Kilpailuohjeet

LAHTI-SUUNNISTUS 17. – 18.7.2021

Kilpailuohjeet

SÄÄNNÖT

Kilpailussa noudatetaan SSL:n lajisääntöjä, erillisiä määräyksiä ja järjestäjien antamia ohjeita.

Terveysturvallisuuden osalta noudatamme ajankohtaisia viranomaisten ohjeita.

 • Kilpailupaikalle voi tulla vain terveenä.
 • Kilpailupaikalle saa tulla vain kilpailijoita sekä nuorten välttämättömät huoltajat.
 • Huolehdi hyvästä hygieniasta. Käsidesiä on tarjolla kilpailukeskuksessa Infossa, maalissa, ravintolassa ja vessoilla sekä lähdöissä.
 • Suositamme kasvomaskin käyttöä pysäköintialueelta alkaen sinne paluuseen asti, pl kilpailusuorituksen aikana. Osallistujia pyydetään ottamaan riittävästi maskeja mukaan. Järjestäjä varaa myös tarjolle kasvomaskeja. Maaliin saapuville jaetaan välittömästi kasvomaskit.
 • Pyri viettämään kilpailupaikalla mahdollisimman lyhyt aika.
 • Huolehdi turvaväleistä kaikissa tilanteissa. Anna tilaa toiselle suunnistajalle rasteilla ja maalissa.
 • Nollaleimasimet ja maalileimasimet desinfioidaan säännöllisesti kilpailun aikana.
 • Kilpailukeskuksessa ei ole pesu- ja pukeutumistiloja, tulostaulua, eikä muksulaa.
 • Maksettaessa suositellaan käytettäväksi maksukortteja ja välttämään käteisen rahan käyttöä.

SAAPUMINEN JA PYSÄKÖINTI

Opastus Lahdessa Uuden Orimattilantien (tie 296) ja Miekkiöntien risteyksestä. (P-paikan osoite Heikkiläntie 2, 15700 Hollola.)

Pysäköinti pellolla, jossa autojen paikoitus liikenteenohjaajien osoittamille paikoille. Pysäköinnistä kävelymatkaa on kilpailukeskukseen noin 1,5 km yleistä tietä pitkin, jossa myös ajoneuvoliikennettä samanaikaisesti. Kävely liikennesääntöjen mukaisesti tien vasenta reunaa pitkin. Noudata varovaisuutta yleisillä teillä kulkiessasi.

MAASTO

Pääosin hyväkulkuista avokalliomaastoa. Kilpailukeskuksen lähialueet ovat suunnistuksellisesti nautinnollisimpia ja täten kaikki sarjat pääsevät kulkemaan erinomaisissa maaston osissa. Alueella on myös suoritettu metsätöitä, mutta kaikista huonoimmat alueet on pyritty ratasuunnittelulla välttämään.

KARTTA

Kartta on kuusivärinen värituloste 6/2021, käyräväli 5 m. Kartat ovat muovikotelossa.

Mittakaava H/D8-45 1:10 000 ja sarjoissa H/D50- 1:7500.

Karttojen koko on A4/A3. Lasten sarjoilla kartan koko on A5.

Kilpailija saa pitää kartan maaliin tultuaan. Järjestäjät korostavat sääntöjen edellyttämää reilua peliä. Karttojen ja ratojen julkaiseminen samana päivänä some-kanavissa tai vastaavissa on sallittu aikaisintaan klo 15.00 lauantaina ja klo 16.00 sunnuntaina.

Lähdön 1 sarjoissa (H/D16 – H/D70, H75) on käytössä vain irralliset rastinmääritteet, eikä niitä ole painettu karttoihin. Irralliset rastinmääritteet ovat saatavilla lähtöpaikalla.

Sunnuntain kilpailun osalta poikkeuksena kuitenkin H21A ja D21A, joiden radoilla on perhoslenkit. Tämän vuoksi rastinmääritteet on painettu karttoihin, eikä erillisiä rastinmääritteitä ole niihin saatavilla.

Lähdön 2 sarjojen (H/D10, H/D12, H/D14, D75, H/D80, H85) rastinmääritteet on painettu karttoihin, eikä irrallisia rastinmääritteitä ole niihin saatavilla.

Rastireittisarjoissa ei käytetä rastinmääritteitä.

SARJAT JA MATKAT

Sarjat, matkat ja lähdön numerot ovat erillisenä taulukkona kisasivuilla kohdassa ”Sarjat ja matkat”.

