Ratamestareiden lausunto LaSu 2016

Vuoden 2016 Lahti-suunnistus juostaan Vierumäellä maastossa, joka on osittain tuttu syksyn 2015 SM-yöstä. Osalle maastot saattavat olla tuttuja myös harjoitusleireiltä, mutta ratamestarit ja maaston muuttuminen ajan myötä tarjoavat varmasti myös uusia pähkinöitä purtavaksi ”Vierumäki-konkareille”. Kaksipäiväinen kilpailu aloitetaan lauantaina keskimatkalla ja sunnuntain mitellään pitkällä matkalla. Ratasuunnittelussa on pyritty tekemään kaksi erityyppistä kilpailua ja siinä on onnistuttu mielestämme hyvin.

Lauantain keskimatkalla tarjotaan haastavaa suunnistusta alusta loppuun. Maasto koostuu kahdesta erilaisesta alueesta, joissa molemmissa on omat haasteensa. Alussa peitteisellä mäkialueella vaativia rastipisteitä ja lopussa reitinvalintaa kilpailun jo painaessa jaloissa. Osa lauantain radoista käy Vierumäen mökkialueella. Mökkien ympärillä on vaihteleva määrä hoidettua nurmikkoa, jotka on kuvattu kartassa rakennusten ympärille (kiellettynä!) pihamaana. Tällä pyritään ohjaamaan liikettä hieman kauemmaksi mökeistä.

Sunnuntaina korostuvat pitkälle matkalle ominaiset reitinvalinnat ja fysiikka suunnistusta unohtamatta. Myös sunnuntain maasto jakaantuu kahteen selvästi erilaiseen maastonosaan. Alkumatka juostaan peitteisessä ja melko fyysisessä maastossa haastavia rastivälejä unohtamatta ja lopun vauhdikkaassa maastonosassa on osattava rytmittää suoritusta tilanteen mukaan.

Kartta on päivitetty kevään 2016 aikana. Maasto on paikoin runsaskivinen, ja niillä alueilla kuvattujen kivien alaraja lähentelee 1,5m, kun taas kangasalueilla on paikoitellen kuvattu myös alle metrin kiviä. Kartan mittakaava on H/D55 ja vanhemmilla sarjoilla 1:7500, jolloin myös pienipiirteisimmät alueet ovat selkeästi luvassa. Sunnuntaina R1-sarjoille tarjotaan pitkä matka 1:15000 mittakaavan kartalla.

Suunnistuksellinen viikonloppu on hyvä aloittaa perjantaina Vierumäki-sprintillä Urheiluopiston alueella. Kokonaisuudessaan viikonloppu tarjoaa sekä fyysisiä että suunnistuksellisia haasteita, joten tervetuloa testaamaan keskikesän kuntoa Vierumäelle!

 

Ratamestarit

Seppo Järvinen ja Matias Sankari