Alustavat harjoituskuvaukset

Leimausleiri 2013 harjoitukset ovat valmistuneet. Harjoitukset ovat edellisvuotista vaativampia johtuen mm. vähemmästä vaakanäkyväisyydestä. Ohessa alustavat harjoituskuvaukset  helpottamaan (toivottavasti) seuraohjaajien arviointityötä valitessa leiriläiselle oikean tasoista harjoitusryhmää.

Maastoharjoitukset on suunniteltu siten, että lähtö ja maali ovat lähekkäin, jolloin lähtöpaikalle mahdollisesti jätetyt tavarat ovat helposti haettavissa maaliin tulon jälkeen. Sprinttisuunnistus on opistoalueella ja siellä lähtö/maali ovat vähän erillään. Kaikissa harjoituksissa on hajonta.

Terveisin: Ratamestari

RR- ryhmä

Tiistai–iltapäivä

 • Lähtö 1

Kartta: Haikulansuo A4, 1:5 000. Käyräväli 5 m               
Harjoitus: Sovellettu RR- harjoitus, tutustumisharjoitus RR- suunnistukseen. Rata n. 1.9 km.

Maastoon on luonnollisen polkuverkon lisäksi nauhoitettu lisää polkuja  ja näin muodostuneelle polkuverkolle on laadittu 3 erilaista RR-rataa. Rasteilla on RR-tunnuksella varustettu rastilippu. RR-tunnusten numerointi RR1-RR12, yhdellä radalla on 4-5 rastia, joissa siis sattumanvarainen RR-rastin numero. Harjoituksen tarkoituksena on oppia havainnoimaan reitinvalintoja sekä Vierumäelle tyypillisen maaston karttakuvaa syvine ja laakeine suppineen sekä erilaisten kasvillisuusrajojen käyttöä suunnistuksessa. Emit-leimaus.

Tiistai-ilta

 • Lähtö 4

Kartta: Areena 2, 1:5 000, käyräväli 5 m                       
Harjoitus: Suora yösuunnistusrata, yhteislähtö. Rata n. 1.3 km.

Suora yösuunnistusrata, leimaus tapahtuu rastilippua koskettamalla. Kokoontuminen klo 21.45  lähtöä varten Vierumäki-Areenan yläpihalle. Rata seuraa selviä polku-uria. Maasto on kuivaa kangasmaastoa, jossa hyvä näkyvyys. Suuret tiet muodostavat neliön, jonka sisäpuolella rastit pääosin sijaitsevat. Maastossa on valvonta. Yhteislähtö luo tunnelmaa ja vaikka ensimmäisillä rasteilla saattaa olla ruuhkaa ei pidä hermostua. Kunnon yöunet maistuvat varmasti tämän jälkeen.

Keskiviikko aamupäivä (lähtö yhteinen TR-ryhmän ja Tasoryhmien kanssa)

 • Lähtö 2

Kartta: Karhumetsä, 1: 5 000, käyräväli 5 m.      
Harjoitus:  RR-suunnistus. Rata n. 2.8 km (siimari).

Maastossa yksi siimari, jossa tupla määrä RR-rasteja ja näistä on muodostettu 3 eri RR-rataa. RR-tunnukset ovat siis sattumanvaraisia välillä RR1-RR11. Reitinvalinnat  muodostuvat polkujen ja kasvillisuusrajojen käytöstä.  Puolivälin jälkeen maasto muuttuu peitteisemmäksi ja suora näkyvyys vähenee. Maastossa on vilskettä, sillä samaan aikaan siellä vilistää myös tasoryhmien suunnistajat. Aluetta ympäröi golf-kenttä, jonka viheriölle meno on ankarasti kielletty (ja ei sinne kyllä pitäisi kenenkään edes eksyäkään).

Keskiviikko iltapäivä

 • Lähtö 8

Kartta: Saarijärvi 2, 1:5 000, käyräväli 5 m.        
Harjoitus
: Tukireittityyppinen harjoitus (karttaretki). Rata n. 2.0 km (RR-nauha).