KILPAILUNUMEROT JA KILPAILUMATERIAALI

Kaikissa sarjoissa käytetään kilpailunumeroita, jotka kiinnitetään hakaneuloilla paidan etuosaan näkyvästi. Numerot on noudettava Infon viereisestä telineestä. Kilpailijat varaavat omat hakaneulat numeroiden kiinnitystä varten. Infosta on ostettavissa hakaneuloja.

H/D21A sarjoissa kilpailijoiden numerointi muuttuu sunnuntaina käännetyksi siten, että lauantain nopein juoksee numerolla 1/51, toiseksi nopein numerolla 2/52, jne. Uudet numerot noudetaan Infon viereisestä telineestä.

Emit-tarkastuslipukkeet ovat saatavilla lähdöissä.

EMIT-KORTIN TARKISTUS

Kilpailija on itse vastuussa Emit-korttinsa toimivuudesta ja siitä, että käyttää lähtöluettelossa järjestäjille mainittua kilpailukorttia. Järjestäjä ei tarkista / varmista kilpailukortin oikeellisuutta ennen lähtöä. Jos kilpailija käyttää muuta kuin järjestäjille ilmoitettua Emit-korttia, suoritus hylätään (Lajisäännöt 11.518). Perustellusta syystä tehdystä muutoksesta (esim. rikkoutuminen) pyydetään ilmoittamaan ennakkoon perjantaihin 17.7. klo 16:00 mennessä osoitteeseen timoharju@kymp.net. Muutoksista laskutetaan 2€.

Huom: SSL:n sääntöjen mukaan itse korjatut Emit-kortit on kielletty ja niiden käyttö johtaa hylkäykseen

Vuokra-emitit on saatavissa Infosta ja ne on palautettava sinne kisan jälkeen.

LÄHTÖAJAT JA MATKAT LÄHTÖIHIN

Lähtöluettelot ovat sarjoittain nähtävillä kisasivuilla (https://www.ls37.fi/suunnistustapahtumat/lahti-suunnistus-2021/). Luetteloita ei ole nähtävillä kilpailukeskuksessa ja osallistujia pyydetään ottamaan muistiin omat lähtöajat.

Lähdöt lauantaina klo 11.00 alkaen ja sunnuntaina klo 10.00 alkaen. Pl. sunnuntain pääsarjojen lähdöt sunnuntaina ovat lauantain tulosten mukaisesti käännetyssä järjestyksessä klo 10.30/10.31 alkaen.

Lähtöjen alueet ovat pieniä ja verryttelyt hoidetaan matkalla lähtöön.

Lauantai 17.7.

Lähtö 1 – sarjat H/D16 – H/D70, H75

Lähdöt klo 11:00 alkaen. Noin 1,2 km tietä pitkin, sininen-oranssi viitoitus.

Lähtö 2 – sarjat H/D8 – H/D14, D75, H/D80, H85

Lähdöt klo 11:00 alkaen. Noin 400 m polkua ja tietä pitkin, puna-keltainen viitoitus.

Sunnuntai 18.7.

Lähtö 1 – sarjat H/D16 – H/D70, H75

Lähdöt klo 10:00 alkaen. Noin 1,5 km tietä pitkin, sininen-oranssi viitoitus.

Lähtö 2 – sarjat H/D8 – H/D14, D75, H/D80, H85

Lähdöt klo 10:00 alkaen. Noin 1,2 km tietä pitkin, puna-keltainen viitoitus.

Toiminta lähdössä

Lähtö 1

Kilpailijat kutsutaan lähtökarsinaan neljä minuuttia ennen lähtöaikaa. Kolme minuuttia ennen lähtöä Emit-kortti nollataan ja kaksi minuuttia ennen lähtöä on nähtävillä kilpailukartta. Minuuttia ennen lähtöä kilpailijat siirtyvät kartoille. Kartan saa ottaa lähtöhetkellä.

Lähtö 2

H/D14 ja nuoremmat sarjat

Kilpailijat kutsutaan lähtökarsinaan neljä minuuttia ennen lähtöaikaa. Kolme minuuttia ennen lähtöä Emit-kortti nollataan.

Sarjoille H/D 12 ja 14 näytetään suunnastettu kartta, johon on merkitty K-piste.

Sarjoille H/D12TR, H/D10, H/D10RR, H/D10RRS ja H/D8RR näytetään kartta ratoineen.

