Ratamestarien lausunnot

Aikuisten radat

30 vuotta kisoja kiertäneenä tuli olo että olisi ehkä aika kantaa kortensa kekoon ja suunnitella radat muille. Ensikertalaisena kommelluksilta ei ole säästynyt, mutta lopputuloksiin olen suht tyytyväine. Erityisesti olen koittanut panostaa että keskimatkat olisivat ohjeaikojen puitteissa ja keski- ja pitkä matka olisivat tyypiltään erilaiset. Pahimmat raivaukset ja harvennushakkuut jätin kisa-alueen ulkopuolelle vaikka niistä olisikin löytynyt hyviä pisteitä.

Mitään luukutusmaastoa Lahti-Suunnistuksessa ei kuitenkaan ole luvassa. Sillä elokuinen Salpausselän maasto ja heinäisyys ovat kuin verokirjeet. Joka vuosi ne tulevat vaikkei niitä aina toivoisikaan. Niin tänäkin vuonna ja se saattaa hidastaa ensimmäisiä ladun aukaisijoita. Rasteja on sijoitettu kuitenkin lähekkäin, jottei takana tulevilla olisi turhan helppo tehtävä seurata toisten tekemiä uria. Rasteja on siis sen takia maastossa sääntöjen alarajoilla lähellä toisiaan, ei sen takia että ratamestari pyrkisi saamaan itkumuurille mahdollisimman pitkän jonon. Koodien tarkistaminen kannattaa siis tehdä huolellisesti.

Lahti-Suunnistuksessa on monena vuonna ollut tarjolla pitkällä matkalla 1:15000 kartta. Jätin sen tänä vuonna pois kun kyseessä kuitenkin myös Esi-Jukola ja Jukolassakin tullaan suunnistamaan 1:10000:lla. Viidenkympin villityksen ohittaneilla on tarjolla 1:7500 kartta molempina päivinä ja ainakin koejuoksuissa sitä kiiteltiin varttuneemman väen joukossa.
Kilpailukeskus sijaitsee puolentoista kilometrin päässä haastavammasta maastosta ja tämä auttamatta tarkoittaa että lyhyemmät matkat jäävät ehkä turhan helpoiksi taitavimmille. Uskon että erot näissäkin sarjoissa kuitenkin tehdään suunnistamalla.

Ensi keväänä ja kesänä juostaan nuorten MM-katsastus ja Jukola aivan naapurimaastoissa. Näiden tapahtumien ratamestariryhmässä mukana olevana tiedän että Lahti-Suunnistus antaa hyvät suuntaviivat ensi vuoden koitoksiin.

Tervetuloa siis myös ensi vuonna Hollolaan!

Juha Hirvonen

Lasten ja nuorten radat

Tänä vuonna lapset ja nuoret pääsevät suunnistamaan tasaiseen kangasmaastoon. Korkeuserot ovat pieniä ja maasto on hyväkulkuista suurimmalta osaltaan. Polkuja ja metsäteitä löytyy paljon. Maastosta löytyy myös heikompia ajouria joita ei kartassa ole mutta kaikki kartassa olevat löytyvät maastosta.

Maastossa on paljon rasteja lähekkäin ja varsinkin lähdön jälkeen on useita samantapaisia rastipisteitä lähekkäin, joten rastikoodit on katsottava tarkkaan.
Lähtö on molempina päivinä samassa paikassa ja sinne mennään metsäautotietä ja lopussa parisataa metriä polkua pitkin.

Muistakaa tutustua kilpailuohjeisiin!

Hyvää kilpailuonnea!

Juha Palo