Maastoon on polulle vedetty vedetty RR-siimari. Siimarin lähettyviltä  selvien tukipisteiden avulla löytyy rastipiste joko kuopasta/supasta tai kumpareelta. Nyt pitää vain etsiä sitä oikeasta suunnasta  ja pitää karttaa oikeinpäin suunnastettuna rastilta palatessa. Jos rohkeus riittää voi jopa vielä oikaistakin parissa paikkaa. Korkeuserot ovat selviä ja niiden merkityksestä (miten ne karttaan kuvataan) kannattaa keskustella torstaita silmällä pitäen. Rasteilla on numerotunnus ja käytössä on myös rastimäärite. Rastimääritteen sisältöä kannattaa pienimmille jo vähän avata. Leimaus suoritetaan koskettamalla rastilippua.

Torstai aamupäivä (lähtö yhteinen TR-ryhmän kanssa)

 • Lähtö 9

Kartta:  Mustalampi 1:5000, käyräväli 5 m.    
Harjoitus: RR-suunnistus. Rata n. 2.6 km (siimari).

RR-suunnistus vaativassa maastossa. Viikon hankalin harjoitus, sillä kartalla ei olekaan peltoja eikä juuri polkuja helpottamassa etenemistä. Onneksi sentään metsätieverkko helpottaa suunnistamista. Harjoitukseen kannattaa käyttää aikaa totuttua enemmän. Paljon helpottaa, jos on keskiviikon harjoituksesta oppinut ymmärtämään korkeuskäyristä miten mäki  (nouseva tai laskeva rinne) syntyy. Vaikka mieli tekisikin, Mustalammella ei saa uida. Leimaus tapahtuu koskettamalla rastilippua.

Torstai- ltapäivä (lähtö yhteinen TR-ryhmän kanssa)

 • Lähtö 5

Kartta: Sprinttikartta 1:5 000, käyräväli 2,5 m.         
Harjoitus: Sprinttisuunnistusrata. Rata n. 1.4 km.

Harjoituksen tarkoituksena on oppia suunnastamaan kartta  maaston avulla ja tunnistamaan sprinttikarttamerkkejä. Rata on alkuosaltaan helpompi, ja puoliväin jälkeen se vaikeutuu. Jos  harjoitus ei jostain syystä suju, voi puolivälin jälkeen poiketa maaliin ja jättää hankalammat rastit väliin.Tämä harjoitus on hyvää treeniä leirikilpailuun. Emit-leimaus.

Perjantai aamupäivä

 • Lähtö 4

Kartta : Sprinttikartta 1:5 000, käyräväli 2.5 m.              
Harjoitus: Leirikilpailu, partiosuunnistus. Rata n. 1.3 km.

Leirikilpailu suoritetaan ns. partiokilpailuna (rasteilla vapaa etsintäjärjestys) 5 henkisin joukkuein, yksi suunnistaja kustakin tasoryhmästä. Yhteislähtö Urheilukentältä, omalta karttakepiltä. Maastosta palataan omalle karttakepille odottelemaan. Kun koko joukkue on kasassa, juostaan yhdessä maaliin. Muistetaan varovaisuus, lähdössä on ruuhkaa, RR-sarjalaisen kannattaa  alku ottaa kävellen alkuhämmennyksen vähentämiseksi . Puuttuva rasti tuo 3 min lisäaikaa joukkueelle. Kts. leirikilpailun tarkat ohjeet käsiohjelmasta. Emit- leimaus.

TR-ryhmä

Tiistai– iltapäivä

Kartta: Haikulansuo A4, 1:5 000. Käyräväli 5 m.       
Harjoitus: Sovellettu TR- harjoitus, tutustumisharjoitus TR-suunnistukseen. Rata n. 1.4 km.