RR/RRS-kilpailijalle opastaja antaa kartan 2 min ennen varsinaista lähtöä. Kilpailija saa opastusta kartan suuntaamisesta, rastimerkinnöistä ja viitoituksesta. Muut sarjat saavat kilpailukartan 1 min ennen lähtöä.

D75, H/D80, H85 sarjat

Kilpailijat kutsutaan lähtökarsinaan neljä minuuttia ennen lähtöaikaa. Kolme minuuttia ennen lähtöä Emit-kortti nollataan ja kaksi minuuttia ennen lähtöä on nähtävillä kilpailukartta. Minuuttia ennen lähtöä kilpailijat siirtyvät kartoille. Kartan saa ottaa lähtöhetkellä.

TR- ja RR-suunnistus

Tukireittiradat (TR): Reittiä tukee valkoinen yhtenäinen viitoitusnauha. Rasteilla on tavalliset numerokoodit.

Rastireittiradat (RR): Reitti on merkitty yhtenäisellä valkoisella nauhalla. Rastit ovat mallirastin mukaisia rasteja, joiden tunnukset ovat RR1, RR2, RR3 jne. Rastit sijaitsevat viitoituksen varrella ja ne leimataan numerojärjestyksessä. Rastireittiläiset tekevät myös maalileimauksen. Puuttuvasta rastista tai väärästä leimasta tulee 10 min aikasakko.

RASTIT

Rastit ovat mallirastin mukaisia. Mallirasti ja Emit-kortin tarkistus sijaitsevat opaspaalun vieressä.

MAALI

Viimeiseltä rastilta on viitoitus maaliin. Kilpailijat leimaavat maaliviivalla. Maalin jälkeen kilpailija pukee tarjotun kasvomaskin ja siirtyy sen jälkeen Emit-lukijalaitteelle leimojen tarkistusta varten.

Epäselvyydet käsitellään välittömästi itkumuurilla. Kilpailijan, joka saa leimantarkistuksessa hylkäysesityksen, on todistettava suorituksensa oikeellisuus itkumuurilla tai hyväksyttävä hylkäys.

Maali suljetaan lauantaina klo 17:00 ja sunnuntaina klo 16:00

KIELLETYT ALUEET

Kielletyt alueet on merkattu karttoihin. Lähtö- ja maaliviitoitukselta ei saa poiketa.

JUOMAVESI

Kilpailukeskuksessa voi ostaa vesipulloja. Kilpailukeskuksessa ja lähdöissä ei ole järjestäjien puolesta juomavettä. Lähtöön voi kuljettaa oman pullon, jos ei kaipaa sitä takaisin. Maaliin saapuville on juomavettä tarjolla.

Sunnuntain kisan pidemmillä radoilla (lähdön 1 sarjat) maastossa on juomarasti, jossa on tarjolla vettä. Juomarasti näkyy kyseisten sarjojen rastinmääritteissä.

Geelipussien ja muiden roskien jättäminen metsään on kielletty ja johtaa hylkäykseen. Sunnuntain kisassa geelipussit voi jättää juomarastille jätelaatikkoon.

PESU, PUKEUTUMINEN, WC

Pesumahdollisuutta ja erillistä pukeutumistilaa ei ole.

Kilpailukeskuksessa on käytettävissä yksiövessoja. Lähdöissä ei ole vessoja.

KESKEYTTÄNEET

Keskeyttäneen kilpailijan on tultava maalin kautta, leimattava normaalisti ja ilmoittauduttava tulospalveluun maalissa.

ENSIAPU

Ensiapu on kilpailukeskuksessa. Sunnuntaina pidemmillä radoilla on maastossa ensiapupiste juomarastin yhteydessä. Ensiapupiste on merkitty kyseisten sarjojen karttoihin. Jokaisen kilpailijan on velvollisuus auttaa maastossa loukkaantunutta suunnistajaa.

TULOKSET

Tulokset ovat nähtävillä Lahden Suunnistajat -37:n kisasivuilla osoitteessa https://www.ls37.fi/suunnistustapahtumat/lahti-suunnistus-2021/.

PALKINNOT

 • H/D21A -sarjoissa palkitaan kolme parasta lauantain ja sunnuntain yhteistulosten perusteella valmennusstipendeillä. 1. 400€, 2. 200€ ja 3. 100€.
 • H/D21AL ja veteraanisarjoissa voittajat palkitaan lauantain ja sunnuntain yhteistuloksen perusteella lahjakorteilla.
 • Sarjoissa H/D12-20 palkitaan kolme parasta lauantain ja sunnuntain yhteistulosten perusteella lahjakorteilla.
 • H/D 8 ja 10 – sarjoissa kaikki osallistujat palkitaan osallistujapalkinnolla sunnuntain maalissa. Mikäli ei osallistu sunnuntain kisaan, voi palkinnon noutaa lauantaina Infosta.

