Anniina Taipale

Kuka olet, mistä tulet ja mitä teet?
Olen Taipaleen Anniina, 18-vuotias (melkein 19-vuotias) lukiolainen ja suunnistan ensi vuonna viimeistä vuotta nuorten sarjassa. Opiskelen kolmatta ja vikaa vuotta Lahden Lyseossa. Helsingissä olen syntynyt, mutta vuodesta 2003 lähtien asunut Lahdessa, eli lähestulkoon koko ikäni siis?

Keitä perheeseesi kuuluu?
Perheeseeni kuuluu äiti, isä ja 1,5 vuotta nuorempi pikkuveli.

Milloin aloitit suunnistuksen?
Taisin aloittaa suunnistuksen 9-vuotiaana eli keväällä vuonna 2011.

Mitä seuroja olet edustanut?
Ällässää olen edustanut vuodesta 2015 lähtien. Sitä ennen kuuluin HU-46:een. Hiihdossa edustin sekä HU:ta että Lahden Hiihtoseuraa.

Miten tutustuit LS-37:n toimintaan?
Aloitin suunnistuksen Hollolan Urheilijoissa, johtuen varmaankin siitä, että silloin hiihdin vielä HU:ssa. Toki naapuriseuralaisena LS-37 tuli sitten nopeasti tutuksi ja muistan käyneeni myös ällässän suunnistuskoulussa vielä silloin, kun edustin HU:ta.

Mikä suunnistuksessa on parasta?
Ehkä se on juuri se monipuolisuus. Koskaan ei ole samanlaista rataa ja suunnistajana pääsee käymään sellaisissa paikoissa, joissa ei varmasti tulisi käytyä, jos ei suunnistaisi. Suunnistuksessa kiehtoo myös se, että pitää olla sekä hyvässä fyysisessä kunnossa että osattava suunnistaa hyvin. Parhaintahan se on toki juuri silloin, kun kaikki sujuu täydellisesti, vaikka harvassa sellaiset suoritukset ovat.

Missä maastossa ensi kertaa suunnistit?
En ole varma, mutta uskoisin sen olleen Heinsuo. Tai no ehkä se on joku muu alueen maasto, koska silloin kun en vielä harrastanut suunnistusta kävin iskän kanssa satunnaisesti pari kertaa iltarasteilla.

Onko joku suunnistusmaasto jäänyt erityisen hyvin mieleen?
Vuoden 2019 POM:in maastot Portugalin Figueira da Fozzin liepeillä ovat kyllä jääneet mieleen. Olivat hienoja kangasmaastoja, joissa sai luukuttaa, niin kovaa, kuin vain jaksoi. Myös samaisen vuoden syksyn JEC:in pitkän matkan maasto Ranskassa on jäänyt mieleen. Kyseiset maastot ovat varmasti jääneet mieleen myös siksi, että noissa maastoissa suunnistus sujui myös pääosin hyvin.?Täältä kotimaasta voisin mainita Jämin kangasmaaston. Mieleenpainuvin harjoitus tuli vedettyä Jämillä Leimaus-leirillä, olisikohan ollut vuonna 2016, kun suunnistettiin siellä käyräkartalla ja ilman kompassia. Oli kyllä hieno treeni se!

Mitä muita lajeja olet harrastanut tai harrastat?
Oma lajitaustani on erittäin tylsä, sillä nykyään lajina on vain suunnistus. Ala-aste ikäisenä hiihdin myös kilpaa. Nykyään treenimuotona tulee toki useita lajeja, kuten tuota hiihtoa. Vaikka lajitaustani on kapea, olen kyllä kokeillut sitäkin enemmän erilaisia lajeja koululiikunnan kautta, sekä ihan omatoimisesti.

Onko sinulla ollut valmentajia?
Pari vuotta on Wennmanin Heini toiminut valmentajanani ja yhteistyö jatkuu edelleen?