 • Lähtö 1

Maastoon on luonnollisen polkuverkon lisäksi nauhoitettu viitoitusnauhalla lisää polkuja ja näin muodostuneelle polkuverkolle on laadittu TR-radat. Harjoituksen tarkoituksena on oppia havainnoimaan  Vierumäelle tyypillisen  maaston karttakuvaa syvine ja laakeine suppineen sekä opetella erilaisten  kasvillisuusrajojen käyttöä suunnistuksessa. Harjoitus jätetään maastoon leirin ajaksi vapaaehtoisesti käytettäväksi. Huom! Käyttöaika iltapäivisin/iltaisin. Aamupäivisin maaston polut on varattu hevosyrittäjän retkeilytarkoituksiin. Emit-leimaus

Tiistai-ilta

Kartta: Areena 2, 1:5 000, käyräväli 5 m                    
Harjoitus: Suora yösuunnistusrata, yhteislähtö.  Rata n. 1.4 km.

 • Lähtö 4

Suora yösuunnistusrata, leimaus tapahtuu rastilippua koskettamalla. Kokoontuminen lähtöä varten Vierumäki- Areenan yläpihalle. Rata seuraa selviä polku-uria. Maasto on kuivaa kangasmaastoa, jossa hyvä näkyvyys. Suuret tiet muodostavat selkeitä suorakaidemuotoja, joiden sisäpuolella rastit sijaitsevat. Maastossa on valvonta. Yhteislähtö luo tunnelmaa ja vaikka ensimmäisillä rasteilla saattaa olla ruuhkaa ei pidä hermostua. Kunnon yöunet maistuvat varmasti tämän jälkeen.

Keskiviikko-aamupäivä (lähtö yhteinen RR- ja Tasoryhmien ryhmien kanssa)

Kartta: Karhumetsä, 1: 5 000, käyräväli 5 m.                   
Harjoitus: TR-suunnistus.  Rata n. 1.7 km.

 • Lähtö 2

Maastossa yksi siimari, johon tukeutuen on muodostettu 3 eri TR-rataa.  Suunnistus tukeutuu polkujen ja kasvillisuusrajojen käyttöön.  Maastossa on vilskettä sillä samaan aikaan siellä vilistää myös tasoryhmien suunnistajat. Aluetta ympäröi golf-kenttä, jonka viheriölle meno on ankarasti kielletty (ja ei sinne kyllä pitäisi kenenkään edes eksyäkään)

Keskiviikko iltapäivä

Kartta: Saarijärvi 2, 1:5 000                   
Harjoitus: Tukireittityyppinen harjoitus. Rata n. 2 km (siimari)

 • Lähtö 8

Maastoon on polulle vedetty siimari. Siimarin läheltä löytyy rastipiste joko kuopasta/supasta tai kumpareelta. TR- rastipisteet ovat  RR-ryhmäläisten vastaavia vaativampia, muista olla tarkkana rastikoodin kanssa.Kompassin käyttö suotavaa.  Jos rohkeus riittää voi jopa vielä oikaistakin parissa paikkaa. Korkeuserot ovat isoja ja selkeitä. Niiden merkityksestä kannattaa keskustella torstaita silmällä pitäen. Leimaus suoritetaan koskettamalla rastilippua.

Torstai aamupäivä

Kartta: Mustalampi 1:5 000, käyräväli 5 m.                   
Harjoitus: TR-suunnistus vaativassa maastossa. Rata n. 1.8 km.

 • Lähtö 9

Viikon hankalin harjoitus, sillä kartalla ei olekaan peltoja eikä juuri polkuja helpottamassa etenemistä.  Onneksi sentään löytyy metsätieverkko suunnistuksen tueksi. Harjoitukseen kannattaa käyttää malttia ja aikaa totuttua enemmän. Paljon helpottaa, jos on keskiviikon harjoituksesta oppinut ymmärtämään korkeuskäyristä miten mäki (nouseva tai laskeva rinne) syntyy. Kompassilla on paljon käyttöä. Vaikka mieli tekisikin, Mustalammella ei saa uida. Leimaus tapahtuu koskettamalla rastilippua.

