Suunnistuksen superviikolta menestystä Lahden Suunnistajille!

Viime viikko oli todellinen superviikko suunnistustapahtumien osalta. Sveitsissä kilpailtiin opiskelijoiden MM-titteleistä ja Suomen joukkueessa mukana oli Lahden Suunnistajien Elisa Mattila. Viikonloppuna junioreiden kesä huipentui Nuorten Jukolaan sekä valtakunnalliseen kompassitapahtumaan ja INOV-8-liigan finaaliin. Viikon päätteeksi sunnuntaina palattiin jälleen parin kuukauden tauon jälkeen Viestiliigan pariin ja luonnollisesti LS-37 edusti useammalla joukkueella.

Opiskelijoiden MM-kilpailut olivat hyvin intensiiviset. MM-titteleistä kilpailtiin keskiviikosta sunnuntaihin sprintissä, pitkällä matkalla, sprinttiviestissä, keskimatkalla sekä viestissä. Elisa Mattila pääsi starttaamaan sprinttiin, sprinttiviestiin, keskimatkalle sekä viestiin. Sprintistä tuli heti hieno 9. sija, mutta Elisan mitalitili aukesi sprinttiviestissä, kun Suomen 1. joukkue nappasi pronssin joukkueella Elisa Mattila – Teemu Oksanen – Tuomas Heikkilä – Inka Nurminen. Onnistuneet suoritukset jatkuivat keskimatkalla, kun Elisa juoksi henkilökohtaisen pronssimitalin arvoisen suorituksen. Viikon päätteeksi Elisa juoksi vielä kakkososuuden Suomen 1.joukkueessa, joka lopulta jäi tiukassa lopputaistelussa neljänneksi, vain 6 sekuntia pronssista ja 17 sekuntia kullasta. Elisalle siis kaksi mitalia kotiinviemisinä, ei huonompi suoritus! Seuraavana Elisan ajatuksia opiskelijoiden kisoista.

Elisa Mattila ja EsSun Ida Haapala keskimatkan jälkeen. Idalle kultaa ja Elisalle pronssia! kuva: SSL/Jari Sipilä

“Kokonaisuutena kisoista jäi ihan hyvä fiilis, reissu oli mukava ja kisatkin onnistuivat ihan hyvin. En asettanut suurempia tavoitteita kisoihin, tarkoituksena oli hakea hyvää kokemusta ja harjoitusta tulevaa varten. Vähän harmitti, etten päässyt pitkälle matkalle juoksemaan, mutta toisaalta oli sitten kiva päästä juoksemaan viestiä samaan maastoon. Sprinteissä tein omat perussuoritukset, isompia virheitä ei tullut. Keskimatka oli taidollisesti aika haastava, isoja virheitä ei tullut, mutta parannettavaakin jäi. Sijaan olen kuitenkin tosi tyytyväinen! Viestissä meno taas tuntui vähän tukkoiselta ja useammalle rastille tuli vähän virhettä, mutta taisi muillakin olla vähän vaikeuksia, joten suoritus oli ihan ok siihen paikkaan. Kokonaisuutena ehkä sellaista yksittäistä huippuonnitumista ei tullut, mutta keskimatkan 3. sija oli kiva ja positiivinen yllätys.”

Syksyn tavoitteista kysyttäessä Elisa kertoo päätavoitteekseen SM-kilpailut, erityisesti SM-pitkä ja -keskimatka, jotka aikoo kilpailla pääsarjassa johtuen osittain siitä, että SM-kilpailut ovat katsastuksia myös syksyn maailmancupin osakilpailuihin. Onnea Elisalle hienosta kesästä ja tsemppiä syksyn koitoksiin!

Suomen 1. joukkueelle pronssia spinttiviestistä. Kuva: SSL/Jari Sipilä

Nuorten Jukolassa LS-37 edusti kolmen joukkueen voimin. Tänä vuonna Nuorten Jukola kilpailtiin Kotkassa hienoilla avokallioilla, mikä mahdollisti vauhdikkaan ja toisaalta vaativankin kilpailun. Tällä kertaa Nuorten Jukolan voittoon ylsi Espoon Suunta – onnittelut hienosta suorituksesta! Lahden suunnistajien riveissä nähtiin monia hienoja onnistumisia, mutta toisaalta myös parannettavaakin jäi. Tällä kertaa ykkösjoukkue sijoittui sijalle 41., kakkosjoukkue oli 64. ja kolmosjoukkue 93. Muutamana nostona mainittakoon Helmiina Nurmelan hieno avaus ykkösosuudella, sekä Elmo Kiiskisen ja Hermanni Latonummen tykitykset kolmososuudella. Ensi vuonna mukana jälleen napsun taitavampina ja vauhdikkaampina!