Mukavin urheilumuistosi?
Ehdottomasti vuoden 2019 seuran hiihtoloman reissu Portugaliin ja saman vuoden syksyn reissu Suomen joukkueen kanssa Nuorten Eurooppacuppiin Ranskaan. Molemmat olivat kyllä ihan mahtavia reissuja, joissa oli hienot maastot ja suunnistus pääosin sujui, vaikka viimeisenä päivänä oli molemmissa reissuissa erittäin suuria vaikeuksia löytää rasteja.. Myös sm-sprintin mitalisijan jälkeiset tunnelmat ovat hyvin jääneet mieleeni.

Lempitreenisi?
Riippuu aika paljon päivästä. Jos on hyvä kulku, niin mäkivedot tai tonnin vedot ovat ihan mukavia. Myös pitkät pk-treenit hyvässä seurassa ovat mukavaa touhua.

Parhaimmat saavutuksesi kautta aikojen?

Viime vuoden sm-sprintin 2. sija 18-sarjassa. Sen lisäksi viime vuoden Nuorten Eurooppacupissa Ranskassa olin kovatasoisissa kisoissa sprintin 18. ja pitkällä matkalla 19.

Näiden lisäksi on tullut muutama plaketti sm-kisoista napattua, mutta niistä useassa on kyllä tullut tehtyä paikoin aika isojakin virheitä, joten en nyt niitä ala tähän luettelemaan.

Myös parissa viestissä on tullut tehtyä onnistuneita suorituksia, joista voisi mainita esimerkkinä vuoden 2019 18-sarjan sm-sprinttiviestin avausosuudelta kärjessä tulemisen.

Ovatko sinua vaivanneet loukkaantumiset?

Ei kai kukaan urheilija tervettä päivää näe??

Itse olen onneksi päässyt vähällä, mutta viime alkutalvesta onnistuin jotenkin saamaan pohkeet ihan jumiin, niin piti silloin vähän pitää taukoa seuran ratatreeneistä. Alkukesästä sitten taas penikkatauti vähän vaivasi. Muuten ei ole onneksi muuta ollut, mitä nyt olen aina välillä onnistunut metsässä kolauttelemaan tai satuttamaan milloin mitäkin paikkaa johonkin…

Onko sinulla ollut taukoa suunnistuksessa? Jos on, miksi?
Ei ole, vaikka pariin kertaan olen meinannutkin puolitosissani suunnistuksen lopettaa.

Levy- vai peukalokompassi?
Peukku

Keski- vai pitkämatka?
Monet varmasti pitävät minua sprintterinä, mutta keskimatkasta pidän myös paljon. Pitkällä matkalla tykkään erityisesti reitinvalintaväleistä, mutta pitkät matkat eivät toistaiseksi ole olleet vahvuuksiani.

Miten vietät vapaa-aikaasi?
Tietysti treenaamalla ja kouluhommia tehden. Tykkään myös kokata ja välillä leipoa. Seuraan tietysti myös urheilua ja joitain telkkariohjelmia. Myös puhelinta tulee käytettyä välillä vähän liikaa.

Oletko ollut yhdistys- ja luottamustoimissa mukana?
En ole.

Kuvaile itseäsi kolmella sanalla:
Tunnollinen, kilpailuhenkinen ja harkitsevainen

Jos olisit eläin, mikä eläin olisit?
Olisin ehkä koira.

Lempiaineet koulussa?
Liikunta, kotitalous, sekä maantiede ja terveystieto ovat myös ihan mukavia aineita.

Minkä uuden taidon haluaisit oppia?
Haluaisin ainakin oppia suunnistamaan virheettömästi.

Mistä ammennat inspiraatiota?
Koulusta, omista kokemuksistani, urheilusta ja netistä.

Mitä omalla TV-kanavallasi esitettäisiin?
Tietysti urheilua, etenkin suunnistusta, hiihtoa ja yleisurheilua. Sen lisäksi kokki- ja leivontaohjelmia (kilpailuja) sekä joitain muita tosi-tv ohjelmia -ja kilpailuja.