Torstai-iltapäivä

Kartta: Sprinttikartta 1:5 000, käyräväli 2, 5m                  
Harjoitus: Sprinttisuunnistusharjoitus. Rata n. 1.8 km.

 • Lähtö 5

Harjoituksen tarkoituksena on oppia suunnastamaan kartta maaston avulla ja tunnistamaan lisää sprinttikarttamerkkejä. Rata on alkuosaltaan helpompi, ja puolivälin jälkeen se vaikeutuu. Jos harjoitus ei jostain syystä suju, voi puolivälin jälkeen poiketa maaliin ja jättää hankalammat rastit väliin.Tämä harjoitus on hyvää treeniä leirikilpailuun. Emit-leimaus.

Perjantai aamupäivä

Kartta: Sprinttikartta 1:5 000, käyräväli 2.5 m.                 
Harjoitus: Leirikilpailu, partiosuunnistus. Rata n. 2 km.

 • Lähtö 7

Leirikilpailu suoritetaan ns. partiokilpailuna (rasteilla vapaa etsintäjärjestys) 5 henkisin joukkuein, yksi suunnistaja kustakin tasoryhmästä. Yhteislähtö Urheilukentältä, omalta karttakepiltä. Maastosta palataan omalle kepille odottelemaan. Kun koko joukkue on kasassa, juostaan yhdessä maaliin. Muistetaan varovaisuus, lähdössä on ruuhkaa, yhtä aikaa sekä pieniä että suuria kilpailijoita ja ratojen alkuosuuksilla pitää varoa myös satunnaista liikennettä. Puuttuva rasti tuo 3 min lisäaikaa joukkueelle. Kts. leirikilpailun tarkat ohjeet käsiohjelmasta. Emit-leimaus.

Taso 1 ja Taso 2


Tiistai – iltapäivä (lähtö ja maali yhteinen tehoryhmän kanssa)

Kartta: Kalaton 1:10 000, käyräväli 5 m                   
Harjoitus: Suora suunnistusrata, hajonta.  Rata n. 2.7/3.3 km

 • Lähtö 3

Maastoalue on melko polkurikas, tyypillistä Vierumäen kangasta. Suunnistusrata ylittää suoalueen isoa uraa pitkin ja tämä heijastuu pariin rastiväliin. Suoalueelle meno on kielletty (kartassa kielletyn alueen merkinnällä).  Vastapainoksi tasoryhmäläiset joutuvat olemaan tarkkoina eritasoisten polkujen kanssa sekä on opittava tunnistamaan myös kasvillisuusrajoja. Se helpottaa kovasti rastinottoa. Tasoradat seikkailevat ristiin rastiin tehoratojen kulkusuuntien kanssa, väkeä riittää monin paikoin, mutta on parasta keskittyä omaan tekemiseen eikä seurata muita. Emit-leimaus.

Tiistai-ilta

Kartta: Areena 2, 1:5 000, käyräväli 5 m                  
Harjoitus: Suora yösuunnistusrata, yhteislähtö.  Rata n. 1.7 /2.3 km

 • Lähtö 4

Suora yösuunnistusrata, leimaus tapahtuu rastilippua koskettamalla. Kokoontuminen lähtöä varten Vierumäki-Areenan yläpihalle. Rata seuraa selviä polku-uria. Maasto on kuivaa kangasmaastoa, jossa hyvä näkyvyys. Suuret tiet muodostavat selkeitä suorakaidemuotoja, joiden sisäpuolella rastit sijaitsevat. Maastossa on valvonta. Yhteislähtö luo tunnelmaa ja vaikka ensimmäisillä rasteilla saattaa olla ruuhkaa ei pidä hermostua. Kunnon yöunet maistuvat varmasti tämän jälkeen.

