Valmennuksen terveiset – Valmennusryhmiin valitut, kehitysaskelia, urheilijan terveiset ja tammikuun t√§rpit ūüíô‚̧ԳŹūü§ć

Valmennuksen terveiset 2021/1

Yhtenä valmennusorganisaation kehittämisen kulmakivenä on ollut valmennuksen ja harjoittelun järjestämisen eriyttäminen. Tavoitteena että jokaisen seuratoimivan vahvuusalueet ja mielenkiinnon kohteet tulisi hyödynnettyä seuratyössä ilman liian suuria työkuormia.

Tämä on jo nyt näkyvyt uusina hyvinä ideoina erityisesti taitotreeni rintamalla joita on ollut marras-joulukuun aikana suunnittelemassa Teemu, Hämis, Ari A, Assu, Krisse, Marko, Steffe, Tuomo N, Voimis, Allu, Pauli, Matias

Tehdään yhdessä!

Treeniviikonloppu with Kouvolan Suunnistajat

Kivirapun yö by Kouvolan Suunnistajat ja Samu Heiska

Juuri ennen joulua vedettiin tehokas viikonloppu kotileiri yhteistyössä Kouvolan Suunnistajien kanssa.

Perjantaina tarjolla oli yösuunnistusvedot ryhmälähdöin rajuissa olosuhteissa Iitin Kivirapussa. Sinipunavalkoisia edustivat kovalla asenteelle nelikko Henri M, Allu, Hutteri ja Mikael. Lumisista olosuhteista huolimatta laadukasta treeni saatiin tehtyä kiitos treenin järjestäjä Samu Heiskan.

Lauantain sovellettiin lumiolosuhteiden vuoksi ja suurin osa päätyi hakemaan askelmerkkejä kohti sunnuntain kovaa kahden kisanomaisen harjoituksen settiä.

Sunnuntaina tarjoiltiin norjan tuliaisina ala Teemu tiukkaa sprinttiä Pajulahden urheiluopiston pihapiirissä sekä takaa-ajoa (seuranta) hienoilla kalliomäillä. Sunnuntain treenipäivän tapahtumiin pääset palaamaan myös instagramin puolella niin Allun päivän kuin lyhyen videon myötä.

Mukana oli yhteensä yli 30 urheilijaa, sisältäen 10 Kouvolan suunnistajien urheilijaa sekä pari Suunta Huipulle alueyhteistön nuorta naapuriseuroista.

Nuorten maajoukkue √§ijilt√§ v√§litetyt kiitokset Teemulle ja p√§iv√§ll√§ koutsina toimineille: ‚ÄĚEritt√§in hyv√§ setti, kiitos!‚ÄĚ

 

Valmennusryhmiin valitut

Tsempit (16)

 • Helmiina Nurmela, Eevert Nurmela, Siiri Siikanen, Allimartta Ahonen, Uma Lehtonen, Hermanni Latonummi, Nilla Keskinarkaus, Riku Hannula, Aaro Yrj√§l√§, Saara Hirvonen, Jenna Lepp√§nen, Tuomas Makkonen, Timo Koivuniemi, Maija Koivuniemi, Annlinn Gaasenbeek ja Celine Gaasenbeek.

SM-ryhmä (13)

 • Eerika Riutto, Henri Arvela, Aapo Granqvist, Maiju Lehtonen, Niilo Ahonen, Juuso Ketonen, Pyry Pikkarainen, Aaro Tikkanen, Lilia Karttunen, Aino Simola, Eetu Granqvist, Kaapo Lehtonen, Vili V√§kev√§inen
 • Jos hakemus nuorten ryhm√§√§n (Tsempit tai SM-ryhm√§) on viel√§ tekem√§tt√§ niin tee hakemus v√§litt√∂m√§sti t√§√§ll√§.

H/D20 sarjalaiset voivat kuulua joko SM-ryhmään tai aikuisten valmennusryhmään. Aikuisten valmennusryhmään nuori valitaan kisanäyttöjen perusteella, SM-ryhmään avoin haku.

Aikuisten valmennusryhmä

Ryhmäläiset ovat ykkösluokan suunnistajia ja heidät valitaan ryhmään näyttöjen perusteella.