Mistä luonteenpiirteestäsi et ole erityisen ylpeä?
Voisin välillä olla vähän sosiaalisempi.

Minun mielestäni (jatka)…
suunnistuksesta uutisoidaan liian vähän lehdistössä.

Tätä et vielä tiennyt minusta:
Pienenä harrastin pianon soittoa.

Mikä on ollut tämän viikon kohokohta?
Jonkun mielestä oli varmaan kohokohta seurata gepistä yhden rastivälin sahaustani edes-takaisin torstain yötreenissä, mutta itselle kohokohta ei kyllä ollut se, vaan koeviikon päättyminen ja hengissä selviäminen äidinkielen kirjoitustaidon prelistä sekä kahdesta matikan kokeesta.?

Oletko ollut jälki-istunnossa?
En tietenkään.

Mikä on tuorein kosketuksesi kulttuuritarjontaan?
Varmasti johtuen koronavuodesta, missään kulttuuripaikoissa ei ole tullut kyllä käytyä aikoihin. Tammikuussa taisin olla elokuvissa katsomassa jotain elokuvaa, mutta enää ei ole kyllä mitään muistikuvaa siitä, mikä leffa oli kyseessä.

Millainen ihminen pyrit olemaan?
Ainakin tunnollinen, rehellinen ja aito.

Mikä on epäterveellisin nautintosi?
Varmaankin suklaa.

Oletko laulanut karaokea?
En ole.

Mistä asiasta sait viimeksi kehuja?
Vanhemmat kehuivat viimeksi tällä viikolla, kun tein ruoaksi palermonpastaa.

Mikä sai sinut viimeksi menettämään malttisi?
Ainakin se ärsytti, kun sykevyö oli yhdellä lenkillä ihan sekaisin ja näytti mitä sattuu. Myös heikentynyt koronatilanne laittoi ärsyttämään.

Unelma jonka aiot toteuttaa?
Unelmiahan suunnistuksen ja muun saralla on monia, mutta ainakin haluaisin päästä suunnistamaan Lappiin ja niin aion ensi kesänä tehdä.

Täydennä lause: Vaikka olen aina halunnut, en ole koskaan…
käynyt Italiassa..

Mikä on paras tapa viettää kesäistä vapaapäivää Lahessa?
Tietysti joku mukava treeni ja hyvän ruoan ja jäätelön syönti. Treenaamiseen jälkeen voisi vielä käydä virkistäytymässä Likolammessa.

Mikä on Lahessa asumisen varjopuoli?
Ei kyllä tule oikein mitään mieleen. Mielestäni esimerkiksi Lahden sijainti on aika hyvä, vaikka toki esimerkiksi kevään Turun seudun kisoihin on aika pitkä matka.

Kysymys edelliseltä Kuukauden Kasvolta Juha Sorvistolta:
Kausi 2020 alkaa olla takana, ja on aika miettiä tulevaa kautta. Millä tavoin ja menetelmin konkreettisesti aiot kehittyä urheilijana tulevalle kaudelle?

No nyt on aika paha kysymys. Varmaan tekemällä kaiken entistä paremmin ja treenaamalla vähän enemmän kuin menneellä kaudella?

Kysymys seuraavalle Kuukauden Kasvolle?
Kuinka paljon treenasit tuntimäärällisesti menneellä kaudella, entä paljonko tunteja kertyi viikkotasolla?

Mitä tulee mieleen sanoista:

Kylmä – talvi
Hiljaisuus – pimeä metsä
Kevät – kisakausi alkaa
Myrsky – puut kaatuu
Lumi – hiihto
Rakkaus – perhe
Kuuma – sauna
Aika – menee välillä liian nopeasti
Karhu – en haluis kohdata metsässä
Tasa-arvo – erittäin tärkeä asia
Mielenmaisema – kaunis järvimaisema
Runo – Kalevala