Keskiviikko aamupäivä

Kartta: Karhumetsä, 1: 5 000, käyräväli 5 m. Kartasta poistettu käyräkuvaus ja kivet, mutta jätetty vihreäkuvaus.
Harjoitus: ”Valkoisen kartan” suunnistus. Rata n. 2.0 / 2.7 km.

 • Lähtö 2

Harjoitusohjaa reitinvalintaa ja rastinottoa  tarkalla (kompassi) suunnalla tukipisteen kautta. Taso 1 rastipisteet sijaitsevat tukipisteiden (yleensä polku  tai kasvillisuusraja) lähellä, Taso2 radalla rastipisteet ovat vähän etäämmällä. Jos suunnassa kulku ja etäisyyksien arviointi ja matkan mittaus ovat jo hallussa, harjoitus sujuu lähes pysähtymättä. Jos taas ei, niin nyt on oiva paikka niitä asioita harjoitella. Maastossa on monta muutakin ryhmää harjoittelemassa ja rastipisteitä on runsaasti. Leimaus tapahtuu rastilippua koskettamalla. Aluetta ympäröi golf-kenttä, jonka viheriölle meno on ankarasti kielletty (ja ei sinne kyllä pitäisi kenenkään edes eksyäkään).

Keskiviikko iltapäivä (lähtö ja maali yhteinen tehoryhmän kanssa)

Kartta: Sprinttisuunnistuskartta 1:5 000, käyräväli 2,5 m           
Harjoitus: Sprinttisuunnistusharjoitus, jonka jatkona vapaaehtoinen muistisuunnistusharjoitus sprinttikartalla. Sprinttirata n. 2 km. Muistiharjoitukset omatunnon mukaan.

 • Lähtö 5

Ensin suunnistetaan sprinttirata ja tullaan maaliin. Emit-leimaus. Tämän jälkeen on mahdollisuus omatoimiseen muistisuunnistukseen (3 rataa, pituus 300-800m) sprinttikartalla. Muistisuunnistuksen lähtöpaikka sijaitsee Kuplahallin edustalla. Mallikartasta opetellaan rata, joka juostaan läpi muistinvaraisesti. Muistiharjoitusta voi käyttää myös seuran sisäisenä reitinvalintaharjoituksena. Omaa karttaa ei saa käyttää, vaan jos tehtävä unohtuu, palataan lähtöpisteelle opettelemaan rataa uudelleen. Leimaus koskettamalla rastilippua.

Torstai aamupäivä (lähtö ja maali yhteinen tehoryhmän kanssa)

Kartta: Saarijärvi 1, 1:10 000, käyräväli 5 m            
Harjoitus: Donitsi. Rata n. 2.8 km/3.2 km

 • Lähtö 8

Valkoinen rengasmainen alue rastia lähestyttäessä pakottaa tarkkaan suunnanottoon ja suunnassa kulkuun. Kartanluku- ja keskittymisharjoitus, jossa testataan myös matkan mittausta/arviointia.  Hankaluutta tuovat rinnemuodot ja käyrien tulkinta. Jos suunnistusajatus katkeaa, saattaa joutua ottamaan vauhtia järven rannalta. Emit-leimaus.

Torstai-iltapäivä (lähtö ja maali yhteinen tehoryhmän kanssa)

Kartta: Lohilammet 1, 1:10 000, käyräväli 5 m                
Harjoitus: ”Käyräharjoitus”, jossa rastipisteet korkeuskäyrämuotoja paria rastia lukuun ottamatta. Rata n. 2.3 /3.1 km.

Huom. Taso 1 normaali kartta, Taso 2 metsäautotiet poistettu kartasta!

 • Lähtö 9

Taso 1:n harjoitus tukeutuu metsäautotieverkkoon. Taso 2 seikkailee rotkon yli toiseen maastonosaan, jossa tärkeintä on löytää korkein maastonkohta. Täällä saa jo muutakin seuraa tehoryhmäläisten etsiessä tietään. Taso 2:n harjoitus on selkeästi vaativampi, koska kartasta on poistettu mustat metsäautotiet! Leimaus tapahtuu koskettamalla rastilippua.

