Nuorisoviesti, Oravatonni ja Viestiliigan finaali

Viikonloppuna oli taas monenlaista vilskettä ja vipinää erityisesti viestisuunnistuksen parissa, kun lauantaina kisailtiin niin Viestiliigan finaalikilpailu Lapualla sekä Nuorisoviesti Turussa.

Nuorisoviestiin Lahden Suunnistajat oli saanut koottua A-sarjaan eli H/D16 ikäisiin kaksi joukkuetta, joista toinen yhdessä Asikkalan Raikkaan kanssa. B-sarjassa eli H/D12 RR/TR mukana oli myöskin kaksi joukkuetta.

A-sarjassa saavutettiin onnistuneella kokonaissuorituksella upea neljässija ja kakkosjoukkueelle sija 25.

Kuva Pasi Rantala

Ykkösjoukkueen viestiä avaamassa oli Hermanni Latonummi, joka suoriutuikin osuudestaan mallikkaasti tullen sijalla 13 vaihtoon +4:06 kärjen takana. Toisella osuudella Celine Gaasenbeek aloitti huiman nousukiidon nostaen Lahden Suunnistajien värit osuutensa jälkeen jo sijalle 6. Sisko Annlinn Gaasenbeek jatkoi myös viestiä hyvin pitäen omalla osuudellaan joukkueen sijoituksen samana. Ajallisesti ero johtajaan pysyi siskosten osuuksilla lähes tulkoon samana ollen kolmannen osuuden jälkeen +4:15 Neljännellä osuudella Eevert Nurmela teki huippu vedon nostaen Lahden värejä yhden sijan ylöspäin ja kaventaen eroa sen ollessa vaihdossa enää +2:36. Uma Lehtonen nosti viidennellä osuudella joukkueen sijoitusta taas tullen vaihtoon kolmantena. Helmiina Nurmela jatkoi joukkueen positiivissävytteistä tekemistä pitäen osuudellaan joukkueen kolmannen sijan. Jännittävällä ankkuriosuudella Lahden viestiä vei Aatu Marttinen, joka onnistuneesti ankkuroi Lahden Suunnistajien ykkösjoukkueen maaliin sijalle 4, +5:46 voittajajoukkueen, Rasti-Kurikan takana.

Kuvat Pasi Rantala ja Jarmo Jerkku

Kakkosjoukkue kamppaili tiukasti koko viestin läpi sijoista 20 paikkeilla ja sijoittui lopulta maalissa 25:ksi. Joukkueessa juoksivat Nilla Keskinarkaus, Samu Kemppainen, Aaro Yrjölä, Linda Breilin, Milja Haverinen, Hilla Rämä ja Riku Hannula.

 

Kuva Pasi Rantala

B-sarjassa Lahden Suunnistajien ykkösjoukkueen avaajana suunnistanut Ella Hakkarainen onnistui mainiosti ja toi joukkueen ensimmäiseen vaihtoon sijalla 6. Neliosuuksista viestiä lähti jatkamaan Iisakki Latonummi, joka sai säilytettyä joukkueen sijoituksen osuudellaan. Kolmannella osuudella Cedric Gaasenbeek nosti joukkueen jo viidenneksi, mutta Elmo Kiiskisen ankkuriosuudella joukkue joutui taipumaan lopputuloksissa sijalle 12. Hyvä sijoitus kaiken kaikkiaan sekin! B-sarjan voitti Tampereen Pyrintö.

Kuva Pasi Rantala

B-sarjassa kakkosjoukkueen loppusijoitus oli 18 ja joukkueessa juoksivat Eerikki Hirvonen, Hertta Siikanen, Okko Hakkarainen ja Tomas Lind.

 

Lauantai-illan hämärtyessä jännitys tiivistyi Lapuan Simpsiön maastoissa kisaillussa Viestiliigan finaaliosakilpailussa. Naisten osalta kokonaistilanne oli kutkuttavan jännittävä, sillä Lahden Suunnistajat lähti kilpailuun kolmospaikalta vain 12p ennen Suunta Jyväskylää ja 15p ennen Rasti Karhuja. Koska finaalikilpailussa oli tuttuun tapaan jaossa tuplapisteet, kokonaiskilpailun kokonaiskisa ratkeaisi siihen, kuka näistä kolmesta joukkueesta ylittäisi ensimmäisenä maaliviivan.

Naisilta mukana oli kaksi joukkuetta ja ykkösjoukkueen viestiä oli tuttuun tapaan avaamassa Karoliina Ukskoski. Ukskoski puksuttikin kuin juna rastilta toiselle pohjanmaalaisissa maastoissa ja jätti loppukirikamppailussa kaikki joukkueet taakseen leimaten ensimmäisenä vaihtoleimauksessa. Kakkosjoukkueen avaajana toimi vammasta toipunut Sanna Kauppila, joka suoriutuikin hyvin syksyn ensimmäisessä maastokisassaan vaihtaen sijalla 14 tasan 2 minuuttia Karon perässä.

Toisella osuudella ykkösjoukkueen Minna Kauppi suoritti osuutensa erinomaisesti neljään kilometriin asti, missä hän oli väliajoissa johdossa yhdessä Tampereen Pyrinnön Anni Haanpään kanssa. Radan aivan viimeisille rasteille syntyi kuitenkin merkittävä virhe, minkä seurauksena takaa-ajajien joukko ajoi niin Kaupin kuin Haanpäänkin kiinni. Joka tapauksessa Minna saapui hyvällä paikalla vaihtoon sijalla 4 ja lähetti Elisa Mattilan pimeälle viimeiselle osuudelle taistelemaan voitosta yhdessä kahdeksan muun joukkueen kanssa. Kakkosjoukkueen Tytti Kirvesmies teki osuudellaan hyvää omaa työtä ja toi viestin toiseen vaihtoon sijalla 15.

