Arvo Kantolalle Suomen Suunnistusliiton kunniamaininta

Arvo Kantola sai Suunnistusliiton kunniamaininnan sekä Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansiomitalin kultaisin ristein. Arvo Kantola on toiminut 10 vuotta Jukolan Viestin valvojana ja sitä ennen kaksi vuotta Jukolan ratavalvojana. Palkintoperusteissa mainittiin myös toiminta hiihtosuunnistuksen päävalmentajana 1990-luvun lopulla ja 10 vuotta liiton kilpailuryhmässä. Seuramme joukkueenjohtajan tehtävät ovat siis olleet viimeiset pari vuotta 25-Mannassa ja Halikkoviestissä todella kokeneissa ja osaavissa käsissä.

Petteri Palmin tumman puvun rintaan kiinnitettiin Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristi. Hän on vaikuttanut 11 vuotta liittohallituksen jäsenenä ja 15 vuotta Jukolan Viestin johtoryhmässä. Petterin aktiivisesta toiminnasta seurassamme mainittakoon 12 vuotta hallituksessa ja ainakin kerran Lahti Suunnistuksen kilpailunjohtajana. Petterin työpaikka on liiton toimisto, jossa hän on ahkeroinut jo 6 vuotta kilpailupäällikkönä.

Arvo Martikainen palkittiin Suomen suunnistusliiton hopeisella plaketilla. Arvo valmensi Suomen pyöräsuunnistusmaajoukkuetta 2000-luvun alussa, toimi kansainvälisen suunnistusliiton IOF:n pyöräsuunnistuskomiteassa 2002-2006 ja Slovakian MM-kisojen TA:na vuonna 2005. Lisäksi Arvo oli suunnistusalueemme puheenjohtaja 8 vuotta ja on osallistunut vuosikymmenien ajan aktiivisesti Lahden Suunnistajien seuratoimintaan. Ilmeisesti Arvo on osannut myös siirtää kokemustaan seuraavalle polvelle, sillä tytär Päivi Tommola on moninkertainen pyöräsuunnistuksen maailman mestari.

Juhlassa esitettiin huippuhetkiä vuosien varrelta kuvien ja videoiden muodossa. Koosteessa esiintyi mm Juha Kirvesmies, joka toi voittajajoukkueen kärjessä vaihtoon ensimmäiseltä osuudelta hiihtosuunnistuksen MM-kisojen viestissä Kuopiossa 1988. Haastattelussa siloposkinen Timpuri tarinoi tyyliin: ”Tarkoitus oli tehdä varma suoritus, kuten koko joukkueella”. Suomalaisia suunnistuksen maailmanmestareita on yli 70 ja heistä parikymmentä oli juhlagaalassa paikalla. Heidät kaikki kutsuttiin eteen ja muistettiin ruusuilla.

Viron suunnistusliiton puheenjohtaja Sixten Sild esittäytyi illanvietossa allekirjoittaneelle seurakaverina, sillä hän oli juossut LS-37:n joukkueessa Tiomilan 1989 nyt jo edesmenneen Antero Vauhkosen värväämänä.

Vanhimpana suomenkielisenä suunnistuksen erikoisseurana Lahden Suunnistajat-37 on merkittävä osa maamme suunnistushistoriaa ja se tuli hienosti ilmi juhlagaalassakin.

Kari Valonen