Perjantai aamupäivä

Kartta: 1: 10 000, käyräväli 5 m.               
Harjoitus: leirikilpailu, partiosuunnistus. Rata n. 2.3 / 3.1 km

 • Lähtö 7

Leirikilpailu suoritetaan ns. partiokilpailuna (rasteilla vapaa etsintäjärjestys) 5 henkisin joukkuein, yksi suunnistaja kustakin tasoryhmästä. Yhteislähtö Urheilukentältä, omalta karttakepiltä. Maastosta palataan omalle kepille ja kun joukkue on kasassa, juostaan yhdessä maaliin. Muistetaan varovaisuus, lähdössä on ruuhkaa, yhtä aikaa sekä pieniä että suuria kilpailijoita ja ratojen alkuosuuksilla pitää varoa myös satunnaista liikennettä. Puuttuva rasti tuo 3 min lisäaikaa joukkueelle.  Kts. leirikilpailun tarkat ohjeet käsiohjelmasta. Emit-leimaus.

Teho-ryhmä

Tehoryhmien harjoitukset on suunniteltu niin että nuoremmat ja kenties joskus tytöt, voivat lyhentää tai oikaista harjoitusta noin kolmanneksen harjoituksen laadun kärsimättä.

Tiistai – iltapäivä (lähtö ja maali yhteinen tasoryhmien kanssa)

Kartta: Kalaton 1:10 000, käyräväli 5 m               
Harjoitus: Viivasuunnistusrata.  Rata n. 5.0 km.

 • Lähtö 3

Maasto on melko polkurikasta eri kokoisten laakeiden ja syvien suppien peittämää aluetta . Eri- ikäiset metsät muodostavat selviä kasvillisuusrajoja . Karttaan on piirretty katkoviivalla reitti, jota suunnistajan tulee seurata.  Reitti seuraa loogisesti kartanlukukohteita. Matkan varrella eteen tulee rasteja, joilla leimataan. Reittiä voi lyhentää polkuverkostoa käyttämällä. Ei rastimääritteitä. Emit-leimaus.

Tiistai-ilta

Kartta: Areena 1, 1:10 000, käyräväli 5 m              
Harjoitus: Suora yösuunnistusrata, yhteislähtö. Rata n. 4.0 km

 • Lähtö 4

Suora yösuunnistusrata, leimaus tapahtuu rastilippua koskettamalla. Kokoontuminen lähtöä varten Vierumäki-Areenan yläpihalle. Maasto on kuivaa kangasmaastoa, jossa paikoin hyvä näkyvyys, toisaalla taas maasto on hyvinkin peitteinen. Maastossa näkyy myös paljon ylimääräisiä seuraavan päivän harjoituksiin kuuluvia rastilippuja ja RR-nauha. Yrittäkää välttää nauhan sotkemista. Yhteislähtö luo tunnelmaa ja vaikka ensimmäisillä rasteilla saattaa olla ruuhkaa, niin ei pidä hermostua. Kunnon yöunet maistuvat varmasti tämän jälkeen.

Keskiviikko aamupäivä

Kartta: Terrisuo P, 1:15 000, käyräväli 5 m                 
Harjoitus : Arvokilpailun pitkän matkan teemaharjoitus 1: 15000 kartalla. Rata n. 4.8 km.

 • Lähtö 6

Maasto on kohtuullisia korkeuseroja ja vanhaa puustoa sisältävää korpimetsää. Peitteisyys vaihtelee alueittain. Avokallioalueilla saattaa katajapensaikko tuoda haasteita. Rata on rytmitetty rastiryppäiden välillä olevien pidempien reitinvalintavälien avulla. Ensimmäinen rastialue saattaa tuoda (Iso-)äideille mieleen 1984 Venlojen  viestin ensimmäiset rastipisteet, pientä nostalgiaa siis. Ratoja voi omatoimisesti lyhentää/oikoa, jos askelta alkaa painamaan. Huom! Radat ylittävät ensimmäisen rastiryppään jälkeen mustana merkityn tien, jossa saattaa kulkea sora-autoja täydessä kuormassa. Noudattakaa varovaisuutta. Emit-leimaus.