 

 • Lisäksi palkitaan H/D8RR, H/D10RR ja H/D10 -sarjojen kolme parasta lauantain ja sunnuntain yhteistulosten perusteella.

 

H/D21A sekä H/D8RR, H/D10RR ja H/D10 -sarjojen kolmen parhaan palkinnot jaetaan kilpailukeskuksessa välittömästi tulosten selvittyä sunnuntaina.

Muiden sarjojen palkinnot on noudettavissa Infosta sarjan tulosten selvittyä.

Mikäli on jo poistunut paikalta ennen tulosten selviämistä, palkintoja voittaneita pyydetään ilmoittamaan yhteystietonsa seuramme toimistoon toimisto@ls37.fi, josta palkinnot toimitetaan postitse/sähköpostitse kilpailun jälkeen. Palkintoina jaamme lahjakortteja yhteistyökumppaneidemme myymälöihin tai verkkokauppaan.

KUNTOSUUNNISTUS

Kuntosuunnistukseen suositellaan ilmoittautumaan Rastilipun kautta. Kilpailukeskuksessa ilmoittautuminen tapahtuu opaskarttaan merkityllä paikalla olevalla kuntorastivaunulla.

Kuntoradoille lähtö lauantaina klo 11–13 ja sunnuntaina klo 10–12. Kuntoratojen lähtöön matkaa lauantaina on noin 400 m. Sunnuntaina matkaa kuntoratojen lähtöön on noin 700 m. Molempina päivinä kuntoratojen lähtöön kuljetaan Lähtö 2 viitoitusta seuraten. Kuntoradoilla on kilpailukeskuksessa oma maali kuntorastivaunun läheisyydessä. Maastosta on palattava lauantaina klo 15 mennessä ja sunnuntaina klo 14 mennessä. Osallistumismaksu 10 €/pv + emit-vuokra 2 €/pv. Mahdolliset korttimaksut maksetaan Infoon, josta saatavalla lipukkeella saa kartan kuntorastivaunulta.

Kuntoratojen mitat molempina päivinä: A 6 km, B 4 km, C 2 km

 

RAVINTOLA / KAHVILA

Kilpailukeskuksessa on Kusmiku Oy:n take-away -periaatteella toimiva myyntipiste, josta on saatavissa ruoka-annoksia, kahvia, vettä, virvokkeita, jne.

KUVAT JA VIDEOT

Tapahtuman livestream-esitys on nähtävissä Youtubessa. Linkki esitykseen löytyy kisasivuilta.

Lisäksi maalissa ja maastossa on kuvaajia. Videoita ja kuvia julkaistaan kisasivuilla ja LS-37 somepalveluissa. Mikäli haluat kieltää mahdollisen kuvasi julkaisun, ota yhteyttä kilpailun tiedottajaan tai Infoon.

HUOMIOITHAN SEURAAVAT

Kilpailijat ja yleisö eivät ole vakuutettuja järjestäjien puolesta.

MUUTA

Suunnistajan Kauppa on kilpailukeskuksessa varustetäydennyksiä varten.

TOIMIHENKILÖT

Kilpailujohtaja:               Ismo Ojala, 040 8383467 ismo.ojala3@gmail.com

Ratamestarit:                  Teemu Niskanen ja Niko Vaenerberg (lasten radat)

Tulospalvelu:                  Timo Harju, 044 5651983

Ensiapu:                           Juho-Petri Makkonen, 0400 678046

Turvallisuus ja liikenne: Tomi Silvonen, 050 3507111

Tiedotus:                         Minna Kauppi, 040 7367430 minnamarik@hotmail.com

Kilpailunvalvoja:            Jouni Tourunen, Rastivarsat, 040 1368058

Tuomarineuvosto            

Puheenjohtaja:               Markku Hämäläinen, RaVa

Jäsen:                               Marja Laukkanen, KS

Jäsen:                               Reijo Mattinen, JoKu

 

Tervetuloa nauttimaan suunnistuksesta yhteen Päijät-Hämeen parhaista avokalliomaastoista!

Lahden Suunnistajat -37 ry