Vuoristorataa Pohjanmaan lakeuksilla

Kuva Håkan Wikström

Lahden Suunnistajat –37 suuntasi kolmella joukkueella niin miehissä kuin naisissakin Pohjanmaalle Jukolan-viestin kenraaliin Vaasan kupeeseen Mustasaareen. Kyseessä oli siis Viestiliigan kolmas osakilpailu Kvarken-viesti kolmihenkisin joukkuein.  

Ensin lähtölaukauksen saivat korviinsa naiset ja useampi kymmenpäinen joukko säntäsi monipuolisille radoille. LS-37 ykkösjoukkueeseen valmennusjohto oli asettanut aloitukseen Karoliina Ukskosken. Alun hajonnoille Karolle oli osunut pisimmät reitit ja telkkarin ääressä olevat olivat jo hieman huolissaan ekalla väliaikarastilla, mutta matka oli vasta alussa. Toiselle väliaikarastille lahtelaisten värit saapuivat kolmantena, mutta se ei ollutkaan Karo, vaan mainion avausosuuden kokonaisuudessaan juossut Sanna Kauppila. Noin minuutin myöhemmin kuudentena väliaikaan saapui myös ykkösjoukkue. Tämä asetelma pysyi melko samanlaisena vaihtoon asti, jonne kakkonen suunnisti neljäntenä ja ykkönen kuudentena. Nuoren kolmosjoukkueen Helmiina Nurmela suoriutui osuudestaan mallikkaasti ja oli vaihdossa sijalla 27.  

Karo luonnehti omaa osuuttaan seuraavalla tavalla: “Tämän päivän suoritus omalta osaltani oli ihan onnistunut. Pieniä virheitä, mutta ei mitään valtavaa. Jälkianalyysin perusteella ensimmäinen hajontani oli sen verran hidas, että siinä jäin kärkiletkasta enkä sitä enää sitten ehtinyt kiinni saada, Eksyneen lapsen neuvominen hieman katkaisi keskittymiseni ennen ysirastia. Siinä tipuin omasta letkastani ja tein kaupan päälle pienen virheen. Loppu tuli sen jälkeen hyvin ja sain kärkeä jopa kiinni loppulenkillä.”  

Kakkososuudelle intoa puhkuen lähti liikkeelle Minna Kauppi ykkösjoukkueesta ja kakkosesta Anna Närhi. Alkuun Minna juoksi hyvin, mutta maasto ja ratamestari tekivät tehtävänsä ja virheitäkin alkoi ilmaantua ja kärki karata yhä kauemmas. Tampereen Pyrintö karkasi kaikilta muilta joukkueilta ja alkoi olla selvää, että muut taistelevat vain himmeämmistä sijoista. Loppuradasta Minna ei enää niin paljoa jäänyt kärkeen. Vaihtoon ykkösjoukkue saapui edelleen sijalla 6. 

Kuva Håkan Wikström

Minna kommentoi päivän suoritustaan näin: “Maasto oli vaikea. Paljon yksityiskohtia ja tiheää sekä kivikkoista. Alussa sain homman hyvin haltuun, mutta sitten tuli iso pummi, jonka jälkeen homma vähän levähti ja pieniä virheitä tuli jatkuvasti. En voi olla tyytyväinen kuin muiden suoritukseen.” 

Kuva Håkan Wikström

Ankkuriosuudelle lähteneellä Elisa Mattilalla ei ollut muuta kuin voitettavaa. Hyvän alkukauden suunnistanut Elisa laittoikin kaasun pohjaan heti alusta ja alkoi ottaa selkiä kiinni. Toiselle väliajalle saavuttaessa monikin sai hieraista silmiään toisenkin kerran. Elisa oli siirtynyt kakkoseksi ja ottanut kärkeäkin paljon kiinni. Tuntumassa oli kuitenkin vielä muitakin joukkueita, joten lopusta tulisi jännittävä. Pyrintö voitti viestin, mutta seuraavana loppusuoralle juoksi tuttuun sinipunavalkoiseen paitaan sonnustautunut Elisa. LS-Dominaattorien ponit olivat jälleen laukanneet palkintopallille. Ja sitten vielä se pommi hyvät herrat, rouvat ja neidit. Elisa tykitti ankkuriosuuden pohjat lähes NELJÄLLÄ MINUUTILLA.  TERVE JA MORJENS VAAN.  