Keskiviikko iltapäivä (lähtö ja maali yhteinen tasoryhmien kanssa)

Kartta: Sprinttisuunnistuskartta 1:5 000, käyräväli 2,5 m           
Harjoitus: Sprinttisuunnistusharjoitus, jonka jatkona omatoiminen muistisuunnistusharjoitus sprinttikartalla. Rata n. 2.4 km + 2 km (muistiharjoitus).

 • Lähtö 5

Ensin suunnistetaan sprinttirata ja tullaan maaliin ilmoittautumaan. Emit-leimaus. Tämän jälkeen on mahdollisuus omatoimiseen muistisuunnistukseen (3 rataa, pituus 200-800m) sprinttikartalla. Muistisuunnistuksen lähtöpaikka sijaitsee Kuplahallin edustalla. Mallikartasta luetaan 2 rastin rata, joka juostaan läpi muistinvaraisesti. Muistiharjoitusta voi käyttää myös seuran sisäisenä reitinvalintaharjoituksena.

Torstai aamupäivä (lähtö ja maali yhteinen tasoryhmien kanssa)

Kartta: Saarijärvi 1, 1:10 000, käyräväli 5 m               
Harjoitus: Väyläsuunnistus. Rata n. 4.3 km.

 • Lähtö 8

Kartanluku- ja keskittymisharjoitus, jossa testataan myös matkan mittausta/arviointia.  Rastit poimitaan karttaan piirretyltä väylältä. Hankaluutta tuovat rinnemuodot ja käyrien tulkinta.  Jos suunnistusajatus katkeaa, saattaa joutua ottamaan vauhtia kartan reunalta. Emi-leimaus.

Torstai-iltapäivä (lähtö ja maali yhteinen tasoryhmien kanssa)

Kartta: Lohilammet K, 1:10 000, käyräväli 5 m. Kartassa näkyy korkeuskäyrien lisäksi suot, vesistöt ja vaaralliset jyrkänteet. Kivi- ja polkukuvaus on poistettu.               
Harjoitus: Perinteinen käyräsuunnistusharjoitus maastossa, jossa käyriä riittää. Rata n. 4.5 km.

 • Lähtö 9

Jos aikaa jää, voi ihastella komeaa Läpiänjärven järvimaisemaa.  Alue oli 1984 Jukolan ja Venlojen viestin keskeistä kilpailualuetta.  Leimaus tapahtuu rastilippua koskettamalla. Harjoitus vaikeutuu loppua kohden. Keskity omaan tekemiseen. Radalla selkeä oikomahdollisuus.

Perjantai aamupäivä

Kartta 1: 10 000, käyräväli 5 m.                      
Harjoitus: Leirikilpailu, partiosuunnistus. Rata n. 4.2 km.

 • Lähtö 7

Leirikilpailu suoritetaan ns. partiokilpailuna (rasteilla vapaa etsintäjärjestys) 5 henkisin joukkuein, yksi suunnistaja kustakin tasoryhmästä. Yhteislähtö Urheilukentältä, omalta karttakepiltä. Maastosta palataan omalle kepille ja kun joukkue on kasassa, juostaan yhdessä maaliin. Muistetaan varovaisuus, lähdössä on ruuhkaa, yhtä aikaa sekä pieniä että suuria kilpailijoita ja ratojen alkuosuuksilla pitää varoa myös satunnaista liikennettä. Puuttuva rasti tuo 3 min lisäaikaa joukkueelle. Kts. leirikilpailun tarkat ohjeet käsiohjelmasta. Emit-leimaus.