Viikonlopun tulosanti – Taas tuplavoitto

Elisa Mattila

Jukola lähestyy ja sen myötä kisojakaan ei hirveästi tälle viikonlopulle osunut. Pari kolme kansallista kisaa kumminkin oli ja niihin myös Lahden Suunnistajien porukkaa oli lähtenyt.

SM-pitkän esikisa käytiin Lappeenrannan Ylämaalla pitkälti samanlaisessa maastossa, jossa varsinainen SM-kilpailu myöhemmin tänä vuonna käydään. Janne Weckmannin kartoittamalle kartalle ratamestarit Vesa Tielinen ja Janne Neuvonen olivat miesten pääsarjan H21 12,83 kilometrin radalle piilottaneet 19 rastia, joita lähti innokkaina etsimään 48 kilpailijaa. Aki Saari oli lahtelaisista ainoa, joka lähti tähän kissan mukaan, mutta hyvinhän se Akilta sujui. Lopputuloksissa tasaisella suorituksella hyvä sijoitus seitsemänneksi. Kärkeen pitkällä matkalla eroa kertyi 8:35.

Naisten pääsarjan D21 radalla pituutta oli 7,57 kilometriä ja rasteja matkalta piti löytää 12 kappaletta. Kilpailuun oli ilmoittautunut 27 kilpailijaa. Lahden Suunnistajien Elisa Mattila jatkoi siitä mihin on kotimaan kisoissa tottunut. Vauhtia löytyy ja tuloksena tänäänkin tolppa eli voitto 1:21 erolla toiseksi tulleeseen Angelniemen Ankkurien Sanna Kauppilaan. Elisan kisa sujui alusta lähtien hyvin, mutta kutosrastille tuli pieni pummi. Elisa totesi kisan kulkua näin: ”Yksi reilu minuutin virhe tuli 6. rastille. Muutamalle rastille oli myös pientä halua, mutta ajallisesti ehkä pienempää.” No todellakin ajallisesti pienempiä, kun kaikki muut rastivälit menikin kärkivauhtia tai vähintään kakkosena, vaikka fyysisesti olikin ollut hankala päivä. ”Lihakset eivät oikein toimineet. Metsässä on tänä keväänä tullut vähemmän startteja, niin voi olla, että jaloilla on vähän totuttelemista metsässä rämpimiseen” No, tuolla vauhdilla siihen tottuu kyllä nopeastikin.

 

 

H40 sarjassa 8,31 km matkalla Ari Hämäläinen oli podiumilla sijoittuen kolmanneksi 8:41 kärjelle hävinneenä. H50 sarjassa Timo Lehtonen oli selvinnyt launtain juhlahumusta ja suunnisti viidenneksi 6,86 km matkalla. H55 sarjassa Juha Kiljunen kiri itsensä komeasti neljänneksi 6,86 kilometrin matkalla. H70 sarjassa Kari Käyhkö kävi äärimmäisen tasaista kisaa voitosta, mutta joutui tänään taipumaan toiseksi 12 sekunnin erolla kärkeen. Se ei todellakaan ole paljoa 4,97 kilometrin matkalla. H13 sarjassa käytiin lähes yhtä tiukka taistelu. Lahden Eevert Nurmela taisteli itsensä toiseksi vain 23 sekuntia hävinneenä voittajalle 2,61km matkalla. Nurmelan perheen podiumsarjaa jatkoi myös D45 sarjan Anu Nurmela olemalla kolmas. Saman sarjan lahtelaismenestystä 5,11 km matkalla täydensi Anna Mashina ollen viides. Ja kun Nurmeloilta oli matkassa myös kolmas kisaaja, niin totta kait podiumille silloinkin painellaan. D16 4,35 km matkalla pronssille suunnisti Helmiina Nurmela. Lahtelaisten menestystä täydensi D12 sarjan Uma Lehtonen ollen omalla 1,86 km matkalla toinen.

Eevert Nurmela. Kuvannut Jarno Nurmela.
Helmiina palkintojenjaossa. Kuvannut Jarno Nurmela.

 

Mitä pienet edellä sitä isot perässä. Pari viikkoa sitten lasten ja nuorten Särkänniemisuunnistuksessa olimme mukana isolla joukolla. Nyt sunnuntaina 5.6 Särkänniemen riemuista ja kartoista pääsivät nauttimaan myös isommat kilpailijat aina veteraanisarjoihin asti. Laadukasta sprinttiä oli siis tarjolla Tampere Sprint Tour I merkeissä. Ratamestareina toimivat Oliver Alajoutsi, Joona Yliaho ja Mikko Eskola. Lahtelaiset lähtivät paikalle pienellä, mutta iskukykyisellä joukkueella.