Henkilökohtaisella sopimuksella

 • Anna-Kaisa Anjala, Anniina Taipale, Karoliina Ukskoski
 • Aleksi Anttolainen, Petteri Huikko, Valtteri Kinnunen, Pauli Leinonen, Tomi Nyk√§nen, Aki Saari, Juha Sorvisto, Pyry Willman

Aikuisten ryhmään kuuluvat 1.-luokan suunnistajat:

 • Lahtinen Tuomo, Rantala Valtteri, Fabritius Mikael

Seura tukee leirejä ja kisamatkoja suurviesteihin ja Viestiliigaan myös yllä oleviin ryhmiin kuulumattomille suunnistajille.

 

Kausikeskustelut

Seuran edustuksen (SM-ryhmä ja aikuisten valmennusryhmä) urheilijoiden kanssa käydään pari kertaa vuodessa kausikeskustelut valmennuspäällikön ja/tai joukkueenjohtajien kanssa.

Kausikeskustelut käydään urheilija/valmentaja -pari lähtöisesti. Keskusteluissa käydään läpi muunmuassa:

 • Menneen kauden onnistumiset ja opit. Syyt n√§ille.
 • Tulevaisuuden tavoitteet ja suunnitelmat.
 • Toiveet ja ajatukset miten seura voisi tukea urheilijoita entist√§ paremmin

 

Harjoittelun seuranta

Stravassa seuran ryhm√§ss√§ on jo nyt 35 henkil√∂√§ ūüôā

Käytetään Strava -palvelua, jossa seuran ryhmässä arkiharjoittelun seuraaminen onnistuu vaivatta.

Polarin-kelloa käyttävät urheilijat voivat jakaa oma harjoitusdata suoraan valmennuspäällikölle. Suositellaan käyttämään eLogger-harjoituspäiväkirjaa tai urheilijat lähettävät erikseen sovittuina ajanjaksoina raportit harjoittelustaan (esim. vuosisuunnitelma ja harjoituspäiväkirja).

Raportin muoto ja sisältö sovitaan erikseen urheilijoiden ja ryhmävalmentajien välillä. Tavoitteena on, että kaikilla urheilijoilla olisi käytössään samanlaiset raportointipohjat.

 

Valmennuksen ja harjoitusten järjestämisen tehostaminen

Uutena asiana merkitt√§vimpiin harjoituksiin on nimetty/nimet√§√§n ‚ÄĚvalvoja‚ÄĚ.

Harjoituksen‚ÄĚvalvojan‚ÄĚ teht√§v√§t muunmuassa:

 • Tarkistaa harjoituksen toimivuuden ja laadun yhdess√§ harjoituksen suunnittelijan kanssa
 • P√§ivitt√§√§ harjoituksen infot seuran kalenteriin ja infoaa harjoituksesta seuran muissa tiedotuskanavissa
 • V√§litt√§√§ harjoituksen kyseisen harjoituksen valmentajille
 • Pystytt√§√§ mahdollisen GPS-seurannan (ellei harjoituksen suunnittelija t√§t√§ tee)

Valmennuksen sivuilta l√∂ytyy ‚ÄĚOhjeita valmentajille ja harjoitusten j√§rjest√§jille‚ÄĚ -sivusto, josta l√∂ytyy

 • Yleisi√§ ohjeita suunnistusvalmentautumiseen
 • Ohjeita arkitreenien j√§rjest√§jille
 • Ohjeita valmentajille ja vanhemmille mihin asioihin hyv√§ kiinnitt√§√§ huomiota valmennuslinjausten mukaisten tavoitteiden osalta
 • Materiaaleja harjoitusten j√§rjest√§minen helpottamiseksi ‚Äď mm. harjoituskortit

Sivusto p√§ivittynee lis√§materiaaleilla talven ja kev√§√§n aikana. Ensimm√§isen√§ sivustolta kannattaa ottaa haltuun Heinin ja Anskun kokoama ‚ÄĚPerjantain salivuoron suunnitteluopas‚ÄĚ sek√§ Teemun koostama ‚ÄĚSprinttitekniikkaopas‚ÄĚ.