Viestiä seuraamassa
Hermanni ja Elmo kolmososuuden jälkeen
Céline sunnuntain kisan jälkeen

Viikonloppu huipentui Viestiliigan 5. osakilpailuun. Lahden suunnistajilta mukana kaksi naisten joukkuetta ja neljä miesten joukkuetta. Naisten ykkönen starttasi kisaan numero 1 rinnassaan, sillä aiempien viestionnistumisten johdosta LS-37 oli viestiliigan kokonaistilanteessa johtopaikalla. Tällä kertaa ykkösjoukkueessa juoksivat italialaisvahvistuksemme Annarita Scalzotto, EM-kisoissakin edustanut Karoliina Ukskoski ja ankkuroimaan tällä kertaa pääsi kokenut viestikettu Anna Närhi. Tällä kertaa toinen osuus oli suunniteltu pisimmäksi – ja ehkä ratkaisevaksi osuudeksi, joten joukkueilta nähtiin ehkä hieman aiemmasta poikkeavia juoksujärjestyksiä, mikä luonnollisesti teki kilpailuista jännittävän. Annarita kilpaili vasta toista kertaa Suomessa ja onnistui tuomaan viestikapulan aloituksesta hyvissä iskuasemissa sijalla 11, reilu neljä minuuttia kärjen takana. Karoliina Ukskoski onnistui tuttuun tapaan omalla viestiosuudellaan painellen osuudelle pohja-ajan ja napsien mukavasti selkiä kiinni päästäen Annan ankkuriosuudelle jahtiin sijalta 5. Annakin onnistui osuudellaan ja jännittävien loppuvaiheiden jälkeen ylitti maaliviivan Tampereen Pyrinnön Venla Harjun ja Rastikarhujen Elli Peltomäen jälkeen kolmantena, 6:40 voittajajoukkueen takana. Jälleen siis hieno top3 sijoitus naisille! Kakkosjoukkueen loppusija tällä kertaa 19. Kokonaistilanteessa TP ja Rastikarhut livahtivat muutamalla pisteellä ohi, mutta viestiliigan kokonaistilanne pysyy edelleen jännittävänä ennen ratkaisevaa SM-viestiä, sekä viestiliigan finaalia syyskuussa.

Naiset kolmanneksi! kuva: Petri Hiironen

Miehissä ykkösjoukkueessa tällä kertaa pinkoivat Aki Saari, Pauli Leinonen ja Aleksi Anttolainen. Aki taisteli kuuman kelin ja raskaan viikon jälkeen kirjaimellisesti kaikkensa antaneena maaliin iskuasemissa pari minuuttia kärjen takana. Pauli teki onnistuneen suorituksen kakkososuudella ja nosti lahtelaiset sijalle 9. Maalissa Pauli valitteli vähän nihkeää kulkua, mutta oli tyytyväinen taidolliseen tekemiseensä. Ankkuriosuudella Aleksi sai vielä kinnattua hyvällä suorituksella sijoitusta vielä ylöspäin ylittäen maaliviivan seitsemäntenä. Kakkosjoukkueen loppusijaksi muodostui Petteri Huikon hienon ankkuriosuuden jälkeen sija 18. Kolmos- ja nelosjoukkueet peräkkäisillä sijoilla 46. ja 47. nelosjoukkueen suoriutuessa tällä kertaa muutaman minuutin nopeammalla kokonaisajalla. Miehissä kokonaistilanteessa sijoitus ennen viimeisiä osakilpailuita 8. KooVeen johtaessa viestiliigaa.

Ensi viikonloppuna lahtelaiset valmistautuvat SM-leirillä syksyn kilpailurutistusta varten. Ensimmäisistä SM-titteleistä kilpaillaan pitkällä matkalla vajaan parin viikon kuluttua. Mennään eteenpäin!