Kuukausi Jukolan Viestiin – kilpailunjohtajan kuulumiset

Jorma Aherto

Minkälaisissa tunnelmissa viimeinen kuukausi ennen kilpailutapahtumaa on käynnistynyt?

Kiitos kysymästä. Toukokuu on alkanut erittäin hyvissä tunnelmissa. Kilpailukeskuksen rakennustyöt ovat käynnistyneet kauniissa säässä varsin mukavasti ja talkoolaiset ovat tehneet työtä varsin valoisalla mielellä.

Nukutko vielä yöt hyvin?

Mikä on nukkuessa, kun asiat ovat mukavasti mallillaan. Esimerkiksi talkoolaisten valmennustapahtumat ja varustuksen jakaminen ovat sujuneet hyvin. Kilpailukeskuksessa on osaavaa ja työteliästä väkeä rakennustöissä. Toki joskus tulee touhuttua hiukan liian myöhään tai tehtyä turhan kova lenkki niin toki silloin levottomuus häiritsee unen tuloa.

Mainitsit tuossa, että kilpailukeskuksen rakentaminen Hälvälään on jo alkanut ja samalla vuosien työ alkaa konkreettisestikin näkyä. Milloin Lahti-Hollola Jukolan valmistelut tarkalleen ottaen aloitettiin ja oletko pitänyt kirjaa tapahtuman valmisteluun tähän mennessä käyttämistäsi tunneista?

Tunneista ei kannata pitää kirjaa. Käytännössä melkein joka päivä tuli tehtyä jotakin, mutta ajoittain on tullut pidettyä taukoa ja pätkä lomaa vain pienellä vilkuilulla sähköpostiin.

Aloitimme konkreettisen työn syksyllä 2012, kun selvittelimme Jukolamme pitämiselle edullisia paikkoja Lahden seudulla. Jokimaan raviradalla kävimme Tauno Haapasaaren kanssa parikin kertaa, mutta sitten päädyimme palata lähes Jukolan juurille Hollolan Hälvälään. Siellähän on tehty historiaa jo 1951, kun ensimmäistä kertaa Jukolan vaihdot tapahtuivat samalla alueella Kastarlammen länsipäässä. Samalle alueelle tulee nyt pesupaikka.

Miten rakennustyöt ovat Hälvälässä käynnistyneet?

Täytyy antaa tunnustus parivaljakolle Ismo Ojala ja Pekka Rekola jo tässä vaiheessa. He ovat loistava parivaljakko johtamaan rakennustöitä. Sähköjen osalta melkoinen työ tehtiin jo syksyn kuluessa, kun Risto Anjalan ja Raimo Kaukiaisen johdolla rakennettiin sähköverkon runkolinjat. Lahti Energia Oy on loistava ja sanoisinko vastuuta kantava osuusisäntä ja kumppani sähköistyksessä. Ammattitaitoinen apu on tullut tarpeeseen ja varsin myönteisellä asenteella hyvinvointiliikuntaa kohtaan. Sitähän Jukola on suurelle osalle osanottajista, vaikka itse kilpailu tehdäänkin huippusuunnistusta ajatellen.

Kuulostaa oikein hyvältä. Mitä muuta viimeisen kuukauden aikana vielä tehdään?

Viestintä on tärkeässä roolissa, jotta Jukolaan tulevilla joukkueilla olisi mahdollisimman selkeät ohjeet mm. saapumisesta, majoituksesta ja muista käytännön järjestelyistä. Joukkuemateriaalin pussittaminen on Infolle iso juttu ja henkilöstön valmentaminen tehtäviinsä valiokunnille yhteisenä asiana ovat keskiössä. Tavoitteena on luoda ystävällinen palveluhenkinen ilmapiiri, jossa niin kilpailijat kuin myös yleisö viihtyy. Myös paikallisten asukkaiden informaatio pitää hoitaa kunnialla, jotta järjestelyt ovat kaikille selkeät. Heille Jukola aiheuttaa yhden viikonlopun liikennemotin. Onneksi aika usein on kuultu lausahdus, että ”hienoa saada kylälle elämää”!

Viimeisen kuukauden kuluessa pyrimme viimeistelemään asiat ja tuomaan parhaan osaamisemme esille. Siitä mielestäni aika kivana esimerkkinä on Infon suunnitelma merkata kenttäoppaat ilmapalloilla, jotta heidät huomataan vanhan lentokentän tasamaalla. Aika hienoa viitseliäisyyttä!

Onnistuakseen tapahtuma tarvitsee runsaasti talkoolaisia. Kuinka talkoolaisten rekrytointi on sujunut ja vieläkö ehtii mukaan talkoolaiseksi?

Jukolaamme on tulossa ennätysmäärä osanottajia, kun jo 19 300 suunnistajaa on ilmoittautunut mukaan. Niinpä talkoolaisiakin tarvitaan paljon. Meillä on talkoorekisterissä jo lähes 1700 henkilöä eli tilanne on jo varsin hyvä. Vielä olisi hyvä löytää väkeä ravintolaan, tulospalveluun ja liikenteen ohjaukseen. Silloin talkoolainen ehtii tauolle ja katsomaan kilpailun pöhinääkin.

Miten talkoolaiseksi voi ilmoittautua?

Talkoolaiset ilmoittautuvat Lyyti-järjestelmään, jotta saamme varmasti oikeat yhteystiedot ja talkoovakuutuksen voimaan heti ilmoittautumisen yhteydessä. Lyytin linkki löytyy Jukolamme sivuilta ”Toimitsijat”- palkin alta osoitteen ollessa http://www.jukola.com/2018/toimitsijat/ilmoittaudu-juhla-jukolan-tekijaksi/

Kilpailuun odotettiin ja toivottiin hyvää osanottajamäärää ja nyt ennätysosanotto on tosiasia. Varsinaisen ilmoittautumisajan puitteissa ilmoittautui 19235 juoksijaa. Jukola joukkueita on ilmoittautunut 1845 ja Venla joukkueita 1580. Jälki-ilmoittautuminen tuo vielä lisää joukkueita. Mitkä ovat kilpailunjohtajan tunnelmat ennätysosanoton varmistuttua?

Nenäliinat jäävät taskuun odottamaan syksyn flunssia. Tuli nimittäin heitettyä jo viime kesänä, että tipan tirautan, jos ei 19 000 suunnistajan lukumäärä ylity. Totta kai tällainen lukumäärä ilahduttaa ja kertoo osaltaan myös suunnistajien luottamuksesta järjestelyjämme kohtaan. Toki tiedämme, että sijaintimme etelän isojen maalikylien lähellä on meille merkittävä etu. Lisäksi Hollolan supikot ovat lisänneet mielenkiintoa Jukolaamme kohtaan. Se näkyy myös runsaassa harjoituskarttojen myynnissä. Harjoituksista saatu palaute on ollut kiittävää eli ratojen suunnittelusta vastannut ryhmä on tehnyt hyvää työtä. Erityisesti ihmettelin marraskuussa kurjassa kelissä pidetyn viestiharjoituksen hehkutusta. Maailman parhaiden suunnistajien lausunnot olivat hieno tunnustus joukoillemme!

Haluatko vielä tuoda jotain muuta esille?

Toivotan kaikille intoa ja antoisia hetkiä suurtapahtumamme valmisteluissa!

Kiitokset haastattelusta ja tsemppiä loppurutistukseen!

 

lahtijukola logo