Molemmista hyötyä oman harjoittelun tukemiseen.

 

Tammi-Maaliskuun arkitreenit

Arkitreeni jatkuvat syksystä tutulla kaavalla. Alustava kalenteri on suunniteltu sillä ajatuksella että suunnistusharjoittelu onnistuu läpi talven.

 • Perjantain salivuoro on edelleen tauolla koronaohjeistusten mukaisesti

Selkeämmän talven ollessa päällä harjoituksissa

 • Torstain y√∂treeni muuttuu lamppupolkulenkiksi
 • Lauantain m√§kitreeni siirtyy ainakin osittain paremmin pitoa tarjoaviin olosuhteisiin (esim. Liipolan m√§keen)

Muista tarkistaa tarkemmat infot aina seuran kalenterista.

 

Tammikuun tärpit

12.1 Juoksutreeni ‚Äď 3000/5000m testijuoksu, Pajulahtihalli

15.-17.1 Treeniviikonloppu yhteistyössä Kouvolan Suunnistajien ja Suunta Jyväskylän kanssa

16.1 klo 18 Edustuksen kuukausipalaveri, Teams

17.1 Ilmoittautuminen ja maksaminen helmikuun Turun viestileirille

17.1 Ilmoittautuminen ja maksaminen hiihtoloman Ylläksen hiihtoleirille (ilmainen peruutus 26.1 mennessä)

Lisätiedot löytyvät seuran kalenterista

 

Urheilijan terveiset 2021/1 ‚Äď Aleksi Anttolainen

T√§m√§n kerran urheilijan terveiset tulevat niin l√§helt√§ valmennusta kuin mahdollista ūüėČ

Lujaa menee, mutta menk√∂√∂n ūüėČ

Valmennus tavoitti Allu kiireisen√§ ‚ÄĚlomalaisena‚ÄĚ

‚ÄĚSM-pitk√§n karsinnan tikku√§ksidentin j√§lkeen harjoittelu on mennyt aaltoillen eteenp√§in, isossa kuvassa kuitenkin koko ajan parempaan suuntaan ja t√§ll√§ hetkell√§ varmasti l√§hell√§ parasta kuntoa koskaan.

Jalan parantelu vei kaksi viikkoa sohvan pohvalla karkkia syöden, minkä jälkeen seuraavan viikon aikana nousujohteisesti golfautoilusta alkaen kevyen juoksun pariin. Noin kuukausi vamman jälkeen pystyin aloittamaan jokseenkin normaalin harjoittelun.

Tästä seuraavan kuukauden aikana käytiin muunmuassa lumileirillä Kajaanissa, minkä jälkimainingeissa tuli Halikko-viestissä todettua että fysiikka riittää kunhan malttaa suunnistaa. Marraskuun puolivälin tasotesti kertoi tilanteen olevan hyvin kontrollissa vamman jäljiltä etenkin aerobisen kynnysvauhdin ollessa hyvällä tasolla. Erityisesti mieltä lämmitti myös oma ymmärrys siitä missä mennään jo ilman testin tuloksiakin.

Marras-Joulukuun leirit osuivat aallon eri vaiheisiin. Marraskuun lopun Himoksen leirill√§ oli v√§synyt mies ja fyysisesti letkoissa enemm√§n tai v√§hemm√§n jojossa. Joulukuun puoliv√§liin menness√§ saatiin stressaavat tekij√§t suunnistuswebinaareineen ja Valmentajan ammattitutkintoineen taaksep√§in. Joulukuun kotileirill√§ olikin mies jo oikealla paikalla letkan k√§rjess√§ ūüėČ

T√§t√§ teksti√§ viimeistelen Yll√§ksen hangilta runsaan peruskest√§vyys hiihtoharjoittelun parista. Palaset el√§m√§ss√§ ja urheilua varten ovat aika hyvin kohdillaan ‚Äď ‚ÄĚmulla on kotiasiat kunnossa ja urheilu on aika nasta juttu‚ÄĚ ūüėõ

Kaudella 2021 kajahtaa kovaa!‚ÄĚ

 

‚ÄĚMenn√§√§n eteenp√§in‚ÄĚ

#ūüíô‚̧ԳŹūü§ć #ls37