Samoin Elisa avasi oman osuutensa hyvin ja saavutti kärjessä lähteneen Jämsän Retki-Veikot jo ensimmäiseen väliaikaan. Matka jatkui yhtä vakuuttavasti ja joukkue toisen perään tippui letkasta. Minnan tavoin Elisa johti viestiä 4km väliajassa Tampereen Pyrinnön kanssa, mutta sitten alkoivat hankaluudet. Kaikki kolme kärjessä ollutta joukkuetta, Lahden Suunnistajat, Tampereen Pyrintö sekä Rastikarhut, pummasivat rastia numero 8. Rastikarhujen Mira Kaskinen lopulta löysi rastin ensimmäisenä Elisan tullessa kintereillä. Siitä alkoikin raivokas takaa-ajo, mikä tiivistyi aivan loppusuoralle kun Elisa ja Mira leimasivat samaan aikaan viimeisellä rastilla. Elisan kovasta yrityksestä huolimatta Kaskisen kiri oli tällä kertaa voittamaton, joten viimeisen osakilpailun voittajaksi kruunattiin Rastikarhut ja Lahden Suunnistajat niukasti hopeasijalle. Samalla tiukka loppukiritappio käänsi myös tiukan kokonaiskilpailun Rastikarhujen hyväksi ja Lahden Suunnistajien naiset saavuttivat tänä vuonna kokonaiskisassa neljännen sijan. Kakkosjoukkueen ankkurina juossut Anna Närhi onnistui napsimaan muutaman sijan ja toi joukkueen maaliin sijalle 13.

Miesten viestiin Lahden Suunnistajat oli saanut kasattua mukaan kolme joukkuetta. Ykkösjoukkueen avaajana toimi rutinoitunut Philip von Arx joka juurikin rutiinilla toi joukkueen ensimmäiseen vaihtoon sijalla 13, +1:04 keulan takana. Kakkosjoukkueen Tuomo Lahtiselle Simpsiön pimeä yö tuotti haasteita ja joukkue vaihtoi sijalla 59. Kolmosjoukkueen avaajana juossut Matias Sankari toi joukkueen avausosuudelta sijalla 46.

Kakkososuudella Petteri Huikko pääsi hyvästä paikasta lähtemään pääjoukon mukana. Alkumatkalle sattunut virhe venytti ajallisesti eroa keulaan, mutta vaihtoon tultiin edelleen porukan mukana sijalla 19. Lahden Suunnistajien kolmosjoukkue piti pintansa kakkososuudella ja Tatu Leirimaa kerkesi vaihtoon 19s ennen kakkosjoukkueen Lasse Kauttoa. Joukkueiden sijoitukset viimeisessä vaihdossa 43 ja 45.

Ankkuriosuudella Aleksi Anttolainen teki kovaa nousua heti ensimmäiseen väliaikaan ohitellen edellä meneviä joukkueita. Vaikka miehen omien sanojen mukaan fyysisesti suoritus olisi voinut olla parempi, rokkasi homma ainakin ulospäin nähtynä hyvin. Yleisörastille tultaessa oli sijoitus jo 11 ja vain muutaman sekunnin päässä edellä vilkkui IFK Umeån lamppu ja top-10 sija. Tarkalla suunnistuksella ja kovalla loppuotatuksella Aleksi onnistui kääntämään taiston lahtelaisten hyväksi, mikä maalissa palkittiin 10 sijalla. Kakkosjoukkueen ankkuri Mikael Fabritius nostatti joukkueen sijoja roimasti tullen maaliin sijalla 36. Valtteri Kinnunen ankkuroi kolmosjoukkueen sijalle 45. Viimeisen osakilpailun myötä Lahden Suunnistajien miehet sijoittuivat Viestiliigan kokonaiskilpailussa sijalle 20.

Sunnuntaina nuoriso jatkoi suunnistusta Oravatonnin parissa Nousiaisissa. Palkintopallille pokkaamaan pääsi edellispäivän avausosuudella onnistunut Ella Hakkarainen hänen ollessa D12 sarjan kolmas. Top-10 sijoja lahtelaisille kertyi useampia kun D16 sarjassa Annlinn Gaasenbeek oli 6., samoin Elmo Kiiskinen H12 sarjassa 6., Uma Lehtonen oli D13 sarjassa 8 ja Okko Hakkarainen H10 sarjassa 9. Kaiken kaikkiaan Lahden Suunnistajilta mukana oli 16 nuorta!

Oravatonni on tunnetusti nuorisolaisten kilpailu, mutta mukaan oli päässyt myös entisiä nuorisolaisia, kun Timo Lehtonen suunnisti H50 -sarjassa sijalle 12 ja Anu Nurmela D45 -sarjassa sijalle 3!

Viikonloppuna muita Lahden Suunnistajien veteraanisarjalaisia suunnistamassa oli Hennariikka Lonka Billnäsin sprintissä ja hyvin Lonka suunnistikin ollen D65 -sarjan toinen 17s erolla voittajaan.