Elisa luonnehti hienoa suoritustaan seuraavasti:” Oma suoritus meni ihan hyvin, vaikka pientä virhettä rastinotoissa ja pitkän välin reitinvalinta meni vähän arpoessa. En nähnyt muita ankkuriosuuden juoksijoita maastossa kuin Kalevan Rasti 2:n. Loppuradalla avausosuudella olevat miehet auttoivat ehkä vähän suunnistuksessa, vaikka yhdessä kohtaa sekoilin myös hajontojen kanssa. Sain pidettyä ajatukset hyvin suunnistuksessa koko matkan ja kokonaisuudessaan suoritus oli ihan hyvä.” 

No olihan se hyvä niin ja tästä on hyvä jatkaa kohti Venlojen viestiä.  

Kuva Håkan Wikström

Miesten kenraaliharjoitus Jukolaa varten ei sujunut yhtä hyvin, mutta toivottavasti ensi-ilta on sitten huomattavasti parempi. Parhaiten kokonaisuudessaan suoriutui kakkosjoukkue Valtteri Kinnunen, Petteri Huikko, Lasse Kautto. Joukkue juoksi maaliin sijalla 37. Parhaasta yksilösuorituksesta vastasi kolmosjoukkueen avaaja Mikael Fabritius, joka tuli vaihtoon sijalla 13 jääden kärkeen vain noin minuutin.  

 

Viikonlopun aikana kisailtiin muitakin kansallisia kisoja ympäri Suomen. Luumäellä juostiin kansalliset pitkänmatkan kisat ja lahtelaiset niittivät menestystä laajalla rintamalla. Kovinta vauhtia radalla piti H13 sarjan Elmo Kiiskinen voittaen ylivoimaisesti. Oman sarjansa D55 voitti myös Pia Molnar. Kirsi Kiiskinen antoi tulitukea pojalleen Elmolle ja oli sarjansa D40 toinen. Hopeasijan pokkasi myös sarjassa D65 Hennariikka Lonka. H16 sarjassa Veeti Mutikainen taisteli itsenä palkintopallille ollen kolmas. H45 sarjassa Ari Hämäläinen oli viides.  

Elmo Kiiskinen

Keurusrasteille oli lähtenyt kahden Hirvosen kokoinen täsmäiskujoukko ja tulos oli komeaa katseltavaa. Eerikki Hirvonen voitti H12 sarjan minuuttien erolla ja äiti Salla hoiti D45 sarjan voiton myös kotiin. Kuvaa ei kuulemma jostain syystä tähän nyt saada.  

Karkki-Rasti järjesti Karkkilassa Uudenmaan aluemestaruus kilpailut keskimatkalla. Samalla se oli myös kansallinen kisa muille. LS-37n Matti Railo oli H80 sarjan viidenneksi paras maaliintulija.  

 

Pyöräsuunnistuksen EM-kilpailut ajettiin Puolassa ja mukana oli myös LS_37:n Tomi Nykänen. Torstain sprintissä Tomi oli 20. Perjantain pitkällä matkalla sijoitus oli 23. Lauantain keskimatka sujui samoissa tunnelmissa, sija 22. Sunnuntai päätti kisat sekaviestillä. Suomen kolmosjoukkueessa Tomi oli sijalla 9.

 Tulokset:

Kvarken-viesti

Luumäki 

Keurusrastit 

Karkkila 

PySu EM-kisasivut