnassa kulkeminen on tuottanut välillä vaikeuksia.

5. Viime kesänä sinua vaivasi selkäongelmat? Mikä on tilanne selän suhteen nyt?

Viime kesänä ristiluuhun tuli rasitusmurtuma, jonka takia lähes kaikki viime kauden kisat jäivät välistä. Selkää parannellessa meni kolme kuukautta, mutta lokakuusta asti olen päässyt taas harjoittelemaan. Aluksi toki melko varovaisesti. Selkä on kuitenkin nyt terve eikä sen kanssa ole ongelmia. Kunto ei vielä ole samalla tasolla kuin ennen murtumaa, mutta eiköhän sekin nousukäyrällä ole.

6. Millaiset tavoitteet sinulla on kaudelle 2021 ja pidemmälle tulevaisuuteen?

Ensi kauden tavoitteita ovat pääsy nuorten MM-kisoihin ja SM-kisoissa pärjääminen. Myös viestiliigaa ja Venlojen viestiä odotan innolla, vaikka kisojen järjestämisestä ei ole varmuutta. Suurempia odotuksia ei välttämättä heti alkukauteen ole viime kauden selkäongelmien vuoksi, mutta loppukaudesta toivon jalan nousevan jo lennokkaammin. Tavoite on pysyä terveenä sekä kehittyä paremmaksi fyysisissä ominaisuuksissa sekä suunnistustaidossa. Tulevaisuudessa tavoite on kehittyä suunnistajana ja pärjätä pääsarjassa ja jos hyvin menee niin aikuisten arvokisoissa.


6. Sitten vielä muutama tärkeä kysymys tähän loppuun: Kuuluuko ananas pizzaan? Kinkku vai juusto ensin leivälle? Oletko tulossa laittamaan muille jauhot suuhun seuranmestaruushiihdoissa? Löytyykö ”LSDaameille” vastusta tulevissa viestikarkeloissa?

Kuuluu! Kinkku ensin ja sitten juusto. Seuranmestaruushiihdoista en uskalla sanoa vielä mitään, koska viikonlopulle on luvassa hiihtokisareissu, joten maanantain kisa jää toistaiseksi harkintaan. Vastusta ”LSDaameille” varmaan löytyy, mutta helpolla kukaan ei pääse.

Iso kiitos Elisalle haastattelusta ja vielä kerran lämpimästi tervetuloa seuraan!