Kuopio-Jukola 2014

Kuopio-Jukola “lumoava elämys”

Tämän vuoden Jukolan viesti juostaan usean vuoden tauon jälkeen hieman pohjoisempana, Kuopion Vehmersalmen Rytökylässä.

Yhteensä Jukolan ja Venlojen viesteihin on ilmoittautunut mukaan reilut 16 000 suunnistajaa. Paikan päälle odotetaan jopa 30 000 katsojaa, joten suuresta suunnistustapahtumasta on kyse tänäkin vuonna. Kokonaismäärältään Kuopio-Jukola 2014 on Jukolan 66-vuotisen historian kolmanneksi suurin.

Jukolan taustaorganisaatio Kaukametsäläiset ry uskoo laadukkaan ja hyvin hoidetun tuotteen olevan syy hurjiin osallistujamääriin.

”Jukolan viestin osallistujamäärät ovat kasvaneet parin vuosikymmenen ajan tasaisesti pääasiassa harrastajajoukkueiden innostumisen kautta. Me Kaukametsäläisissä olemme nähneet, että näissä määrissä joissa nyt liikutaan, ovat muutamien tuhansien osallistujien kasvut vielä mahdollisia.”

Päijät-hämäläiset mukana

Päijät-Hämeestä niin Venlojen kuin Jukolan viestiin starttaa monta joukkuetta; onhan Jukola usealle suunnistajalle kesän kohokohta.

Naisten puolella parasta menestystä voidaan totutusti odottaa Minna Kaupin edustamalta Asikkalan Raikkaalta. Lahden Suunnistajat -37:n ja Rastivarsojen joukkueet kamppailevat seuraavista sijoista alueen välisissä mittelöissä. Samat joukkueet käyvät kovimmat taistot myös miesten viestissä.

Ensikertalaisina viestiin pääsevät Lahden Suunnistajien Claudia Kantola ja Hollolan Urheilijoiden Matti Kemppainen. Molemmat ovat odottaneet jo pidemmän aikaa pääsevänsä mukaan viestiin, ja vihdoin 15-vuoden ikäraja on heillä täyttynyt.

Claudialla on viestipaikka Lahden Suunnistajien 1-joukkueessa. Ensikertalaista hieman jännittää, mutta suunnistustuntuma hänellä on hallussa. ”Olen ollut kaksi viikkoa suunnistusleireillä. Tämän takia en ole päässyt mukaan Jukola-harjoituksiin enkä palavereihin, mutta hyvillä mielin odotan viestiä. Metrilakuja on Jukolasta aina ostettava”, hymyilee Claudia viitaten Jukolan viestin oheispalveluihin.

Matilla ei ole Jukolan kauppoja varten ostoslistaa kirjoitettuna, mutta tunnelmat ovat hänelläkin hyvät. ”Iso tapahtuma vähän jännittää ja radat ovat varmaan aika haastavia. Juoksen meidän 3-joukkueessamme viidettä osuutta. Suunnitelmissani on nukkua vähän aikaa teltassa ennen juoksuani”, Matti suunnittelee.

Tutut voittajasuosikit

Pitkälti samat joukkueet hallitsevat niin naisten kuin miestenkin viestiä vuosi vuoden jälkeen. Erityisesti miesten seitsemän osuuden viestiin ei jokaiselta seuralta löydy yhtä montaa huippumiestä, mutta Kalevan Rastilta heitä löytyy ylimääräkin. Kalevan Rasti lienee Jukolan viestin kiistaton ennakkosuosikki. Kovan vastuksen heille tulevat antamaan norjalaisjoukkue Halden SK ja ruotsalainen IFK Lidingö. Muista suomalaisista mieleen kannattaa laittaa Hiidenkiertäjät sekä jo useamman vuoden kokonaisuudessaan onnistunutta viestiä metsästänyt Vaajakosken Terä.

Naisten viestissä suomalaisjoukkueet saavat laittaa parastaan pärjätäkseen tanskalais-, norjalais-, ja ruotsalaisjoukkueille. Tanskalainen OK Pan Århus vei voiton viime vuonna, ja on vahva voittajakandidaatti myös tämän vuoden kilvassa. Suomalaisjoukkueista erityisesti Paimion Rastilla ja Tampereen Pyrinnöllä on myös leikkiin sanansa sanottavana.

– Tytti Kirvesmies –