Ratamestarin lausunto

Noin 12 000 vuotta sitten vieraili Sairakkalan maastoissa jääkausi ja jätti sinne jälkensä muodostaen Salpausselkä-nimisen reunamuodostuman. Noin vuosi sitten samassa maastossa vieraili Lahti-suunnistuksen historian nuorin ratamestari, joka jätti jälkensä kartalle.

34. Lahti-suunnistus kilpaillaan Sairakkalan vaativassa suppa- ja kangasmaastossa. Edellisen kerran samasta kilpailukeskuksesta on kisattu vuonna 1993, mutta samassa maastossa on kilpailtu vuosina 2004 ja 2005. Maastossa on tasaisen ja vauhdikkaan etenemisen mahdollistavan kankaan lisäksi runsaasti haastavaa suppamaastoa. Suppien koko vaihtelee 0.5:stä metristä aina 75 metrin syvyyteen.

Lauantain keskimatkalla kaikki sarjat pääsevät alun vauhdikkaamman osuuden jälkeen tutustumaan pienipiirteiseen suppa-alueeseen. Sunnuntaina on taasen tarjolla pitkiä rastiväljä ja reitinvalintaa isompien suppien ympärillä.

Maastossa on suoritettu tietenkin metsänhoidollisia toimenpiteitä, joista on syntynyt useampiakin uria. Kaikkia niitä ei ole heikon näkyvyyden takia kuvattu karttaan, vaikka maastossa ne onkin mahdollista havaita.

 

Juuso Lehtinen