H40 sarjassa matka oli 3,41 kilometriä ja ryyditetty 19:lla rastilla. LS-37:n Juha Matilainen oli kilpailussa upeasti toinen häviten vain 13 sekuntia voittajalle. H65 sarjan lahtelainen John Laukka on vihdoin suostunut ottamaan sukset jalastaan ja laittanut suunnistustossut jalkaan ja kyllähän ne tossut Särkänniemessä kyytiä saivatkin. 2,71 kilometrin radalla John löysi 17 piilotettua rastia sarjan toiseksi nopeimmin häviten voittajalle 1:44. Siitä on hyvä jatkaa matkaa kohti Italian Masters kisoja. D14 sarjassa Kerttu Jaakkola oli tällä kertaa myös lähtenyt ottamaan selvää Särkänniemen radoista. Tahmean alun jälkeen suunnistus sujui tasapainoisesti ja lopputuloksissa 2,98 kilometrin radalla seitsemäs sija.

 

Angelniemen Ankkurit pitivät tänä vuonna Ankkurirastinsa Salossa ja tarjolla oli pitkän matkan kilpailut pienipiirteisessä avokalliomaastossa. Tännekin oli lähtenyt pieni joukko edustamaan Lahden Suunnistajien sinivalkopuna värejä. Parhaiten sinipunavalkoisia värejä maastossa kuljetti H85 sarjan Esko Ranta 2,2 km matkalla sijoittuen toiseksi häviten 2:56 kärjelle. Väli-Klemelän suunnistussuvun mainetta ylläpiti kilpailujaan vasta aloitteleva Stella Väli-Klemelä sijoittuen upeasti D8RR sarjassa kolmanneksi sekunnin vajaat 2 minuuttia kärjestä. Hieno suoritus. H60 sarjassa Geza Molnar taisteli itsensä kahdeksanneksi. H80 sarjassa Risto Anjala suunnisti itsensä sijalle 7.

 

Alahärmässä Kauhavalla kisailtiin kansallinen kilpailu keskimatkoilla. Ratamestarina toimi Roope Näsi ja radat oli tehty avokalliomaastoon. Tänne asti lahtelaisista oli lähtenyt vain D21 pääsarjaan osallistunut Karoliina Ukskoski. Tällä kaudella, kun Karo on suunnistuskenkää laittanut jalkaan, niin monesti vauhti on ollut hurjaa. Tälläkin kertaa vauhti riitti ja tiukan taistelun jälkeen voitto irtosi pienenpienellä kuuden sekunnin erolla SK Pohjantähden Sari Anttoseen. Pari ekaa rastia Karo leimasi kärjessä, mutta sitten tuli hetkeksi aikaa pientä herpaantumista, mutta loppuun vauhti taas parani ja rastit löytyivät hyvin. Karo kommentoi kisan jälkeen omaa menoaan näin: ”Hyvä kisa, kahdelle rastille pienet virheet, mutta pääasiassa homma pysyi hallussa melko tutussa pohjalaisessa maastotyypissä. Kiva kisa oli ja hyvää tuntumaa taas 2024 Kauhavalla pidettävää Jukolaa varten”. Onhan tuo Karon vauhti kyllä kohdillaan tämänkin vuoden Jukolaa varten, jonka odotuksia tämänkin viikonlopun tulokset nostattavat huomattavasti. Eteenpäin voimalla.

 

Sunnuntaina käytiin myös pyöräsuunnistuksen avoimet Keski-Suomen Am-kilpailut Jämsänkoskella. LS-37 edustus oli yhden kortin varassa, mutta sitäkin upeammin värejämme kannatteli miesten pääsarjassa H21 Joona Klemola. Hyvin kärjen vauhdissa koko 9,86 kilometrin matkan polkenut Joona sijoittui lopputuloksissa upeasti toiseksi.

 

Tulokset:

https://smpitka2022.fi/lopputulokset.htm

https://navisport.fi/events/4fc37b35-8582-4b21-a7ce-c38652b09424/results

http://angelniemenankkuri.com/ankkurirastit_2022/tulokset.html

http://www.saunalahti.fi/~arpuroah/porokallio/poro_loppu.html

https://jrv.azurewebsites.net/kilpailut/pysu2022/t20220605_Kaikki.html